COVID-jul – Camilla Ley Valentins Q – Claus Z & InQvation – Startupråd – Bestyrelsesarbejde og Plougs nye påfund

Det bliver ikke hvid jul, men COVID-jul, og det er ikke morsomt. Nu var vi lige lettet over Moderna- og BioNTech-vaccinerne, og så er vi bare retur til nedlukning. Det er selvfølgelig meningsfuldt, hvis hjemmearbejde, mundbind og så videre hjælper. Vi er et samfund skabt på tillid, så det tror jeg da på, hjælper. Men tvivlen nager. August Lund, AllThingsLessEvil, og Martin Bjergegaard, Rainmaking, delte på LinkedIn en kurve og en Lancet-artikel om, at dødeligheden for ældre ikke bliver signifikant mindre af nedlukning. Der bliver nok at diskutere over flæskestegen!

Men statskassen er uendelig dyb og kompenserer alt. Hvad finansloven og dermed året gemmer på til startups, er mere speget. Hjælpepakkernes korte fremtid og meget andet kan du læse om i dagens klumme: På spanden eller på toppen? Næste år i startupland

Der er ikke langt fra depression til boom. Jeg har hørt fra pålidelig kilde, som man siger, at hele 25 virksomheder står i kø for at blive noteret på Nasdaq First North i det nye år! Hvis du ikke kan vente, kan du investere i DoorDash eller Airbnb, der nu noteres til værdisætninger over 200 mia. kr. Foretrækker du ren gaming eller tror på hurtigt rejserevival, kan du jo også, som min frisør, købe Norwegian-aktier. Kursen er 0.044 og omvendt proportional med Brostrøms smittetryk.

Du kan også bare blive i bedre humør af at læse interviewet med ugens case: Queue-it og Camilla Ley Valentin. Ikke alene har der været kø efter systemet under nedlukningen. Camilla kommer bl.a. – som det kloge og ordentlige menneske, hun er – med mange gode pointer om økosystemet og det at være kvindelig founder.

Du skal også læse de 5 skarpe til ugens investor. For hvad er det, unge Claus Zibrandtsen er lykkedes med derude med Son of a Tailor, Goodiebox, Spiio m.fl. i deres flotte inQvation-hangar i Taastrup, hvor du aldrig er nået ud, men nu kan forstå drivet og ideen bag.

Det er sundt at forberede lidt reverse pitching på investorer, men du skal først lige sikre dig, at investor ikke ser dig som en forvokset drengerøv! Nu er vi gået fra snak til handling.  Denne onsdag er jeg egentlig til møde i Vækstfondens bestyrelse, men tør godt i en skærmpause helt alment røbe dette: Vækstfonden og andre investorer vil før eller siden stille krav til køns- og anden diversitet. Ellers er risikoen jo for høj.

læs hellere de gode råd til startups i Return on Diversity #6 – Calling All Startups: Unlock Your Full Market Potential Through Diversity. Du kan selvsagt også downloade og studere økosystemets samlede Return on Diversityrapport, også fra flere gode kræfter som Danske Bank, ITB, DanBAN og Female Founders of the Future, hvis du ikke allerede har fået det gjort.

Men investorer kan også blive skarpere, bl.a. til det særlige og altid svære: at indgå produktivt og skabe tillid i en startupbestyrelse. Det nytter ikke noget at tro, at det er det samme, som når vi krydsforhører direktionen i almindelige corporate-bestyrelser. Michael Bjørnlund åbner nu for 8. etape af sit rådgivnings-epos.

Og blandt de mange videoer og podcasts, du dårligt kan vente helt til jul med, er dagens nye artikel #4 af Frederik Ploug, Keystones, om hvordan man stifter et startup uden at drukne i papirarbejde og uden at kede sig selv halvt eller helt ihjel undervejs. Derudover kan du lytte til Techtopia #172, der interviewer Mirabelle Jones ifm. udstillingen Future Technology Products på Catch i Helsingør eller lyt til KvindeKompagniet, som i denne uge har talt med Karina Rothoff Brix, direktør for DTU Learn for Life om lederskab.

Mens jeg er nået til punkt 14 på Vækstfondens agenda for fornyet vækst i hele det halve nedlukkede land, kan du sidde pænt derhjemme og budgetlægge i et uklart rum eller diskutere spil eller lektier med de store børn, hvor du helt sikkert kommer til kort. Men det skal nok gå, vi overlever alt, ligesom jeg overlever ikke at se Champignons League i aften på den irske pub under mig. For alt det gode venter. Det gør fredagens blik på ugen i økosystemet også.

Ha’ det derude… Undskyld, derinde.