Hvad snakker vi om? – Efter TechBBQ – Og politik på TechBBQ – Andreas Steenbergs startupvalg – Wirteks vækstbørs investor – Ethan & rekruttering – Grøn EthereumHvad snakker vi om? Snakken, jeg hørte i weekenden, var meget om el- og varmeforbrug! Det, der før var totalt usexet, har nu åbenbart højinteresse ved middagsbordene. Kan du også følge dit forbrug på en app osv.? Den historisk høje inflation drevet især af energipriser – parret med renter, der stiger – udhuler borgernes købekraft og virksomheders bundlinje. Uagtet at det hjælper til smartere løsninger, vil tomme pengepunge og høje renter også ramme mange startups.

Energipriser må også blive et toptema i valgkampen. Men for startups – og for Danmark – er det helt vigtige, hvordan iværksætteri og investeringer skal styrkes. Vi skal skabe et højproduktivt og rigt samfund med nye job højt i værdikæderne. Finansordfører Andreas Steenberg, Radikale Venstre, skriver i vores serie Startupvalget #4, at Danmark skal være en vindernation i vækstiværksætteri. Han har de seneste år haft mange kontakter med alt fra DanBAN til DI, fra startups til investorer. Og han skriver derfor – for en politiker udenfor Erhvervsudvalget – meget indsigtsfuldt om vores vilkår og om at få afskaffet iværksætter- og andre skatter. Men frem for alt om at få givet innovativ skalering et stort skub.

Og valgkampen kom sandelig helt ud på TechBBQ og Lokomotivværkstedet. Pape & Ellemann, to statsministerkandidater, to partiledere Carsten Nielsen og Lars Løkke og flere løjtnanter var på scenerne. Hvordan var lige det? Vi summerer op, hvis du selv havde for travlt med at mingle! Læs Valgkamp på TechBBQ.

Men hvad snakkede vi så ellers om, hvad var det store og fede i år på TechBBQ? Vi har taget temperaturen og talt med Stine Mangor Tornmark, CEO hos Openli, Helle Uth, Co-Founder hos PreSeed Ventures, Nima Sophia Tisdall, Founder hos Blue Lobster og Søren Holst, Head of partnerships ved Lunar. Læs selv TechBBQ i bakspejlet. Hvor er vi nu?

Et rigtig godt emne er internationalisering og diversitet. TechBBQ var faktisk flot internationalt besat. Men er vi der helt, når vi fx skal have en ny COO eller CTO, spørger Lars Sødergaard, Ethan Partners i ugens startup case. Har vi nok internationale i startup-ledelser til at internationalisere? Eller vælger vi bare dansk? Lars fortæller om platformen, og hvordan man nemmere rekrutterer diverst.

I dele af vores økosystem snakker vi i al fald rigtig meget om Nasdaq First North. Og om hvor svimlende langt bagud vi er i forhold til Sverige, når det gælder vores to vækstbørser. Nå, lad os få de gode erfaringer og eksempler frem. I sidste uge havde vi FOM Technologies. Fra det midtjyske kan du i dag læse om Kent Mousten Sørensen, bl.a. investor og bestyrelsesformand i Wirtek. Han forklarer sig flot. Han er også i bestyrelsen af FBV, Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder og fortæller, hvad de allerede har løftet på den dagsorden, der hedder vækstbørser med kvalitet.

Men særligt taler vi om recessionen. Jeg hørte lige, at venturearmen i Goldman Sachs mener, at al venture skal værdisættes 50 % lavere end i 2021. Betyder krig og krise så, at vi taler mindre om bæredygtighed? Måske. Men ikke i Techtopia 252, der handler om, at kryptovalutaen Ethereum nu bruger 99 % mindre el. Godt. Jack Nikogosian, Aryze og Jan Damsgaard, CBS diskuterer.

 

Ugens startup: Ethan Partners – Global rekrutteringsplatform til C-level

Hvorfor ikke hyre udenlandsk til lederpositioner? I danske startups og scaleups ansætter vi rask væk folk fra udlandet til tech, salg og support, marketing mv. Men når det kommer til C-level, skal det oftest være dansk. Vil det ikke være en fordel på vækstrejsen med udlændinge i ledelsen? CEO for rekruttingsplatformen for startups og andre vækstvirksomheder Ethan Partners, Lars Sødergaard, giver bl.a. sit bud på fordelene ved at hyre globalt til lederpositioner. Læs om Lars.

 

5 skarpe til ugens investor: Kent Mousten Sørensen

”Strategic refocusing and internationalizations of IT companies” er blandt de kompetencer Kent Mousten Sørensen beskriver sig selv med på LinkedIn. Vi vil gerne høre til hans startup investeringer. Og især til det at være bestyrelsesformand for Wirtek noteret på Nasdaq First North. Hvilken forskel gør venture og børsvejen? Og hvordan var de mange år ’i ørkenen’, før Wirtek løftede sig? Det er nogle af de skarpe til midtjyske Kent M. Sørensen.

 

Startup-valget #4: Danmark skal være vindernation i vækstiværksætteri

De radikale har lige lanceret en 2030 plan, hvor iværksætteri og investeringer skal styrkes. Ellers kan vi ikke løse klimaudfordringerne og skabe et højproduktivt og rigt samfund med nye job og virksomheder, der ligger højt i værdikæderne. Innovation kræver dygtige og modige mennesker, der tør gå selv, og et godt miljø for investeringer. Finansordfører Andreas Steenberg skriver efter de seneste år at have haft mange kontakter i økosystemet. Læs de radikales startup-opskrift.

 

TechBBQ i bakspejlet. Hvor er vi nu?

Med 6.444 registrerede løb dette års techBBQ af stablen, hvor flere af branchens kendinge slog vejen forbi for at tale om emner som datasikkerhed, founders stress og clima-tech. Men hvad er højdepunkterne fra i år? Vi har taget temperaturen og blandt andet talt med CEO hos Openli, Stine Mangor Tornmark, Head of Partnerships ved Lunar, Søren Holst, Co-Founder hos PreSeed Ventures, Helle Uth og Founder hos Blue Lobster, Nima Sophia Tisdall, som alle havde rosende ord til dette års vigtigste techmesse på dansk grund. Tjek det ud.

 

Valgkamp på TechBBQ

Søren Pape Poulsen, Jakob Ellemann-Jensen og Sofie Carsten Nielsen var her også. Oplistet blandt Tim Draper, Larry Madowo og kronprins Frederik. Hvad betød toppolitikernes tilstedeværelse for årets TechBBQ – og hvad blev der egentlig sagt og lovet startups? Vi lader begivenhederne bundfælde sig. Kom til valgkampen.

 

Techtopia 252: Bæredygtig blockchain og ny krypto euro

Verdens næststørste blockchain Ethereum er blevet klimavenlig. Og den danske krypto start-up Aryze har lanceret en e-euro. Ethereum bruger nu 99 procent mindre strøm end før, svarende til Finlands totale strømforbrug. Professor i digitalisering ved CBS, Jan Damsgaard forklarer hvorfor. Lyt.

 

Snak med

Du er mere end velkommen til at skrive til os, fx på jesper@bootstrapping.dk. Og det gør mange også. Fx spurgte en læser i weekenden, hvorfor jeg kun havde ondt af investorer og medarbejdere i Simple Feast. Leverandører lider jo også. Ja, jeg vil nødig have leveret alt fra køkken til grøntsager til den fest. Tame, eventplatformen er også lige gået køkkenvejen, så der er også skyllet meget værdi ud. For et år siden fortalte gode Tame-founder Jasenko her om fremtidens TechBBQ type events! Nedturen er næppe en sjov event.

Der er rum for mange køkkensnakke. Selv skal jeg nu til Stockholm med Erhvervsstyrelsen og gode folk fra økosystemet og se og snakke om svenske superstartup Northvolt. Den og meget andet godt fra ugen samler vi op på fredag.