Helle Uth, Preseed Ventures

2024-forudsigelser #3. Helle Uth: Tech er nøglen gennem krisen

Vi løser ikke klimaudfordringerne de næste par år, men vi bygger forhåbentlig de teknologiske løsninger, der kommer til at være med til det. Ansvaret der hviler hos venturefonde, som skal investere i disse løsninger, kan ikke undervurderes, fortæller Helle Uth, PreSeed Ventures, som samtidig spår ´24 til at blive året, hvor diversitetsagendaen for alvor hæver sig op over mere end køn.

Jeg tror, at vi i 2024 kommer til at se en forsigtig fremgang i markedet, ligesom vi har set i 2023. Den store ketchup-effekt, som visse efterlyser, kommer vi næppe til at se; Funding markedet for venturefonde er stadig virkelig udfordret, og vi vil derfor stadig se fonde holde på krudtet for at forlænge deres aktive investeringsperiode til det punkt, hvor de tror, at de kan være klar med en ny fond. Derfor vil barren for nye investeringer stadig være høj.

Ingen tech uden AI

Investeringerne i teknologi vil fortsætte. Der er stadig mange industrier og forretningsmodeller, der kan blive disrupted ved hjælp af kombinationen af teknologiske muligheder og de rette entreprenører. Og så er der nogle uundgåelige emner, når vi taler om teknologi. Vi har fx lige haft et 2023, hvor man ikke har kunnet sige tech uden at sige AI. Det blev året, hvor AI for alvor kom ud til slutbrugerne takket være ChatGPT og andre brugervendte interfaces til store AI-modeller.

Der sker et kæmpe skred, når der kommer sådan en ny brugergrænseflade, som gør, at alle lige pludselig kan se kraften i teknologien med deres egne øjne. Det er sikkert åbenlyst, men jeg forventer, at vi vil se AI-bølgen få endnu større momentum i 2024.

Der vil vokse mange nye muligheder ud af, at udviklere har direkte og veldokumenteret adgang til de store sprogmodeller og andre AI-modeller. Det er en helt ny æra med AI-applikationer, på samme måde som browseren gav os webapplikationer og iPhonen gav os mobilapplikationer.

 

Vores enorme ansvar som VC´s

Man kunne i teorien sige, at hvis vi ikke lykkes med at rykke på impact-løsninger, så de påvirker markedet hele vejen rundt, så kan alt det andet være lige meget. Især den globale opvarmning må og skal vi løse for at kunne give de næste generationer et sted at leve. Det er ikke noget, vi løser indenfor det næste år, men teknologi er en afgørende nøgle til mange af de impact-løsninger, som vi har behov for at finde, og derfor har vi som VC et stort ansvar for at investere i det område.

Jeg hepper særligt på teknologiske gennembrud i energisektoren, hvor jeg ser et stort potentiale i fx nye typer atomkraft. Rundt om i energitransformationen kommer der andre store markedsmuligheder for at bygge ny software. Her håber jeg, at vi vil se flere nye startups.

 

For lidt diversitet i vores pipeline

Et andet helt centralt emne, som vi ikke kan og må gå ind i et nyt år uden at tale om, er naturligvis diversitet. I de 10 år jeg har været i startup-miljøet, er der sket meget med diversiteten – i hvert fald når vi kigger på køn. Men selvom der er blevet arbejdet meget med området de seneste år, så har vi stadig en lang rejse foran os.

Det er tydeligt for mig, at der er flere og flere kvinder, der har fået interesse for startup-verdenen – både som founders, business angels og VC´s. Ligeledes er der mange kvinder, der arbejder for diversitetsagendaen i økosystemet, ved at lancere nye værdiskabende initiativer, stille sig frem som rollemodeller og udvikle nye værktøjer til at skabe forandringerne.

Vi måler på diversitet, og har lært en masse om vores biases og hvordan vi kan arbejde med dem, så vi giver diverse teams mindst lige så gode muligheder som homogene teams.

Desværre ser vi stadig en udfordring i ”top of funnel”, hvor vi simpelthen ikke får nok diverse teams ind i vores pipeline. Selvom det står højt på vores agenda, så er vi stadig ikke gode nok til at finde kvinderne. Vi er heller ikke gode nok til at inspirere flere kvinder til at starte nye virksomheder med det vækstpotentiale, vi er nødt til at lede efter med vores VC-forretningsmodel.

I 2024 bliver det fortsat et vigtigt fokusområde, og så bliver det også et år, hvor diversitetsagendaen skal bredes ud til at handle om mere end mænd vs. kvinder.  Det er helt sikkert, at vi på ingen måde giver op, selvom de kortsigtede resultater efterlader noget at ønske. Vi gør det jo også for generationerne, der kommer efter os.