"Du kommer til at få ’nej’ – mange gange. Så betragt det som din fordel, at du har set noget, få andre har set," skriver Michael Haase, stifter og CEO i Plant Jammer. Foto: Plant Jammer

5 gode råd fra Plant Jammer: Iværksætteri er et maraton – ikke et sprint

Blog: Vær taknemmelig for alle de gange, du får ”nej”, skab ro i kaos, og bliv ved med at skyde efter stjernerne, selvom du kun har en vandpistol, skriver Michael Haase, stifter og CEO i Plant Jammer.

Som klimabevidst McKinsey-konsulent var jeg slet ikke i tvivl: En dagligdagsting som madlavning må kunne organiseres, så det bliver lettere at skippe kødet og skabe en klimamæssig positiv impact. Måske madlavning endda kan sættes på formel, så konceptet er skalérbart?

To år efter, således gjort. I dag er vi et hold på 11 mand, heraf én raketforsker, og vi har med vores app Plant Jammer sat madlavning på en algoritme, der kobler kunstig intelligens og gastronomi, så alle kan skabe et uendeligt antal velsmagende retter ud af grøntsager – uden kød.

Plant Jammer har allerede mere end 15.000 brugere. Vi har industrigiganten Miele som investor, og vi er slået godt igennem i såvel Danmark som Tyskland og Spanien. For der er mange, der kan se en mening i at skabe foodhacks, som kan ændre en måltidskultur bygget op omkring bøf med løg, pølsegryde og koteletter i fad.

5 ting, jeg gerne ville have vidst

Men selvom Plant Jammer i dag er godt på vej, og jeg er en af de startupprofiler, som trækkes frem, når Knud Foldschack, Jimmy Maymann og Naser Khader mødes i Danske Banks telt på Folkemødet for at tale om potentialet for danske impact-startups, så er der en håndfuld ting, jeg gerne havde vidst, inden jeg sprang ud som iværksætter:

  • Vær taknemmelig, når folk siger ‘nej’

Du kommer til at få ’nej’ – mange gange. Så betragt det som din fordel, at du har set noget, få andre har set. Hvis alle sagde ja (investorer, brugere, virksomheder), var din idé nok ikke original nok, og så ville du have 20 konkurrenter, før du overhovedet byggede produktet. Fordi det stadig er en kontroversiel og overraskende idé, har du tid til at udvikle og perfektionere produktet, før der kommer konkurrenter på banen.

  • Hold ingen hemmeligheder

Hver gang man deler sin ‘geniale idé’ får den feedback, og den udvikler sig – og bliver bedre. Man skal ikke være bange for, at folk kopierer én, for hvis idéen er original, vil folk have svært ved rigtig at forstå den i første omgang. Og når en idé ikke passer ind i andres mentale modeller, vil de alligevel aldrig kunne løbe den i land.

  • ‘Everyone has a plan … until they get punched in the face’

Citatet fra Mike Tyson er spot on for startuptilværelsen. Man skal lære at finde ro i kaos. Det er super at lave planer, men så sker verden, og det vigtigste er at lære fra verden og så rette planerne til.

  • Det er et maraton … ikke et sprint

Jeg siger dette så meget, at mine kolleger skrev det på min fødselsdagskage forleden. Entreprenørskab handler ikke om bare at have den geniale idé og så få en fed pose penge dagen efter. Selv de mest succesfulde startups tager 5-10 år, før de rigtig får hul på bylden.

Sørg for at få hovedet væk fra din startup hver dag.

Derfor skal man ikke smadre sig selv med 90-timers arbejdsuger, for så holder man ikke. Få din søvn, få din motion, og sørg for at få hovedet væk fra din startup hver dag. Ellers bliver de små grå for ineffektive, og en startup med en søvndrukken, træt og fordummet CEO kommer ikke til at vinde slaget.

  • Vær entreprenør, hvis du kan lide at være entreprenør

Der er meget nemmere måder at skaffe ’fame and fortune’. Min chance for at blive millionær var helt sikkert større, hvis jeg bare var fortsat som konsulent i McKinsey.

At skyde kompromisløst efter stjernerne, selvom man kun har en vandpistol. Dét skal man elske.

Den eneste grund til at tage ud på denne vanvittige rejse og blive entreprenør skal være supersimpel: Fordi man elsker det at skabe noget ud af ingenting. At opbygge en kultur og et team og se folk udvikle sig omkring én. At skyde kompromisløst efter stjernerne, selvom man kun har en vandpistol. Dét skal man elske.

Fra launch over ’valley of death’ til VC-funding
Jeg er allerede langt klogere, end da vi sidste år lancerede den første version af Plant Jammer. Men appen er stadig gratis, og de tre revenue streams, som appen på sigt skal leve af, er fortsat under opbygning. Derfor er Plant Jammer – som alle andre startups – afhængig af investeringer, hvilket gør os sårbare.

Netop denne periode for startups kaldes også ’the valley of death’: Man har udviklet et godt produkt, men når ikke skalering og kommercialisering i tide.

Fasen er svær, fordi den kræver nye kompetencer, nye fokusområder, og den er ofte ret dyr. Dette er en kapitaltung og risikabel del af startuprejsen, og derfor er det også en dyr fase, og mange startups når ikke at hente investorer i tide.

Der hvor Plant Jammer er lige nu, risikerer vi at sælge store andele til udefrakommende, hvis vi skal have den investering, som vores udvikling kræver lige nu. Derfor går vi lige nu efter at crowdfunde os over ’the valley of death’ via vores eksisterende brugere og fans. Hvis vi har vist, at vores eksisterende brugere vil støtte os, vil det også være meget nemmere, at skaffe investering, når vi når til den fase, hvor vi skal tale med de store venturefonde.