Danske Bank: Vi har et problem med kønsbias i økosystemet

Globalt har vi et problem med diversitet på arbejdspladsen, og vi er ikke rollemodeller i Norden. Det er dumt, da diversitet driver performance, siger chefen for Danske Bank Growth & Impact.

Kvinder har færre ledende stillinger, får lavere løn og mindre equity, og kvindelige founders har mindre succes med fundraising.

Mænd dominerer lederstillinger i europæiske venturefinansierede startups i serie A og B. Lavest står det til blandt CTOs og CEOs, hvor hhv. 1 pct. og 6 pct. er kvinder. Bedst står det til blandt CMOs og CFOs, hvor hhv. 21 pct. og 20 pct. er kvinder.

Der er heller ikke megen kønsoptimisme at hente, hvis vi ser på, hvilke virksomheder der klarer sig bedst med henhold til fundraising. Kun 2 pct. af den mængde kapital, der er rejst i 2018 blandt europæiske startups, gik til startups med en kvindelig founder.

Danske mænd erkender ikke problemet

Det er et problem, mener Klavs Hjort, chef for Danske Bank Growth & Impact:

”Vi erkender ikke problemet. Vi ved fra anden forskning, at kun 3 procent af den mandlige danske befolkning anerkender, at vi har et problem med kønsbias på de danske arbejdspladser, mens det er 6 procent i Norge.”

Klavs Hjort fortæller, at det ikke kun handler om retfærdighed mellem kønnene, men også om forretning. Han henviser til, at flere undersøgelser viser, at diversitet og inklusion betyder øget performance, bedre medarbejdertilfredshed og i sidste ende mere profitabilitet.

”Heldigvis så vi sidste år, at denne problematik nu er ved at komme på agendaen. Når en ledelse skal vækste en startup, så er det nu begyndt at være noget, man begynder at kigge ind i. Det gode er, at vi ved, at diversitet driver performance. Så der er klare kommercielle fordele ved at gå den vej,” siger Klavs Hjort.

Nu er chancen der

Han mener, at vi nu har en enestående chance for at skabe virksomheder, der indeholder diversitet og inklusion:

”Med de nye startups i Danmark, så har vi en mulighed for at drive en ny udvikling. Det er nye unge virksomheder, der ikke er fastlåst i en bestemt forestilling.”

Klavs Hjort anbefaler, at diversitet implementeres i startupvirksomhedernes strategi og at opmuntre founders og investorerne til at være opmærksomme på problematikken.

”Og naturligvis skal vi som rådgivere også have blik for det,” sagde Klavs Hjort på TechBBQ i sidste uge.

Danske Bank Growth & Impact har sammen med DTU Science Park, DVCA, Fonden for Entreprenørskab, Maersk Growth og Innovationsfonden leveret indspark til Vækstfondens rapport: ”Fra startup til scaleup” – en status på kapitalmarkedet for danske iværksættere og vækstvirksomheder, der blev præsenteret på TechBBQ i sidste uge.

Læs rapporten her.