Unicontrol, vinder af Startup/Scaleup i EY Entrepreneur Of The Year

EY startup vinder – Superfonds kultur – DD-slendrian – SBF-krypto – Barsel & bizz – Cloud-fatigue – Hvor er Sahra-Josephine?

 

Det er helt vildt som data om markedet står og tipper som var der overtid og det står 1-1 i en jævnbyrdig VM-finale. Tal for aktiekurser, renter og inflation bølger snart den ene så den anden vej, så jeg bliver helt Niels Helveg. Frank Hvid havde i hans nyhedsbrev i ugen flere andre af den slags: Beskæftigelsen oppe i flagstangen – forbrugerhumøret nede i kulkælderen. Nu færre forsyningsproblemer – men det skyldes recessionen. Reallønnen dykker (for kontanthjælpsmodtagere 17%) – CEO lønningerne flyver. Men det vi ved er, at renten ikke kommer tilbage til 0 og at kapital til ventures dermed bliver mere kritisk, dvs. mere normal. Alle skal passe på burn rate og run way, selv om vi også ved, at de fleste danske startups klarer sig rigtig godt. Vi skal i dag både se på de mange succes’er – og de iøjnefaldende fiaskoer. Ofte er der jo kun en my mellem de to. Ligesom i fodbold.

 

EY. Startups vinder, selv om de egentlig ikke kan vinde

I går aftes var der for 25. gang landsfinale i EY Entrepreneur Of The Year. Sådan cirka ”erhvervslivets Oscar”. Det er en fantastisk flot event og hyldest til de virksomheder, der gør det godt. Og godt er her reelt lig med bundlinje, så tidlige startups er udelukket. Og her kommer så den første sjove ting. Hele seancen er legitimeret af skalering og vækst, og det hele gennemsyret af startup-retorik. Og mange i dommerkomiteerne fra Esben Gadsbøll og Lars Fløe Nielsen til Christian Vintergaard og Martin Bøge Mikkelsen (ja, ligesom næsten alle vindere på scenen var mænd) er genuine dele af økosystemet. Men bundlinje-kriteriet gør nu engang, at jeg vil sige, de fleste i alle kategorier er flotte, men modne, vækstvirksomheder. Og det er også fint.

Næste sjove ting var i år, at tech, der understøtter byggebranchen, i en vis forstand dominerede. Sjovt ikke bare fordi det er den branche, recessionen rammer først (tro mig, jeg har udstykning i Nordjylland), men fordi den altid har været den branche i Danmark med lavest produktivitet. Og så meget desto mere at løfte. Dalux leverer kloge, brugervenlige og tidsbesparende digitale løsninger til en branche, der historisk ikke har været kendt for at være de mest nytænkende”, som formanden for dommerkomiteen Lars Fløe sagde til årets samlede vinder.

Vinderen i startup/scaleups kategorien var også i byggebranchen, nemlig Unicontrol. De sætter – ligesom meget større, globale Trackunit – IOT på byggemaskiner, men her til styring så de kan manøvreres. De vandt foran MedTech CereBrui og Creative Force, som jeg omtalte sidste fredag, fordi de lige har rejst 40 mio. kr. Værd at bemærke er også at 4Life Solutions vandt som bedste impact. Vi er nok nogen, der kan huske, at de hed SolarSack , og var en skøn idé om at lægge en plastpose ud i Afrikas sol, så havde man rent vand. Dengang holdt plastposen vist ikke så godt, men det gør den så nok nu for Jonas Pilgaard og team. Fra Life Science-klyngen i Århus vandt NMD Pharma den kategori. Alt i alt var det velgørende med en aften, hvor vi fejrede vækst-succeser.

 

Hvor stor burn rate, hvor lang runway? That’s the question…

Hvor meget af din kapital brænder du af om måneden? Hvor lang vej har du så til du skal låne eller rejse ny kapital? Og skal du sænke omkostningerne for bundlinje, eller bare innovere og ekspandere videre for toplinje? Det er nu endnu mere presserende spørgsmål for mange.

Jeg snakkede i ugen med Madalene Larsson, tidligere Revolut (der nåede 700.000 kunder på 2 år). Hun er nu investor for Giant Ventures i London, og hun var klar i spyttet på, at investorer ikke længere vil betale for ARR-vækst uden indtjening. Al fokus skal på at generere bundlinje og runway. Det at have klarhed over sin butik og enhedsomkostninger, altså have styr på cash flow management og operations, blev også pindet ud i tirsdags her på Bootstrapping af ugens investor Eske Gunge.

Men hvordan regner man de metrics ud? Jeg fandt på Ledgy en artikel af Joe Brennan Why Are You Hearing So Much About Burn Rate and Runway Right Now? der instruerer i gross og net burn rate, cash position og cash balance. Inklusive regneeksempler så enkle, at det selv for en ’humanistisk økonom’ som mig næsten bliver for A,B,C- agtigt. Til gengæld er det jo altså vigtigt. For som Brennan skriver Given that fundraising is predicted to get harder over the next couple of years, some top investors now recommend that startups build out a runway of 18 to 24 months. Some are even pushing for 36 months.

 

Ville du søge din egen stilling i statens superfond?

Superfonden – Danmarks Eksport- og Investeringsfond (DEIF) – har fuld damp under fusionen. Turen er nået til mellemledere, der nu har søgt egen stilling. Kigger de opad i Vækstfonden må det give en vis rysten-i-bukserne som del af adventsforventningen. Den chef vil være væk, som de havde historik med og formentlig havde det fint med, da Vækstfonden i sammenligning med fx statslige styrelser var meget mindre corporat.

Et er den interne stoleleg, noget andet Vækstfondens vitale rolle for økosystemet, hvorfor der også snakkes meget om fusionens berettigelse. Selve det at fusionen sker hurtigt, er nu svært at kritisere. Konstruktionen skitseret med to selvstændige selskaber med egne bestyrelser samlet i et paraplyselskab var nu engang var en politisk kompromis skrivebordsøvelse på 112 sider af de mere håbløse. Men hvor den langsomme fremmarch mellem sensommer 2021 og 2022 var til for at forsikre EKF baglandet om, at deres kreditcirkus kunne køre videre, er det nu helt omvendt. De der – nu med recession ekstra kritisk – har brug for Vækstfonden, er bekymrede.

Hvorfor det? Af flere grunde. For det første sker der nu et enormt vidensdræn. Hele direktion og det meste af øverste cheflag er decimeret i håndevending, som Elon Musk dårligt kan leve op til med Twitter. Kun ganske få chefer med allermindst erfaring fra Vækstfondens lån til startups og vækstvirksomheder er tilbage. For det andet: Hvor EKF er vant til store kreditter til de store eksportvirksomheder, der relativt smidigt kan eksekveres, er de tidlige lån til småvirksomheder, noget der skal nurses. Lige nu spørger startups med for kort runway fx til hensættelse, rentenedsættelse osv. Bliver der så – over tid – rum og forståelse for den slags ’småforretninger’? For det tredje, som jeg har skrevet mange gange, sidder de ultimative strategiske beslutninger hos et superkompetent triumvirat af et formandskab – men også et, hvis diversitet på kapitalforvaltning skal bevise sig. For Torben Möger PedersenBo Foged og Dorrit Vanglo er toperfarne pensionskasseforvaltere. Og hvad investerer pensionskasser i og hvordan ser de på investeringer? I hvert fald ikke med beviselig god erfaring eller appetit på vores forretningsmodeller. For det fjerde vil nogen også frygte at laserskarp fokus hos Torben og Bo på Danmarks absolut største politiske erhvervsudfordring og vigtigste infrastruktur, den grønne energiomstilling, bliver et enefokus. For den udgør dog kun en delmængde af hvad startups innoverer radikalt på, og af hvad vi samlet set skal leve af i fremtiden.

Alt det får vi se. Det, jeg nok ser som det potentielt største fusionstab, er af den vækstiværksætterkultur, der var i Vækstfonden. Jan Mølby, udlånsdirektør der gik af i ugen, er en meget godt eksempel på en type, der ikke passer ind i et politisk korrekt hus, hvor man forfremmes på at sige det rigtige opad. Så skal man se sig som på mission for et økosystem, eller som del af en politisk statsmaskine?

Verden går nok videre og alt ovenfor er bekymringer, bestyrelse og Peder Lundquist & co kan gøre til skamme. Det strømmer heldigvis ud med tilsagn fra Vækstfonden. Lad det fortsætte…

 

Efter Theranos og FTX. Sker VC’s DD i forblændelsens blinde tillid?

Burde Elizabeths Holmes’ Theranos-skandale ikke være blevet afsløret af en simpel produkt-due diligence? Burde de prominente VC-investorer ikke have opdaget hendes svindel i stedet for at beundre hendes charme og line up af berømtheder i Potemkin laboratoriet? Burde de samme investorer ikke have grebet ind, da SBF, Sam Bankman-Fried med deres vidende var med i kryptohandler som både køber og sælger? Jo, det burde de. Tillid er godt, blind tillid skidt.

Vi må nu spørge, om ufattelig meget DD bare udføres som pligtarbejde i blind tillid til, at beslutningen er uigenkaldelig eller bare med håb om at sænke prisen lidt? Hele korthuset hviler på den første, der laver DD, som resten følger under flokmentalitetens faner. Det gælder i høj grad også investorer fra BA’er til fonde. Har først en velrenommeret sagt ja, kommer resten pr. automatik. Måske er det særligt slemt i krypto, hvor guldfeberen i 2021 sammenlagt med teknologiens rapide tempo gjorde investorer febrilske for at komme med: “Everything in crypto moves so incredibly fast. It’s hard to fault the VCs for playing the game that crypto has invented,siger Kevin March, founder af kryptoplatformen Floating Point Group.

Det er sikkert rigtigt set med det lange lys, at vi ikke må være for fordømmende. Men det er nu alligevel moralsk fristende, når man opdager, hvor utilgiveligt pinligt det hele er: storinvestor Tiger Global betalte konsulenthuset Bain for at gennemanalysere FTX og fandt på mirakuløs vis intet tvivlsomt. I et brev til sine LP’er skrev en anden førende VC-fond, Sequoiaat the time of our investment in FTX, we ran a rigorous diligence process”. “Rigorous diligence”, det tør man nok kalde de beskeder, som Sequoia-ansatte, i en stil, der intet overlader til fantasien, skrev til hinanden på Zoom. De handler som du kan se om, hvor liderlig SBF’s salgspitch gjorde dem, mens de samtidig spillede League of Legends. Det er mennesker, som gerne kyler hele kagen ud af vinduet, så længe de får et fedt stykke.

Due dilligence er i øvrigt én af grundene til, at Vækstfonden som organisation har spillet en langt større rolle end sine egne investeringer i Danmark. Vækstfondens DD har været en blåstempling, andre investorer har brugt som udgangspunkt. Der er jo intet forket i at have sådanne forsangere, der kan fungere som det umiddelbare kvalitetstjek. Men det kræver, at man først og fremmest har risiko og kvalitet som rettesnor og ikke overilet griskhed og egen carry. Men jeg tror nu ikke de spiller League of Legends i superfonden for tiden.

 

Barsel og Baby – kun for Business

Katastrofalt få kvinder stifter startups. Og gør de det, er det oftere onlinehandler med mode, kosmetik mm. end egentlig dybt tech-baseret. I al fald ifølge kvindelige founders, jeg taler med. En af de allervigtigste forudsætninger for at ændre det, er radikalt bedre barselsvilkår for founders. Mange, herunder Maria Flyvbjerg Bo og nu forperson i Vækstfonden Camilla Ley Valentin har skrevet om det i vores serie om diversitet og kvindelige founders. Og det hjælper. Med barselsfonden for startups og selvstændige kan man ligesom lønmodtagere få op til cirka 14.000 kroner om måneden oven i barselsdagpengene. Og det er muligt at gå på deltidsbarsel og arbejde op til 50%.Du kan se mere på barsel.dk.

Vækstfonden har i deres diversitetsprogram nu gjort det muligt dels at få afdragsfrihed på lån under barsel og dels at få medfinansieret lønudgift til en midlertidig direktør. Lån er stadig lån, der skal tilbagebetales, som nogen åbenbart ikke helt vidste med Covid-19-lånene, og det kan sagtens afskrække. Men alt i alt er det i dag lidt bedre, end det var. Stadig er der god vej op til Sverige, hvor der er helt andre muligheder for founders, der er på barsel.

Kan man i Sverige også få barselsorlov fra fængsel? I så fald vil Theranos’ founder, Elizabeth Holmes, nok gerne flyttes dertil. Hun fik 11 år og 3 måneder for sin gigantiske startup-svindel. Og ved dommen sidste fredag var det mest opsigtsvækkende, at Holmes er gravid – ikke at det lader til at have formildet dommerne.

 

Heinemeier og Nørgaard kører Cloud-kontra

”I dag er cloud det, som man vælger, hvis man ikke vil fyres. Helst Azure.” Mogens Nørgaard, uortodoks klummeskribent på Computerworld, kører – på basis af en fed podcast Leaving the Cloud fra David Heinemeier Hansson – et kontraløb mod IT-chefer og andre der pr. automatik ser velsignelser i at komme op i cloud’en. Forklaringen er den simple, at alle ved, at de skal i cloud’en, fordi alle de andre er i cloud’en. Og problemet Heinemeier afdækker er, at det er urimelig dyrt. Som Mogens skriver: ”når det så viser sig, at det bliver meget dyrere, men til gengæld ofte dårligere, så giver man den ekstra gas og køber mere.” Cloud-indtægterne hos Amazon, Microsoft m.fl. på deres cloud-løsninger kunne tyde på, at kritikken har ret i, at det er et Giffen-good, det vil sige et gode, som folk bruger en større og større andel af deres penge på jo dyrere det bliver.” Om cloud bare er modeord for ’en anden mands server nede i kælderen’, eller en himmelsk, fleksibel fælleskapacitet, kan man slås om. Modspil og spørgsmålstegn ved vedtagne sandheder er altid velgørende.

 

Hvor er Sahra-Josephine og CanopyLAB?

I går eftermiddag var jeg til Intech Founders pitch event hos Nordea med blandt andre Farmbrella (der allerede har DanBAN investorer), Cheetah AI, SkillPickr og Karva. Og så fik jeg sørme øje på ”Tech Dronningen” og ”Obama-Darlingen”. Sidst jeg så founder Sahra-Josephine Hjorth, CanopyLAB, var på TechBBQ med tidligere Ekstra Blads-graverjournalister i hælene helt til bagindgangen. Hun skulle afsløres som den danske Elizabeth Holmens, og hendes mand vel nu som Sam Bankman-Fried. Efter måneders graverarbejde er graveriet foreløbig endt i et stort tomt hul, uden andet end lidt småfnuller, hvis ikke lige regnskabet for 2021 på et af fem selskaber ikke var afleveret til tiden af revisor.

For lige at repetere. Ingen har skrevet om det gode demokratiske 3. verdens formål (det er nok det Obama’s fond ser). Ingen om softwaren i den her edtech, men 3. parter har før fortalt mig, at Damvad Analytics og andre har nikket til den. Ingen har interesseret sig for forretningsmodellen med Freemium i flere selskaber i flere lande – hvad dog ikke hindrer, at jeg også synes gælden er stor. Fokus har været på en irriterende velklædt og rapkæftet – jeg var lige ved at skrive ’kælling’, hvilket nu ville være meget upassende – med de unicorn-ambitioner, vi kræver af startups. Men som åbenbart kun er accepteret internationalt. Jeg kan på sociale medier følge hendes rejser, senest til konference med Daniel Sachs, Alex Soros, Ben Rhodes og Obama himself i New York, som alle åbenbart fortsat bakker fuldt op om ”Obama-Darlingen”.

Men hvordan går det med forretningen? Hvad er status?, lød mit lidt rustne spørgsmål i går. Jo, det går rigtig fint med kundeopgaver og investorinteresse ude i verden. Genoprettelsen af det ene selskab, som var sendt til tvangsopløsning, blev godkendt af Erhvervsstyrelsen 15. november, men der kører endnu en kontrolrunde inden 4. januar 2023. De er ved at give selskabstrukturen et eftersyn, og tilsikre man har selskaber de relevante steder. (Formentlig, gætter jeg, fordi myndighederne ved at her bliver der hele tiden bedt om aktindsigt, så embedsjurister er meget påpasselige). Ekstra Bladet har fået påtale i Pressenævnet. Det fremgår faktisk også af CanopyLABs hjemmeside. Alt lød kort sagt mestendels som daglig trummerum – og demokratikonferencer på den store klinge.

 

Tips, Tricks & …

 

Læser kræver: Cool Adam Neumann tilbage til WeWork

Det er forkert at tro, at ens egne holdninger er delt af alle. Det erfarede vi her vi på Bootstrapping, efter at vi i sidste uge skrev følgende om A16Z’s nye investering i kontroversielle founder, Adam Neumann: “Til gengæld har de i efteråret investeret 1 mia. dollar i Adam Neumanns nye startup, Flow, hvilket ingen forstår, hvis man ellers kender skandalehistorien om WeWork, der var en lang berigelse af Adam Neumann i fællesskabets navn”.

Den kritik motiverede en engageret læser, Simon Lyngsø, Joe & Cos til at skrive: “Det er altid svært at spå om fremtiden, men jeg tør godt sætte mine penge på, at Adam Neumann kommer tilbage til WeWork om nogle år. Der er sådan lidt Steve Jobs over den her historie. Måske er Flow endda Adam Neumanns “Pixar” historie. Der er ihvertfald allerede tegn på at den nuværende ledelse har svært ved at drive WeWork i en periode hvor 94% af ansatte forventer at kunne arbejde hybridt og 86% af virksomheder planlægger at tilbyde en hybrid løsning til dem. Det burde være den bedste periode i WeWorks historie!”.

Ja, om det er den vej, det vil gå, vil overraske andre end mig. Men Simon kender markedet. Han er i Børsen i dag med Joes & Coes take på arbejds- og mødepladser. Sikkert er, at det er fedt at blive modsagt – altså selvfølgelig når det ikke lige er af ens partner!

 

Heldagsmedarbejder søges: Ret fejl i mediet Børsen

Lunar bank låner foreløbig nogle få millioner ud til danske kunder. Som andre banker før har Finanstilsynet set på, om der er procedurer til at sikre, at nogle kunder ikke burde modtage lån. Efter kort proces med Finanstilsynet har Lunar så genoptaget sin mikroskopiske låneforretning. Det er jo ikke nogen historie. Men det kan såkaldte finansjournalister på Børsen jo ikke leve med. Så de oversatte i sidste uge “påbud” og “fortsat overholdelse” til “lovbrud” og spørger de sædvanligt intetanende ’nyttige idioter’, dvs. såkaldte eksperter. Og de har selvfølgelig ”aldrig set noget lignende”. Det er nu ellers sket fire gange det sidste års tid. Alt dette sagt, bare for at du ikke skal tro, Børsen kun er galt afmarcheret, når det gælder vækstbørser. Og at du heller ikke automatisk tror på alt, hvad Børsen skriver. Og hvis Lunars bankforretning også her i efteråret vokser med den vante ekspresfart, er det forventeligt set med pressebriller. Og interesserer derfor næppe.

 

Liva Echwald og kvinder på fremmarch: 8 ½ mio. til Leap forward

Vi har stillestående tal for udviklingen af kønsdiversitet blandt founders, som fx den mindste tocifrede procent for blandede teams. Der er lidt fremgang i andelen af tidlige investorer, der er kvinder, i hvert fald i DanBAN’s tal, omend der er pænt op til 2030-målet om 30 % andel. Antallet af CEO’s, der er kvinder i den absolutte internationale erhvervselite, dvs. Fortune 500-selskaber, er vokset fra 7 til 74 mellem 2002 og 2022. Det er så kun 15% på 20 år, men dog fremad. Og det bliver bedre, som en sagde til mig i ugen, særligt på Life Science feltet. For antallet af kvinder, der fx som kandidat bliver læger, overstiger langt antallet af mænd. Softwareudviklere har det bare med at være mandeuddannelser med bordfodbold og bøfburgere. Noget må ske, har Thomas Hoffmann-Bang, CEO i Industriens Fond, nok tænkt. I al fald har fonden doneret hele 8 1/2 mio. kr. over 3 år til Stine Colding og en superglad Liva Echwald, jeg snakkede med i går. De står bag både The Diversity Commitment-initiativet for investorer og Leap Forward, der skubber til diversitet hos founders. Pengene skal især gå til, at 100 startups kommer gennem acceleratorforløb. Så nu skal vi accelerere væk fra alle bias og tingenes skæve tilstand, der i øvrigt langt fra kun gælder køn.

 

Krypto Bowl

I februar skrev jeg om, hvordan reklamer for krypto og kryptobørser var i majoritet ved årets Super Bowl. Det er de nok ikke næste år. I al fald vil FTX være fraværende. FTX havde ellers fået komikeren Larry David fra Curb Your Enthusiasm til i deres reklame ironisk at afvise alle nye opfindelser, der blev ham præsenteret: hjulet, gaflen og månelandingen, alle blev skåret over én kam. Også krypto blev afvist, og dertil fulgte naturligt nok advarselsskiltet: Lad være med at være som Larry. Gå ikke glip af krypto. Ja, ingen kan være så ironiske som skæbnen – det var en god reklame, mindre god vare. Nu er der måske så mange som én million, der gerne vil have deres FTX-investering tilbage! Det blev der skrevet meget om i ugen. Bedste tip er nu som regel: Let go og kom videre!

 

Krypto-døden. Drevet over eller overdrevet?

Bare fordi markedslederne er på bagen i svindel, styrter en branche ikke. Det ved FTX’s nye adm. direktør John Ray III, som tidligere har ryddet op efter energigiganten Enrons spektakulære kollaps i 2001. Men med en ny branche på ny techplatform som krypto, er tanken naturlig nok. Nuvel, FTX’s styrtdyk bliver en stor nedtur. Men trenden er simpelthen irreversibel. Den underlæggende blockchain teknologi er ganske enkelt så disruptiv, at det vil forsætte. Det synspunkt har, mindre overraskende, Lasse Birk Olesen, stifter af den nordiske kryptobørs Coinify og tidligere ugens investor her på Bootstrapping. Han var en af de første, der gik ind i krypto herhjemme, og han ser flere ligheder mellem nuværende situation og dot.com-krakket. Også dengang hørtes klagesange om internettets død, men få år efter voksede Google og Facebook frem. Samme sange høres igen – mon de en dag vil virke lige latterlige?

 

Seneste nyt fra Elon-land

Nogle steder går det langsomt, og man tager sig god tid. Fx i regeringsforhandlingerne, som Henrik Sass Larsen, Aktive Ejere havde sine 6 forslag til her i ugen. Andre steder, som hos Elon Musk, går det som en hvirvelvind. Er man til tech, er kreativ innovation nok det, man associerer med Musk. Er man orienteret efter ledelse og persontyper, er manisk, dominerende selvfremstilling måske mere relevant. Og her har vi nok den aktuelle udfordring for verdens rigeste mand og vilde founder af PayPal-forløber, Tesla og SpaceX: Han kan skabe og skalere nye tech-virksomheder, men det med at overtage ledelsen af en etableret New Yorker-kultur, hvor tidens nye sårbare ledelsesstil hersker, burde han nok have holdt sig fra. Han vil givet rette forretningen Twitter tiltrængt op. Men hans ledelsesstil med 120 km/t, 120 timer om ugen og brutale dur/dur-ikke diktatur – der ville gøre Mærsk McKinney til en blød børnehaveleder – dur næppe for og med de eksisterende Twitter-medarbejdere. Især fordi de næppe kan se en anden Twitter 2.0 vision end at tjene investeringen hjem for Elon. Musks udmeldinger om et åbent internet er diffuse i deres tiltrækning af hadtale og afskrækkelse af aktuelle brugere og annoncører. Selv Donald Trump holder sig væk, på trods af at hans profils suspendering fra 2021 er blevet hævet. En afstemning blandt Twitters brugere viste, at 52 % gerne så han kom tilbage til platformen.

 

Hvornår kommer vi for alvor fra forskning til founders?

Bootstrappings Nikolaj Andersen har været på turne på fire danske universiteter, og vi har bragt mange gode eksempler på spin-outs til startups og på innovationssamarbejder med corporates. Senest i ugen fra Aalborg Universitet med Morten Dahlgaard med spin-outs som fx Gomspace, Acarix og Lyras. Godt det går fremad. Men for langsomt i forhold til de milliarder vi bruger på forskning. Meritering foregår med massiv fokus på passiv forskning, der mest ender i tidsskrifter. Det er stadig som om Jes Broengs Open Entrepreneurship, der endda er midlertidigt finansieret, er eneste rigtige eksempel på, at universiteter, corporates og startups kan finde produktivt sammen.

Særlige muligheder må der være i life science feltet. Her har vi forskning i verdensklasse med potentiale for mange startups fx på Københavns Universitet, SUND med prodekan Trine Winterø i spidsen. Og vi har stærke virksomheder med Novo Nordisk som flagskib. Et af de fine initiativer i året var UCPH ventures hvor forrige uges skribent om forskning, innovationsdirektør Kim Brinckmann, er i bestyrelsen. UCP kan medinvestere i KU’s egne i spin-outs på ryggen af investeringer fra Stephan Christgau og EIR Ventures. Foreløbig er der ikke investeret. Men det kommer vel.

 

… Transaktioner

Hvad bød ugen så på? Jeg tager bare et par ting frem.

 

Speed på Enterspeed

SaaS-selskabet Enterspeed har rejst et tocifret millionbeløb til international skalering. CEO Toke Lund skrev i den forbindelse til os: ”Vi har klart oplevet, at fondene holder mere tilbage, end de gjorde for bare et år siden, men det var vigtigt for os at finde en partner”. Jeg kan godt lide den ærlige indrømmelse af mangel på speed markedet.

 

Planmæssig afgang fra Planday

En af sidste års store SaaS salg var af Planday med et planlægningssystem, der har mere end 400.000 brugere verden over. Det skete til Xero fra New Zealand, der betalte omkring 1,36 milliarder kroner. Som det så ofte sker, trækker topchefen sig, når alt er vel integreret, her Christian Brøndum efter 11 år som CEO. Christian finder nok en dag noget andet at rive i.

 

Hvad køber Visma i Vejle?

Man kan altid spørge hvad Visma har købt i denne uge. Og det var så fintech Pensopay, der laver betalingsløsninger til webshops. Pierre Rindsig og Danny Christensen har 25 medarbejdere og nu mange kolleger.

 

Shape Robotics mod hovedbørsen

Shape Robotics er på First North og på vej til hovedbørsen. Så skal alle lære, det er edtech leg og læring med robotter, ikke industrielle robotter. Og vigtigere, at der ikke kun er røde flag på vækstbørser.
Skal vi dyrke geni eller fællesskab?

USA elsker de selfmade opfindere, der tør gå egne veje. Det er en nation oprindelig bygget på at forkaste nedarvet, europæisk rigdom og jordbesiddelse. Ulempen er, at de så lettere kaster kapital efter karismatiske nørder som Elizabeth Holmes og Sam Bankman-Fried. Herhjemme er vi til det fælles og den jævne midte. Alt har sine fordele og ulemper. Lige nu er det fredag fuld af fordele – og drinks – i det altid åbne økosystem. Vi ses derude.