De institutionelle investorer står bag First North

Alle de institutionelle investorer BankInvest, Vækstfonden, AkademikerPension samt investoreksperter som Michael Voss, Fundamental Invest, og Michael Moesgaard, Andersen Advisory, bakker op om Nasdaq First North. De kan godt finde skønhedspletter, men ser grundlæggende en allerede velfungerende vækstbørs for det professionelle miljø.

Rolf Kjærgaard, direktør i Vækstfonden, er ikke i tvivl om, at det er vigtigt for det samlede økosystem, at vi har en vækstbørs.

Allerede i starten af 2018 meldte daværende direktør for Vækstfonden Christian Mozfeld ud, at Vækstfonden som  statens investeringsbank for små og mellemstore virksomheder, ”regnede med at være corner stone investor i en håndfuld børsnoteringer af danske vækstvirksomheder på First North. Simpelthen for at få gang i en dansk vækstbørs.” Den første var biotekvirksomheden Orphazyme, der dengang var den første danske biotek-børsnotering i syv år. En af de seneste har været Penneo, som Vækstfonden understøttede noteringen af.

Bedre afkast end de fleste andre aktier

Anders Schelde, investeringsdirektør i AkademikerPension (tidl. MP Pension, red.) har også investeret i selskaber på First North, og han ser gode muligheder for at finde spændende investeringer, som i tilgift til gode risikojusterede afkast også tilbyder en impact på samfundet: ”Rigtigt meget innovation kommer nedefra, og vi har brug for den innovationskraft til at møde de udfordringer, som vi står overfor som samfund, og jo, innovation er altid mere risikofyldt, men upsiden er til gengæld så meget større end i de store modne selskaber, så man må ikke underkende vigtigheden af en markedsplads som First North,” lyder det fra Anders Schelde.

Michael Voss, Fundamental Fondsmæglerselskab, er en kapitalforvalter, alle med hang til danske aktier kender. Danmarks lokale Warren Buffet er måske en hård titel at leve op til, men i mange år har han præsteret høje afkast på at vælge danske aktier, der var undervurderede. Han siger til Bootstrapping: ”First North er et godt supplement til hovedbørsen med spændende muligheder, men naturligvis skal man være opmærksom på de lempeligere krav til oplysningsforpligtelser og en lavere likviditet.”

Ikke alle har performet

Gå ind på Nordnet og se diskussionen (i Shareville-chatten, red.) af aktier som fx vandbespareren Waturu eller robotteknologien Scape Technologies. Så kan man godt blive lidt i tvivl om lødigheden både hos selskaber og de rådgivere, der har ført dem frem.

Niels Andersen, portfolio manager, BankInvest, står bag en small cap-fond, der er den bedst performende danske aktiefond i 2019 og 2020. Han siger da også, at han på First North kan møde selskaber, som mere ligner “honey traps” eller omvandrende konkursboer end reelle investeringer.

”Vi har mødt selskaber, der er “honey traps, men generelt fungerer First North positivt.” – Niels Andersen, BankInvest

Men det forhindrer ikke, at også Niels Andersen mener, der er sket en meget positiv ændring af First North, og at de professionelle investorer er på vej.

Selvsagt er der private investorer, der er tiltrukket af gambling-elementet og af daytrading, ikke af small cap som sådan. Guldgravere, som Per Hansen fra Nordnet tidligere har benævnt dem her på Bootstrapping. Og der er for mange af den type investorer i First North, også ifølge Niels Andersen. ”Så vi er stadig på en rejse med at tiltrække de langsigtede penge, som selvfølgelig er der. For segmentet small cap betaler sig på lang sigt”.

Hvorfor stadig tale om Sverige, når vi er bedre?

I vores danske startup- og investormiljø har melodien i årevis lydt, at bare dog alt – vel at mærke børsnoteringer og folkeaktiekultur – var som i Sverige, så ville alt være godt. Nu, hvor vi faktisk har fået First North, som del af Nasdaq, hvor danske virksomheder endda klarer sig bedre end på den svenske vækstbørs Spotlight (se artikel, red) er det i bedste fald mystisk, i værste fald vildledende, mener Michael Moesgaard Andersen. Han er så ophidset over Gregers Kronborgs klumme, at han har skrevet en modklumme (se ”Kritikerne af First North er på månen”).

”Vi har ønsket os det i årevis, og nu har vi en vækstbørs, der fungerer rigtigt, rigtigt godt.” Michael Moesgaard Andersen

Ulrik Lausten, Deloitte og selv, som Gregers Kronborg, bestyrelsesmedlem i DanBAN, har været rådgiver på flere af de seneste First North-noteringer. Han mener nu nok, at First North er en gevinst:

”Markedet er i øjeblikket også drevet af en folkelig hype, der fører til voldsom overtegning. Det skal dog ikke ødelægge glæden ved, at First North de seneste par år har udviklet sig sådan, at vores økosystem for vækstvirksomheder nu har fået et rigtigt godt og velfungerende alternativ til venturekapital. Vi får forhåbentligt mange store succeser på First North. Men det vil også være godt med et par ærlige fiaskoer, så det bliver helt tydeligt for de mindre investorer, at det er investeringer med stort potentiale og høj risiko.”