Kilde: Pixabay

DK 2030 – Nedturen, Nøie og CO2-negativitet – Anders & vækstbørs-myter – Løw mod startup-fundraisers – Investeringspodcast – VR i sundI går kom regeringens ”Danmark kan mere III”, der – igen, igen – vil forsøge at reformere lidt på overadministrerede plejehjem m.m. og fortætte nogle kandidatuddannelser, så S taber endnu flere unge byvælgere. Senere på ugen kommer så den økonomiske 2030 plan, der vil fortælle, at Danmark reelt kan mindre. Vi går smalhals og triste år i møde. Og derefter skal der jo nok udskrives valg, fordi de radikale vil have fjernet minkdunsten.

Vi burde faktisk snakke meget mere om 2030, om hvad Danmark reelt skal leve af om 8 år – og om 16 og 32 år. Hvordan får vi skabt innovation og bæredygtige forretninger – i nye som eksisterende virksomheder? Og hvordan får vi arbejdskraft? Det er også noget af det, der diskuteres senere i dag på DI Topmødet 2022, hvor DI nu vil have den grønne energiomstilling i mål i 2030. Og sådan må vi gøre alt for at diskutere de langsigtede grønne og bæredygtige teknologier og forretningsmodeller. Vi må op på en større klinge. Det bliver ikke nemt i valgkampen. Det, der fylder, er hvem skal danne regering med hvem, og hvad vi gør ved de akut stigende energi- og madpriser. Vores 4 års valghorisont i politik er simpelthen for kort til at matche de strukturelle udfordringer, vi står over for.

Krig og kritisk inflation påvirker alle – før eller siden. Det vil påvirke nogle B2C, og det vil igen påvirke B2B. Læs i dag, hvordan det har påvirket Ugens startup: CO2-negative NØIE fra op- til nedskalering. Nøie rejste i A-runden 75 mio. kr., men har måttet træde på bremsen og reelt nedskalere. Alligevel holder de fanen tårnhøjt på bæredygtighed. De har den fede vision for en startup at være CO2-negative. Og bruger deres data til at måle, hvor langt de er. Oplev, hvordan chief footprint officer Chris Lykke Christiansen udfordrer hele sin branche.

Vækstbørser som Nasdaq First North har som alle verdens vækstbørser tabt 30-50 % i snit (hvilket langsomt forplanter sig til især de større ventures), så vi ser ikke mange nynoteringer. Imens diskuterer vi børserne – og jeg synes, det går fremad med accepten. Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheders 28 anbefalinger er seneste hjælp til bedre governance og guidance fra de startups og andre virksomheder, der er gået den vej. Noget, der har manglet, er uafhængige analyser. Det er svært, for hvordan finansiere det? Noget af det bedste jeg kan komme på, er superkvikke og skarpe Anders Egsvang. Han dækker foreløbig 70 danske som udenlandske techs fra Apple til Penneo, MapsPeople og OrderYoYo . Anders svarer i dag på 5 skarpe til ugens investor. Læs fx, hvorfor han ikke synes det er værdisætningerne, men vækstforventningerne, der for ofte har været forkert afmarcheret.

Jonathan Løw, founder af Jumpstory, er i dagens klumme ”Jeg håber aldrig, at vi bliver 500 ansatteude med riven efter det, han med en sjovt betegnelse kalder startup-fundraisers. Med det mener Jonathan founders, der er bedst til at rejse penge fra investorer og ansætte masser af medarbejdere. Jonathans ideal er mere som David Heinemeier Hansson at bootstrappe og derfra skalere som Heinemeiers Basecamp til en omsætning på over 100 millioner kroner med under 10 ansatte. Tjek modellen, der jo også gør manglen på arbejdskraft lettere at bære.

Og så kan du lytte til dagens podcasts. Techtopia 253 spørger om, hvad VR og metaverset kan bruges til i forhold til psykiatriske patienter. Du kan bl.a. lytte til Emma Ridderstad, co-Founder og CEO i Warpin. Som en nyhed her bringer vi succesfulde Nordnets investeringspodcast. Duoen Per Hansen og Helge Larsen diskuterer aktuelle emner. I dagens ”SOS – virkeligheden kalder Mærsk!” om fragtraternes optur snart bliver til nedtur, og om aktiemarkedet stadig er 10 % for højt oppe. Uha!

Fremtiden er lys for startups og den nødvendige tech og life science innovation. Men vejen er altid bumpet og nogen – snart en del – går ned. Fx i sidste uge Simple Feast og Tame,, som jeg hev frem, måske fordi jeg indirekte er investor i begge. Men der er forskel på, hvordan founders tager turen. Jacob Jønck brændte 200 mio. kr. af på 7 måneder og syntes vist nærmest, at det var investorernes egen skyld. Jasenko Hadzic arbejder konstruktivt på at lave en solvent likvidation. En øvelse flere får brug for!

Sådan får vi det også snart med politikere. Nogle vil gå ned og af, andre op ved valget. Det er altid også et menneskeligt drama, hvor du bliver prøvet på, hvordan du kan stå distancen. Her i økosystemet skal vi både se frem på verden på den anden side af 2030 – og holde runway. Vi tager en tjek igen på fredag. God læselyst!

 

Ugens startup: CO2-negative NØIE fra op- til nedskalering

I 2018 stiftede Daniel Jensen og Chris Lykke Christiansen startup NØIE – for at hjælpe mennesker med hudproblemer. NØIE adskiller sig markant fra resten af branchen: De vil bruge data og feedback fra brugerne til innovation. De vil være CO2-negative, altså radikalt bæredygtige. Og de drømmer stort til trods for op- og nedture. Og så har de en serie A-investering på 75 millioner kroner i ryggen. Det er en super aktuel case.

 

5 skarpe til ugens investor: Anders Egsvang

Hvorfor er Penneo så god? Hvad kan Hellofresh, som Simple Feast ikke kunne? Spørg Anders Egsvang, den nok eneste uafhængige analytiker, vi har af aktier på de to vækstbørser. Og netop private investorer har brug for analysekvalitet, når vi fx skal forholde os til startups på First North og Spotlight. Anders’ webbutik er god for analyser fra Tesla til fx tidligere ugens startups som MapsPeople og OrderYoYo. Og så har han stærke og konstruktive meninger om de danske vækstbørser. Tjek selv!

 
Founder af JumpStory: Jeg håber aldrig, at vi bliver 500 ansatte

Iværksætteri er blevet allemandseje i Danmark. Det er holdningerne dertil derfor også. Én af disse er, at vi som tech-startups bør måle vores succes ud fra antal skabte arbejdspladser. Det finder jeg meget problematisk! Sådan starter Jonathan Løw dagens udfordrende klumme om at skalere med få medarbejdere i stedet for at fundraise og ansætte blindt. Nyd provokationen!

 

Techtopia 253: Behandling i VR hjælper patienter med skizofreni

Metaverset kan lyde som en fremtidsdrøm. Men allerede nu ser vi forskellige teknologier, der peger ind i fremtiden og bliver trædesten til metaverset. VR er – igen – i dag i hurtig udvikling og kan bl.a. bruges inden for sundhed og psykiatrien. Lyt med.

 

Investeringspodcasten #136: SOS – virkeligheden kalder Mærsk!

Med Investeringspodcasten tager Per Hansen og Helge Larsen den finansielle verden under lup og sætter fokus på, hvad det betyder for dig som privat investor. Hvordan klarer Mærsk sig på de syv verdenshave? Hvilke virksomheder er ikke kede af de stigende renter? Og hvorfor frygter Helge, at vi kan komme 10 % længere ned, før bunden er nået? Lyt med #136 af Investeringspodcasten med Hansen & Larsen.