1400 startups: De døde som fluer – Innovationsmiljø deroute? – 2 x foodtechs – Female Antler – NTF-halløj – 1-1 Pitch!
1400 danske startups fik finansiering. Over halvdelen døde. Det er bundlinjen, når regnestykket gøres op efter 20 år med innovationsmiljøerne. Drømmen om den lige vej fra universitetsforskning til startup-faktura led en krank skæbne. Hvis vi skal tro Lars Stigel selv. Han var fødselshjælper og direktør i miljøet i årtier, så han ved. Og som faghistoriker er han ærlig nok til at skildre derouten i sin nye bog, der udkommer mandag med titlen ”Investering i Innovation og Iværksætteri – erfaringer fra 20 år med innovationsmiljøer”.
Historiens vingesus. Startup-miljøerne fra dot.com til i dag er en anmeldelse af Lars’ bog, der giver os en historie, vi ikke rigtig har fået samlet op endnu. Og uden at kende sin historie, hvordan så bane vores vej for vores fremtid? Der er er mange rigtig gode caseskildringer af fx Sorbisense, Gomspace, Libratone, Glycom og Universal Robots.
+50 % døde uden kamp. Endelig fri for de statslige innovationsmiljøer! er så min kommentar inklusive egne mindre skønne erfaringer med CAPNOVA og innovationsmiljøerne. Lars Stigel mener personligt, de skulle have haft en chance til. For mig er det som at lytte til en forhåndsdømt taber i Vild med Dans eller Den store Bagedyst. Men der er da lyspunkter. PreSeed Ventures er en superdygtig privat venture, der har rejst sig af ruinerne. De tre andre aktører ved starten af nedlukningen i 2019 var bare for udygtige, og nu kan du shoppe i de 75% dødsboer sammen med N2F, og hvem der ellers er gode til at vaske guld i historiens flod.
Ugens alt-godt-fra-havet-startups: Venø Seafood, Dansk Tang & Climate Feed er guf. Ikke bare hvis du som jeg elsker seafood og den slags. Kristian Borgbjerggaard fra Venø Seafood har fx fået banket markedsandelen op på danske Limfjordsøsters fra 0 til 80 % af østersmarkedet. Tang var i min barndom noget, der lugtede sammesteds, men familien bag Dansk Tang har ud over også at transformere sin værdikæde vendt det til sundhedsprodukt. Og måske til en del af løsning i et projekt Climate Feed, der arbejder på at nedsætte køers CO2-udledning. Der sker meget godt lige fra Odsherred til Limfjordens vande.
Ugens nye type VC-investor: Antler er historien om en international venturefund, der er ved at starte en grøn fond op i landet. Jeg mødte partner Anders Hammarbäck via Mikkel Rørvig, Nordea og det er sjovt at høre, hvordan de sammensætter founder-teams i deres særlige model, og hvordan de når op på 43 % female founders! Men læs selv.
Forstå halløjet omkring NFT, hedder Techtopia 194 meget passende. For det er ingenlunde helt let. Henrik Føhns har talt med Carina Krehl, nybagt NFT-kunstner i Florida, Hun forklarer teknikken, mulighederne og faldgruberne – og løfter sløret for sine egne drømme.
Pitch Deck #3. Tjek hvem du vil danse med går i dybden med, hvad du skal tænke over, efter du har pitchet. Hvordan får du losset det rigtige hold investorer ombord? Det er noget af en udvælgelses- og balancekunst, og Rasmus Madsens fremstilling bygger på dyrekøbt erfaring, serveret fra hans nye opskriftsamling Pitch Deck. Det er virkelig en grundig kogebog.
I det hele kan det jo kræve lidt behændighed helt at forene interesser hos startups og hos investor, også selv om man i sit indre forstår begge sider. Man skal lige hæve sig lidt op i helikopteren – ligesom når man nogle gange som privatperson har en anden egeninteresse end som samfundsborger. Det at erhverve en bolig i Danmarks store byer – og endnu værre i verdens storbyer – er, ja, ubetaleligt. Sundhedskrisens lavrentepolitik har overalt kun pisket boligpriserne op. Da jeg selv er på ejersiden, kunne jeg glæde mig. Men som samfundsborger (og forælder) er det noget ganske andet. Startup-innovationssystemet er nu engang meget herligere skruet sammen end boligsystemet!
Nyd det, til vi ses på fredag.
Comments