Alt går godt, men…! – Ward 24/7 rykker – Peter, den store, Hartzbech – Löws Bootstrapping ABC – Teamet først – Afslørende dataanalyse
Så skal vi ned og stemme om forsvarsforbeholdet! Det foregår teknologisk set noget so yesterday. Men er der ikke også noget smukt og rigtigt i, at man skal give møde på sin lokale skole? Afstemningen er en af mange markeringer af, hvor meget, verden har ændret sig siden 24. februar. Som jeg skrev for et par måneder siden, betyder ESG nu også ”Energi, Sikkerhed og Geopolitik”. De helt basale ting som sammenhold, sikkerhed og energi er blevet vigtige.
Samtidig eller lige før 24. februar vendte Nasdaq, så tech-aktierne er nede med 30 % og enkelte som Snapchat 80 %. Inflationen gør penge dyre. Forrige uge fyrede – højst i EU værdisatte startup – Klarna 700 medarbejdere eller 10 % for at beskytte sin videre færd. Men sagen er, at det ikke er krigen eller de højere renter på grund af inflationen, der tvinger Sebastian Siemiatkowski til at rebe sejlene. Det er de urealistisk høje værdiansættelser, der er problemet. Venturekapital er om ikke tørret ud, da alle er velpolstrede, så i hvert fald blevet mere forsigtig. Krudtet vil blive sparet til de bedste i porteføljerne og til brancher med udsigt til bundlinje. Og fra budtjenester til fintechs er nogles prissætning stukket for vildt af. En 25 % downrundeer ifølge Dagens Industri på vej for Klarna. Kombi’en af stort kapitalbehov og værdisætning, der falder fra de tidligere 300 mia. kr., lyder i mine øren som en smågiftig cocktail.
De mange frisatte fintech-medarbejdere lyder til gengæld som ’gefundenes fressen’ for Pleo, hvor Jeppe Rindom dygtigt og længe har arbejdet for, at vi alle kan få mere udenlandsk tech arbejdskraft. Men hvor meget tør Pleo lige nu selv trykke på speederen? Endnu har vi ikke oplevet danske startups med høj værdisætning reducere omkostninger. Men alle kigger intenst på runway i budget. Det går dog stadig kun godt eller rigtig godt for det helt store flertal.
En af de mange gode startups før serie A, der lige har fået investering og til samme værdisætning som i efteråret, er ugens case WARD 24/7 med CEO Betina Langemark. Tre venturefonde og flere syndikater af business angels har rejst 18 mio. kr. Det viser behovet i en sundhedssektor, der både mangler arbejdskraft og smarte tech-løsninger, her brug af AI. Læs selv Betinas mange gode betragtninger.
”Ingen omkring ham forstår, hvad der foregår. Så han er en freak i Danmark. Han er ikke som de andre.” Det udtaler moren til vores nye wonder-boy tennisspiller Holger Rune. Det kunne nok også passe lidt på Peter Hartzbech, der kalder sig ”Entrepreneurial Gladiator” og i al fald er klog, entreprenant og mægtig – og ikke som alle andre i økosystemet. Og det både som startup med iMotions/SmartEye med front tech på top universiteter i verden og som investor. Vi har udfordret Peter, som ugens investor, på, hvad han ser, der er værd at investere i. Sene Cynlindo og aktuelt tidlige Pentalock med et DanBAN-syndikat er blandt dem.
En anden startup, der lige har fået kapital, er JumpStory, billedtjenesten med vægt på autenticitet. Hovedinvestoren er nu nærmest glamourøs, nemlig Le Mans-stjerne og open source Ruby-on-Rails-opfinder David Heinemeier Hansson, der giver tilbage fra US til den ekspansive århusianske startup-scene. JumpStory co-founder Jonathan Löw leverer ugens gode råd med Bootstrapping ABC. Selv om han ikke selv bootstrapper længere, giver han tre gode tip til, hvordan du længst muligt som iværksætter kan køre på egne midler. Og det med runway er som sagt ret aktuelt.
Du kan også høre podcasts. Alt afhænger af teamet, siger vi tit. Du kan høre Mads Troelsgaard, CEO og co-founder i Synergy XR fortælle, hvordan han sætter det rette team. Og du kan i Techtopia 240 lytte til de datajournalister, der har været med til at undersøge forgiftningen af den russiske oppositionspolitiker Alexey Navalny.
Ugens startup: WARD 24/7 – fra AI-forskning til kapitalrejsning
Dag & Nat, den roste TV2-serie med Sofie Gråbøl, er fuld af patienter, der får komplikationer og kriser. Hvordan kan vi med dansk software og kunstig intelligens (AI) komme de komplikationer og kliniske forværringer hos patienter i forkøbet? Hvordan laver man i dag medtech fra øverste hylde og får det finansieret af business angels og flere venturefonde? Vi har udfordret CEO Betina Langemark, Ward 24/7 og leadinvestor for en BA-syndikat, Helle Monrad kommenterer. Læs selv.
5 skarpe til ugens investor: Peter Hartzbech
Peter Hartzbech er CEO i iMotions og med i ledelsen af Smart Eye Group. Peter udvikler avanceret VR og biomarkør tech, som vi før har beskrevet. For ham er det super fedt, at exitpenge i dag går tilbage i økosystemet og hjælper den næste generation. Og han investerer i dag tidligt som i Pentalock og senere som i Cynlindo, der lige har haft exit. Peters engagement som iværksætter og investor brænder igennem.
Jonathan Løw: Bootstrappingens ABC
Jonathan har 20 år som iværksætter og sparringspartner for startups på bagen. Han har lavet en lille ’Bootstrappingens ABC’ til os som læsere af Bootstrapping.dk. Tre råd til hvordan du længst muligt kan køre på egne midler som iværksætter. Og redaktionen her kan skrive under på dem alle. Især det med at ’komme ind i læsernes hjerter’. Intet vil vi hellere! Så tjek dem.
Vækstfonden: Sådan sammensætter du det gode team – med Mads Troelsgaard
Mads Troelsgaard, CEO og co-founder i Synergy XR, en platform for produktpræsentation i AR/VR. Mads fortæller om sin erfaring med at sætte det rette team til at understøtte og udvikle sin virksomhed med. Hør selv.
Techtopia 240: Mød datajournalisterne fra Bellingcat
Techtopia snakker med Aiganysh Aidarbekova, ansat i hollandske Bellingcat , som blandt andet har været med til at undersøge forgiftningen af den russiske oppositionspolitiker Alexey Navalny og nedskydningen af det malaysiske passagerfly MH17, der styrtede ned over Ukraine i 2014. Var russerne ansvarlige for begge? Lyt med på avanceret dataanalyse.
Trekroner vogter danske helte…
Apropos forsvar af landet skal jeg i dag på Trekroner. Det er sjovt at besøge fortet, der nu aldrig sådan for alvor kom i kamp. Og 300 år efter er noget af det bedste forsvar måske et cyberforsvar. Det er nu i øvrigt proptech, jeg som 2150-investor skal ud for at se: Nogle af deres første dusin eksempler, som fx Biomason, Leko Labs, AMPD Energy og en af mine absolutte favoritter Normative med CEO Kristian Rönn. Alle i internationalt samspil og videndeling. 2150 er nok første danskbaserede venturefond, der konsekvent er tænkt globalt.
Ligesom hospitalssektoren og forsvaret er byggeri en af de sektorer, der skriger på digital transformation. Så uanset hvad medierne – og jeg på fredag – måtte give af skrækeksempler for tech startups situation: Behovet for digitalisering er enormt. Det er bare værdisætningerne, der skal tilbage til normalen. Vi ses som helt normalt på fredag.
Comments