Bootstrapping Sommer 3 – Årets kvindelige investor?

Hvad enten du ærger dig over endnu en dansk regnvejrsdag eller er ved at gå til under sydens stegende sol, så kan du blive inde og (gen)læse de investorer af det underrepræsenterede køn, som I læsere af Bootstrapping har klikket mest på. 

Der er jo for få investorer, der er kvinder – i venturefonde få procent og blandt BA’er (i al fald i DanBAN) lige over 10%. På Bootstrapping prøver vi efter ringe evne at understøtte, lancere og præsentere. For ganske nylig var det Angella Invests nye rapport, vi havde fremme, som viste, at 3 ud af 4 af de danske kvindelige business angels er begyndt at investere inden for de sidste fem år. Så meget går den rigtige vej, hvis de mange nye investorer understøttes med de rigtige tiltag og værktøjer.

Kvalitet må så bane vej for kvantitet.  Og kvaliteten i dagens top 10 artikler er tårnhøj. Du kan starte med Ulla Brockenhuus-Schack, der ikke bare er foregangskvinde, men reelt founding person af venturebranchen i Danmark med fem førende Seed Capital fonde. Hendes indlæg er second to none i skarphed. Men inden vi kommer tilbage til Ulla, så se først her hele listen:

 

1. Ulla Brockenhuus-Schack: Udfordringerne fortsætter, men vi er blevet skarpere

 

2. Louise Herping: Folk glemmer, at vi ikke er X-faktor-dommere, men faktiske investorer

 

3. Bodil Sidén: Der ligger flere unicorns og venter på den danske FoodTech-scene

 

4. Larissa Garcia Bochineck – ”Lost in translation” i et indforstået, mandsdomineret investormiljø

 

5. Maria Heickendorff: ESG-efterspørgslen er stødt stigende hos LP´s og fonde

 

6. Helle Uth: Tech er nøglen gennem krisen

 

7. Ulla Sommerfelt: Stærk virksomhedskultur mod giftigt arbejdsmiljø

 

8. Thea Messel – Impact og diversitet skal være foreneligt

 

9. Mia Grosens egen skalering skal nu også hjælpe scaleups med funding

 

10. Anna Lundin: Hvordan rejser Europas største klimafond 2,5 mia. kr. i det nuværende marked?

 

Det er vidt forskellige emner, som de 10 investorer tager op. Louise Herping forsvarer i #2 Løvens Hule konceptet, mens Bodil Sidén i #3 fint begrunder, hvorfor innovationstung foodtech må gå fra B2C til B2B.  

Ulla Sommerfelt fortæller i #7 om startup-kultur og begræder, at ”startup-viben ofte er forbundet med at arbejde under pres 24/7, sove under skrivebordet og at leve af at spise nudler”, mens Mia Grosen i #9 ” fortæller, hvordan international skalering er en forudsætning for vækst”

Helle Uth ser i #6 tech som løsning på klimakrisen, ligesom Anna Lundin fra EU’s største klimafond, Norrsken, i #10 fortæller om nordiske succeser (til nu) som Einride og Northvolt, og påpeger den velkendte “Dødens Dal for vækstkapital, især for hardware virksomheder, der skal rejse B-runder.”

Maria Heickendorff, ny partner i Den sociale kapitalfond, behandler i #5 LP-investorers ESG-efterspørgsel. Thea Messel ser i #8 på, at der nu kan investeres lettere via venturefonde i diverse founder teams, og Larissa Bochineck i #4 på hvordan BA-netværk kan tiltrække nye investorer. 

Larissa er også som Ulla Brockenhuus-Schack i læserne top-artikel #1 inde på, at der ikke er sammenhæng mellem risiko og upside i ventureinvesteringer. Ulla udtrykker det med kritisk adresse til iværksættereformen sådan: Det må og SKAL kunne betale sig at springe fra fast løn og pensionsordning til et startup/scaleup i Danmark”. Men vi har ikke ”’Level Playing Field’ med lande som Sverige og UK”

Hvis du alligevel vil starte en ny virksomhed, er Ullas anbefaling, ”at du fra starten etablerer et kompatibelt founder-team og bootstrapper til en ARR på 0,5-1 mio. £.”  For de senere anbefaler Ulla bl.a. at se på ”M&A muligheder, hvor man kan konsolidere, sikre nye markeder og produkter. I dette marked, kan de stærke opkøbe de mindre til gode til attraktive priser, og dermed supplere den organiske vækst.”

Det er uvurderligt – både som ny founder og ny investor – at kunne spejle sig i andre mere erfarne som rollemodeller. Hvorfor vi selvfølgelig, igen i år, kaster lys på Dansk Erhvervs publikation ”25 kvindelige iværksættere du bør kende”, når den lander efter din sommerferie. 

Ha’ en herlig ferieuge til vi udkommer næste onsdag med vores mest aflyttede podcasts.