Vildleder Børsen om vækstbørser? – Tænk ud af Mutebox – Startup stress – Kom nu: Medarbejderaktier – KU spin-outs – Chief Tweet – Mette Midt?
Er der nogen i økosystemet, der er frustrerede i disse dage, er det founders, ledere og investorer på vækstbørsernes virksomheder. Børsen har i torsdags offentliggjort en liste, hvor 26 af 57 virksomheder på Nasdaq First North og Spotlight udråbes som i aktut økonomisk vanskelighed. Sandheden er, at nok 17 af de 26 selskaber, der sættes i skammekrogen, ikke er i pengemangel. Tilbage er så under ti, vel cirka samme procent som fra grønthandlere til e-handlere og andre startups. Altså ingen forsidenyhed. Nu oplever de her selskaber, der selv er underlagt skrappe rapporteringskrav, sig uretmæssigt hængt ud med fejlagtige tabeller og sensationsoverskrifter, der måske nok sælger aviser, men også giver et puf nedad til at alle selskaber på vækstbørser, hvor mange så uberettiget kan komme ud over kanten. Vi har talt med bestyrelsesformanden i Wirtek, og i sagen talsperson for Foreningens af børsnoterede vækstvirksomheder, FBV, Kent Mousten Sørensen. Læs Vildleder Børsen om vækstselskaber? og døm selv!
I morgen taler statsminister Mette Frederiksen på Aktive Ejeres Topmøde (stadig ledige pladser), og det kan jo blive interessant at høre, hvad hun siger til investorer i ventures og vækstvirksomheder. Især lige nu, hvor Mette og Midten (hvem det så måske bliver) lægger retningen for de kommende års Danmark. Jeg citerer politisk kommentator Noa Reddigton for, hvad det drejer sig om: ”Kriserne står i kø, og de har ikke trukket et nummer. Danmark har brug for et bredt og asvarligt samarbejde, der efter tre års ligegyldigt reformpjank kan tage fat. Som har modet til at udfordre privilegier og særinteresser. Som kan finansiere og accelerere den grønne omstilling. Modernisere den offentlige sektor uden at slå bunden ud af statskassen. Forankre Danmark i det europæiske samarbejde og Nato. Det flertal, der blev skabt i 2019, viste sig at være dysfunktionelt i alle de spørgsmål, der handler om at skabe vækst og drive vores samfund videre.” Ja, det var nok af symbolhandlinger og planer. Nu banker virkeligheden på. Det er alvor. Kan midten løse de opgaver – for ellers får vi ny polarisering til næste valg? Vi er her i gang med serien Startup efter valget, og #2 er Dansk Erhvervs Jasmina Pless, der skriver ”Lad os nu få gjort noget ved de medarbejderaktier.” Et ønske om at få ændret de skatteregler, der er dejlig konkret og til at gå til for en ny regering. Og samtidig demokratiserende.
I dag skal vælgerne i et voldsomt polariseret USA ind i små stemmebokse og træffe vigtige valg til Kongressen. I Danmark skal vi bruge mere tid på også at tænke ud af boksen. Det har Jonas Kjemtrup og Thomas Keller Carstensen gjort med MuteBox i Vejle. Idéen er at bygge fleksible, lydisolerede telefonbokse til hybridarbejdspladser og åbne kontorlandskaber. Efter nedturen for salg under corona har de skullet bevise, at MuteBox kan skalere på et overfyldt marked. MuteBox – og hvordan man tænker ud af den – er ugens startup.
Vi kender det: Founders kører med 3000 km i timen uden bremse. Det kan gå galt, hvis vi samtidig tror, vi kan handle os ud af alle ansvar og dilemmaer, alle de svære beslutninger og modstridende signaler. Founderstress er en diagnose i miljøet, og Nima Tisdall, selv founder af Blue Lobster, der tidligere har været ugens startup, er ved at samle bogen ”Startup Stress”. Den vil have korte, personlige beretninger om stressudfordringer fra founders, serieiværksættere og investorer. Vi har i ”Founders ka’ ikke la vær…” talt med bl.a. Nima om diagnosen og har samlet gode råd og links til at forebygge stress.
Vi har masser af dygtige forskere og talenter på danske universiteter. Men hvordan får vi dem til at skabe virksomheder? Landets største og ældste universitet, KU spinner op mod 200 virksomheder ud om året, fortæller vicedirektør for Forskning og Innovation, Kim Brinckmann. Og han afviser påstanden om, at KU håndterer deres rettigheder mere nidkært og bureaukratisk end andre universiteter.
Hvad er forretningslogikken bag Elon Musk’s køb af Twitter? Thomas Petersen har fra sit kontor i New York været tæt på Twitters ledelse og siger i Techtopia 259, at målet er en super-app efter kinesisk forbillede. Per & Helge fra Nordnet ser i vores anden podcast på regnskaberne fra de danske C-25 selskaber. Og så ser vi ellers frem til at samle hele ugen op sammen med dig på fredag.
Vildleder Børsen om vækstselskaber?
Dagbladet Børsen har lavet en stor analyse og forsideartikel, der rater kapitalberedskabet i alle selskaber på vækstbørserne. Der er kun et problem: Ratingen er smækfuld af fejl og tager ikke højde for de mange kapitalrejsninger efter 1. halvår. Derved hænges også gode selskaber ud. Og fejl her har virkelige konsekvenser. Det koster – for selskaberne, ikke for mediet. Vi har talt med Kent Mousten Sørensen bestyrelsesformand i Wirtek. Læs og døm selv.
Ugens startup: MuteBox – og hvordan man tænker ud af den
Idéen var at bygge lydisolerede telefonbokse til de mange åbne kontorlandskaber. Og de har selv oplevet at blive sat i bås – efter en tur i ”Løvens Hule” har CEO Jonas Kjemtrup skullet bevise, at MuteBox var mere end sine 15 minutter i rampelyset. De skalerer nemlig med blik for kvalitet på et konkurrencefyldt marked. Tjek selv!
Founders ka’ ikke la’ vær’ – og det kan give stress
Founder-stress er på tapetet. Skønt stadig et tabubelagt emne vælger flere og flere at fortælle åbent om deres udfordringer. Nima Tisdall har åbnet den boks – og alt tyder på, at der er meget om snakken. Og hvad kan man så gøre ved det? Læs og få gode råd her.
Startup efter valget #2: Lad os nu få gjort noget ved de medarbejderaktier
Nu er vi efter valget, og på Christiansborg lader der til at være bred enighed om, at vi skal tage fat på arbejdsudbud. Helt konkret skal det være lettere for startups at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Alle kan også blive enige om, at medejerskab er en god ting, og bedre muligheder for at aflønne ansatte i medarbejderaktier er et forslag, som vinder bred opbakning. Så kære snart nye regering: Skal vi ikke bare komme i gang med at få gjort noget ved det? Læs Jasminas forslag her.
Fra forskning til forretning #2: KU – ”Vi spinner 200 nye virksomheder ud om året”
Statslige bevillinger udpiner den frie forskning, siger vicedirektør Kim Brinckmann, Forskning og Innovation, Københavns Universitet, som denne uge svarer på den uundgåelige kritik fra erhvervslivet og påpeger alle de gode samarbejder og succeser der er. Kom med på runde 2 i vores rejse rundt i Danmark.
Techtopia 259: Vil Elon Musk gøre Twitter til en super-app?
Verdens rigeste mand har købt den mest populære sociale medieplatform for beslutningstagere og mediefolk. Processen har været præget af kaos, der pt. er kulmineret i en brutal massefyring af ansatte. Men hvad er forretningslogikken? Lyt med.
Investeringspodcasten 142: Dansk regnskabsstorm
Novo Nordisk, Vestas og Mærsk har alle leveret regnskab, og Per kommer i den forbindelse med en forsmag på karakterbogen. Oktober-januar er normalt de fire bedste sammenhængende måneder, men tror investorer på det i år? Værterne kommer også ind på amerikanske regnskaber og det seneste FED-møde. Hør her.
Comments