danske enhjørninge

Bootstrapping Sommer – Klarna, Lunar, Pleo: Nordens fintech unicorns – Top 6 investorforudsigelser for året

 

Sikke en strandsommer vi har denne uge! Der er døbt dukkerter & grillfest. Solen har sandelig også skinnet på vores fremmeste fintechs. Ja, faktisk har vi fået to nye unicorns den sidste uges tid. Ken’s & Peters Lunar og Jeppes & Niccolo’s Pleo har – vel at mærke mens de stadig er på dansk HQ-grund – opnået værdisætninger som uniciorns. Altså det vi i disse nationale EM og OL-tider kunne kalde ’to nye, ægte danske enhjørninger’.  Det skal vi da lige runde perspektivet i, og kort forbi Klarna, Europas mest værdifulde startup og mere værd end Tryg og Danske Bank tilsammen.

Det er altid sjovt at forudsige, fx hvem der bliver næste unicorn. Først på året bad vi nøglepersoner på investorsiden af vores herlige, danske økosystem om at kigge i krystalkuglen og give os deres bedste ’Investorforudsigelser’ for 2021 i serien af samme navn. I denne uge kan du selv tjekke de seks mest læste investorforudsigelser fra Jesper Jarlbæk (DanBAN), Helle Uth (PreSeed Ventures), Sara Rywe (byFounders), Mette Fløe Nielsen (M.I.L. Invest), Kasper Ottesen (Highbridge Law Firm) og Lars Jannick Johansen (Den Sociale Kapitalfond Invest). Og én af de 6 har allerede ramt plet – i hvert fald med det meste!

 

Fintech. Intet så disruptiv – og intet så usexet!

It’s hard to imagine an industry more ripe for disruption than the business of money”. Sådan starter Scott Galloway, meget apropos Pleo og Lunar, sit juli nyhedsbrev og fortsætter: “A herd of unicorns is at the stable door, looking to trample Wells Fargo and Chase. Fintech is responsible for roughly one in five (17%) of the world’s unicorns, more than any other sector.” For Galloway er en proxy for modne brancher der kan disruptes, forholdet mellem prisstigninger og inflation. Og her kan man så tænke, hvordan Lunar Bank skovler danske og svenske kunder ind på at kunne give 0,5% i rente, mens Simon erhvervsminister skælder de traditionelle banker ud for negative renter.

1,7 mia. mennesker i verden har ikke en bank, heraf 50% af befolkningerne i relativt velstående Argentina og Nigeria. Ikke desto mindre er fintech så under-hypet som rumfart er over-hypet, konstaterer Scott Galloway med tanke på Elon Musk, Jeff Bezos og Richard Branson’s potens-projekter. Og Scott giver selv svaret på hvorfor: “The ROI on your professional efforts and investing are inversely proportional to how sexy the industry/investment is, and fintech is … boring. Except for the immense opportunity and value creation — for multiple stakeholders. “Half the world is unbanked, but we need to colonize Mars,” said no rational investor ever.”

 

Pleo. Jeppe ude på de store bjerge

Giver det så virkelig mening eller er det håbløs hybris, når CEO Jeppe Rindum til Børsen i sidste uge sagde, at han vil overhale Danske Bank i værdi? Mange af læserne med bankaktier har nok taget sig til hovedet, men Klarna har med sin køb-nu-betal-senere indkøbsoplevelsesapp allerede før snarlig børsnotering en værdi på 190 mia. kr., dvs som Tryg og Danske tilsammen. Og Pleo kan jo ligesom Klarna udrulle sin medarbejderbetalingsløsning i hele verden. De traditionelle danske FSP’er skal næppe ud og gentage erobringstogter til Irland eller lignende.

Pleo kan nu endnu lettere komme ud med Bain Capital Ventures som lead på serie C investeringen. Den blev ikke bare på $100 mio., som var den annoncerede intention, men på $150 mio., eller næsten 1 mia. i danske kroner. Det giver så en værdisætning for Pleo på lidt over 10 mia. kr. Founder Jeppe og Niccolo er siden 2015 og Tradeshift dagene kommet langt. Bain Capital – stiftet af 2012 præsidentkandidat Mitt Romney – borger for en sikker adgang til at kunne komme videre ud i verden med tjenesten. Du kan læse mere på TechCrunch her. Keri Gohman, partner i Bain Capital Ventures, udtaler bl.a. til TechCrunch, at “Pleo understands this critical shift for modern companies toward employee centricity—providing workers with a fun-to-use spend management app” Men ligefrem sex-appeal vil mine medarbejdere nu dog næppe sige deres lille Pleo-sølvkort har.

 

Lunar. Se hvem der står bag, og du vil nikke

Lunar-folkene har så offentliggjort det, vi investorer har kendt som projekt Armstrong, en serie D runde på 1,56 mia. kr. Den giver Lunar en værdi på 7,5 mia. kr. Cigarføringen her er unægtelig lavere, mere jysk, når CEO Ken Villum Klausen til svenske Breakit siger: ”Vi er tilfredse med at sige, at vi i hvert fald er medlem af unicorn-klubben. Vi har ikke behov for at bruge det som milepæl” og så tilføjer: ”Vi er utrolig glade for at byde investorer med så værdifuld erfaring velkomne til vores næste vækststadie.” 

Hvad skal Ken ud over høflighed med den erfaring, når det jo handler om at lave en ren digital bank uden de afdelings-, produkt og IT-bindinger, der er de traditionelle bankers erfaring og spændetrøje?  Jo, se på lead-investorerne Tencent og Heartland (samt svenske Kinnevik, der i øvrigt er med både ved Pleo og Lunar). Tencent i Shenzen er nok den sejeste kinesiske tech/fintech. (Og også uhyggelig, 1200 af 10.000 HQ-medarbejdere arbejdede stadig kl 2 nat, da jeg besøgte dem, som jeg før har beskrevet her i Bootstrapping. Tencent kan åbne uendelige muligheder især på de asiatiske markeder for Lunar som bankudfordrer. Lead-venture Heartland (Holck-Poulsens Bestseller-venturearm) har en +10% ejerandel med en værdi over 30 mia kr. i Klarna, Europas tech og fintech nr. 1.  Det giver nogle integrations-potentialer. Fx har CEO Sebastian Siematkowski lige opkøbt engelske Hero, der forbinder forbrugere med medarbejdere i on-line shopping.

Pointen med Bain, Heartland og Tencent er den samme: Når vi taler klogskab og kapital skal vi ved ventures også sige: strategiske netværk og forbindelser der kan restrukturere og sammenbinde aktører og dermed skalere og katapultere startup’en stærkere ud på internationale markeder. Så vi skal i den grad i ugen glæde os stort over og kippe med flaget for, at vi har 2 nye danske unicorns. Og vi skal anerkende, at på sclaeups videre rejse, har vi både brug for mere dansk vækstkapital og for værdifuld udenlandsk. ´

 

Hvad kan vi vente os af året?

Tjek de 6 forudsigelser ud om danske unicorns, om opgør med global gældsætning (fra ex-revisoren naturligvis), om founder-friendly terms, om social og klima impact samt AI med impact, og om fremtidens arbejdsformer Post C-19 samt en vild forudsigelse om warrants (fra advokaten naturligvis).

 

Jesper Jarlbæck investor

  1. Jesper Jarlbæk, formand for Danish Business Angels

    De mest læste forudsigelser kom fra Jesper Jarlbæk; engang toprevisor, nu investor og formand for Danish Business Angels, som både forudså et opgør med den globale gældssætning, store (uforløste?) muligheder i en etablering af en dansk ”klimaklynge” og et stort år for startuppen BellaBeat. Læs Jespers øvrige forudsigelser her.

investor helle uth

  1. Helle Uth, Co-Founder & General Partner i PreSeed Ventures

    Helle Uth fra PreSeed Ventures’ forudsigelser handlede om etablering af ikoniske virksomheder i norden, obligatorisk ESG-afrapportering og Post-Covid-19 udfordringer ift. genetablering af fysisk networking i økosystemet. Og da vi bad Helle vælge mellem sine ”børn” (dvs. investeringer) valgte hun rollen som pædagogisk forælder og hylede talent fremfor en enkelt startup. Læs Helles øvrige forudsigelser her.

    investor Sara Rywe

  2. Sara Rywe, VC investor i byFounders

    Danske Unicorns og founder-friendly terms var på horisonten, da Sara Rywe kiggede i krystalkuglen. I den mere dystre ende advarede Sara os om risikoen for urealistisk høje værdisætninger, nu hvor flere internationale VCs får øjnene op for vores nordiske økosystem. Endelig spåede hun et godt år for ai og for startups med tydeligt purpose. Læs Saras øvrige forudsigelser her.

investor Mette Fløe Nielsen

  1. Mette Fløe Nielsen, CEO i M.I.L. Invest, Business Angel og forretningsrådgiver

    Klima og impact var de centrale temaer i Mette Fløe Nielsens forudsigelser fra februar måned. Og drømmen om gennem teknologi at skabe ægte skalerbare løsninger til fordel for miljø, social ansvarlighed og generel impact. Og i den forbindelse blev vi rådet til at holde øje med Seaborg Technologies og WaterBearNetwork (WaterBear – Watch. Connect. Take Action). Læs Mettes øvrige forudsigelser her.

     

    Kasper Ottesen investor

  2. Kasper Ottesen, founding partner og advokat i Highbridge Law Firm

    Kasper Ottesens forudsigelser handlede om alt fra eldrevne motorcykler fra Offset Motorcycles, fremtidens arbejdsformer til AI med purpose – og så er Kasper advokat, så forholdene for warrant- og optionsordninger fik han også givet en ”vild” forudsigelse med på vejen. Han fremhævede, ligesom Sara Rywe, ai, som en startup man skal holde øje med. Læs Kaspers øvrige forudsigelser her.

     

  1. Lars Jannick Johansen, stifter og managing partner i kapitalfonden Den Sociale Kapitalfond Invest

Social impact som driver for forretning var – måske ikke overraskende – dét centrale tema i Lars Jannick Johansens forudsigelser – og at impact-investeringer i fremtiden helt generelt også vil fokusere mere og mere på ”S”et i ESG. Den vilde forudsigelse var, at vi i 2021 vil få den første social impact unicorn. Startuppen vi rådes til at holde øje med i 2021 er HealperLæs Lars’ øvrige forudsigelser her.