Bootstrapping Sommer 7 – Årets temaer i økosystemet

Så ringede skoleklokken til samling efter ferien! På Bootstrapping møder vi også eftersommeren glade og forventningsfulde. Og derfor afslutter vi i dag vores egen lille ’sommerskole’ med, hvad der har været læsernes foretrukne temaer i året. Og kort fortalt elsker I at klikke på indlæg om ny banebrydende og forretningsrelevant tech. Og på indlæg om dilemmaer fra MeeW skandalen til Løvens Hule og på udfordrende cases fra Simple Feast til Re-Match. Dette års top 10 på temaer er:

  1. Ny forskning: Drop ChatGPT, hvis I bekymrer jer om inklusion!
  2. MeeW skandalen. Hvad lærte vi?
  3. ’Snothvalpenes’ oprør mod Løvens Hule
  4. Fra forskning til forretning #4 – AAU: ”90 % af samarbejdsprojekter giver innovation”
  5. Ender Vivino, TGTG og Lunar også som Simple Feast-katastrofer?
  6. Afnotering og USA-eventyr. Hvad er op og ned i Re-Match-casen?
  7. Web3 #1: Her skal næste Google eller Facebook findes
  8. Casper Wilstrups Scientific AI: Hvordan vi undgår, at AI slår os alle sammen ihjel, og et par andre mindre problemer
  9. Bestyrelser i startups 1# – Hvordan sammensætter du en bestyrelse, der kan geare din skalering?
  10. Dead or Alive? Regn ud, hvilke startups der overlever!

Som sagt – når vi tager de mere politiske dagsordener ud, såsom grøn omstilling, diversitet og ny iværksætterreform – så er det nye tech og mere etiske dilemmaer, der har interessen.

 

ChatGPT, AI og Web3

Kunstig intelligens er ikke nyt, men AI har selvsagt været det seneste halvårs altoverskyggende tech-emne. Topscorer-artiklen om ChatGPT viste, at jobannoncer skrevet af ChatGPT var 40 % mere biased på køn end dem, der er skrevet af mennesker! Det var lidt en øjenåbner, da den kom i det tidlige forår, hvor hypen var størst og håbet om hurtig, intelligent og mere objektiv tilgang til verdens viden var størst. Så ChatGPT må instrueres i at rette op på bias! At anvendelsen skal ske på basis af solide videnskabelige modeller er centrum for Casper Wilstrups vigtige artikel om Scientific AI. Kunstig intelligens kom til at overskygge web3 og Zuckerbergs annoncering af Meta-verset fra halvåret før. Langt hen fint med mig. Men det vil være en fejl at afskrive Web3 forstået som startups og projekter, der bygger på helt eller delvist decentraliserede produkter og services baseret på blockchain-teknologi. Patrick Theander udlagde det perspektiv i en serie om web3.

 

Skandalernes og dilemmaernes holdeplads

MeeW, Simple Feast og Re-Match var tre vigtige debat-cases i året. Simple Feast fordi det var et internationalt skaleret og højt branded grønt B2C-flagskib, der gik ned med et drøn. Og som samtidig markerede den nye markedsvending, hvor toplinjevækst ikke er alt. Re-Match fordi den med al sørgelighed viste, at der p.t. kun er udenlandsk vækstkapital til at skalere tidlige grønne hardtech fabrikker. Og MeeW fordi det var en klassisk Stein Bagger skandale, hvor en hverdagspatolog for let udnytter manglende kontrol tilsat grådighed hos de forskellige ansvarlige aktører omkring Spotlight.

Artikel 3 handler om Løvens Hule som en smart brandplatform for B2C-markedsføring. Ud over hvad den gør godt for en positiv holdning til (banalt) iværksætteri og e-handel. Så er det positive sagt, og debatten om Hulen og dens Løver m/k er ongoing.

Andre temaer i top 10 har fx haft fokus på at få universiteternes innovation ud i praksis og på bedre governance for startup-bestyrelser. Og sådan har vi heldigvis året rundt masser af emner at tackle og debattere. Næste gang er allerede på fredag, hvor vi samler op på sommerens hændelser i økosystemet. Vi glæder os til at dele dem med dig! Og tak for denne sommer.