Alle større eliteuniversiteter med respekt for sig selv har i dag en venturearm; Berkeley, MIT, de bedste israelske universiteter – og selvfølgelig DTU i Kgs. Lyngby.

Men sidste år var det slut med den politiske opbakning, og forskerparker og innovationsmiljøer er enten i fuld gang med at slukke og lukke eller finde egne ben.

PreSeed Ventures blev født i år 2000 som en del af den offentlige forskningsmiljøordning, der netop skulle sikre, at mere forskning og flere idéer født på universiteterne blev omsat til ny økonomisk vækst og arbejdspladser.

Man vil sande om nogle år, at det er forkert at staten er gået ud.

”Når nu staten ikke længere understøtter innovationsmiljøerne, så bør alle tage del i at løfte økosystemet. Det finansierings-gab der er i den meget tidlige fase for startups med venture potentiale kan ikke løses af 20-40 subsidierede business angels, om end de udgør et nødvendigt supplement. Jeg tror, man vil sande om nogle år, at det er forkert at staten er gået ud og at man har givet for få aktører meget magt i det her segment,” siger CEO i PreSeed Ventures, Christel Piron.

Skilsmisseår fra staten og Seed

For PreSeed Ventures blev det turbulente 2017 også en skilsmisse fra Seed Capital.

Christel Piron, kalder det en god en af slagsen og understreger sin pointe med, at de to parter stadig samarbejder om at løfte danske startups fra den helt tidlige fase af deres vækstrejse og videre til den næste med hjælp fra venturepenge.

”Startup-selskaberne har altid behov for ekstra bridgerunder undervejs på deres rejse. Både til deres seed- og Serie A-investering. Det tager altid længere tid, og der er altid behov for flere penge, end man regner med. Derfor er det vigtigt, at vi går ind og dyrker tætte relationer til andre fonde og de dygtigste business angels,” siger Christel Piron.

Det tager altid længere tid, og der er altid behov for flere penge, end man regner med.

Det er præcis to år siden Christel Piron selv rykkede ind i længen, der er direkte nabo til iværksætterkuvøserne Scion DTU og DTU Skylab. En længe, ventureselskabet delte med Seed Capital, som nu er rykket til centrum af København.

PreSeed Ventures selv har fået nyt logo og brand. Og Christel Piron og hendes team er i fuld gang med egne initiativer, som iværksætterskolen PreSeed Academy. Kontoret har fået en makeover. Stil og farver passer til PreSeeds nye blå og orange logo, og de små lukkede kontorer er åbnet op med lyse glasdøre.

Ny fond på vej

”Vi agerede også som professionel venturefond før. Men vi var begrænset af statens regelsæt. Det giver nye muligheder for at være fri af dem samtidig med, at vi bygger på mange års systematisk metodik og erfaringerne forankret i de 340 investeringer, vi har lavet gennem årene,” siger Christel Piron.

Som led i PreSeed Ventures forandringsrejse har hun fået bestyrelsens opbakning til at rejse en række nye fonde, der cementerer PreSeed Ventures’ fundament og styrke i det danske early-stage-miljø.

Ideelt skal den første fond være på 350 millioner kr. Pengene skal investeres i den type startups, som PreSeed Ventures har størst erfaring med: skalerbare tech-selskaber med disruptionpotentiale.

”Vi bliver i samme segment. Vi har uvurderlig erfaring i arbejdet med de meget tidlige selskaber, og vi går ofte ind tidligere end andre private danske fonde som eksempelvis byFounders, Heartcore og Seed. Men vi samarbejder og syndikerer med dem alle, lige som vi også syndikerer med mange business angels og fonde uden for landets grænser, der gerne vil have en stærk samarbejdspartner i Danmark. Så det samme sweetspot som før, bare drevet 100 pct. kommercielt. Det er vi så langt med, at vi er ude og lave road-shows for potentielle investorer nu,” fortæller Christel Piron.

Nogen skal sigte efter månen

Hun vil ikke sætte navne på. Men de første par millioner er hjemme, mens de afgørende cornerstone-investorer endnu ikke er helt på plads. Og selvom dialogerne er i gang, er der plads til flere. Ja, faktisk mener hun, at alle later-stage-fonde burde øremærke en del af deres penge til at investere ind i en tidlig fond som PreSeed Ventures.

Alle later stage fonde bør investere ind i tidlige fonde som vores, ellers mister vi dyrebare investeringsmuligheder senere.

For ellers knækker fødekæden.

”Vi har bl.a. lavet nogle moonshot-investeringer, hvor vejen til kommercialisering stadig er lang. Det er cases med langt til markedet, og cases som typisk har svært ved at finde finansiering fra de traditionelle venturefonde. Men hvis de lykkedes, kan selskaberne virkelig forandre verden. Derfor bør alle later stage fonde investere ind i tidlige fonde som vores, for ellers mister vi dyrebare investeringsmuligheder senere,” siger hun.

Planen er en ti års fond med penge, der skal række til investeringer i omkring 70-80 virksomheder.

”Det bliver mange små bets – med mulighed for at følge med på den lange bane i de bedste investeringer, hvilket er noget nyt i forhold til vores tidligere model,” siger Christel Piron.

Eliteuniversitetets venturearm

Derefter skal der rejses endnu en fond. Og den skal øremærkes deeptech og hardware og i høj grad fungere som en fond, der kan understøtte stærke DTU-udviklede idéer.

”Om ti år vil jeg gerne kunne se tilbage og vise, at vi har fået skabt en stærk venturearm ud fra et dansk eliteuniversitet, DTU, så vi kan samarbejde om at bringe ny teknologi frem, præcis som andre internationale top fonde og universiteter har vist vejen for. Jeg har også ambitioner om at udvikle en praksis-orienteret ”skole” for partnere og andre ansatte i venturefonde, hvor man kan lære og videndele om særligt early stage investeringer. For jeg synes simpelthen ikke, vi er ambitiøse nok i Danmark. Vi kan meget mere end robotter her i landet, og det er altså det, der skal redde os fremover,” lyder hendes ambitioner.

Vi kan meget mere end robotter her i landet, og det er altså det, der skal redde os fremover.

”Men nu starter vi med den første fond, som bliver en tech-fond. Den får fokus på Danmark og Sydsverige og skal investere i transformative teknologier. Ikke kun software, for det kan også sagtens være hardware. Men der skal være et data- og softwareelement ovenpå – da vi ser at alle teknologier, brancher og industrier vil være datadrevet i fremtiden,” siger Christel Piron.

Unicorn-lab

Ordet ”starter” hviler på et mangeårigt fundament. PreSeed Ventures har 19 års erfaring og har været med helt tidligt i danske startupsucceser som Trustpilot, Vivino, GoMore og Lunar Way. Og de er med i rising stars som Grandhood, Good Monday, Superb, Tonsser, Forecast, Omnio og DrugStars.

Christel Piron har for nylig skrevet ledelsesberetningen i årsrapporten for 2018, hvilken viste et rekordresultat på 14,8 millioner kr. Her konkluderer hun, at sidste år leverede teamet i PreSeed Ventures historisk gode resultater målt på både antallet af investeringer og investeret kapital.

Og på CEO’ens støvblåmalede kontor er der skam også stadig plads til flere glasmontrer med små unicorns, der symboliserer de mest værdifulde tech-selskaber.

”Da jeg kom til for to år siden, var en stor del af min opgave at repositionere PreSeed Ventures uafhængigt af Seed Capital. Jeg synes i alt beskedenhed, at den øvelse er lykkedes rigtig godt. Det ses ikke mindst tydeligt ved, at vi nu også samarbejder med mange andre fonde end Seed Capital,” lyder CEO’ens egen vurdering.

Venture har glemt kunderne

Udover det nye logo, en lind strøm af events og opdaterede lokaler vil Christel Piron mest af alt måles på, at venturefonden leverer afkast til venturefondens investorer, og at iværksætterne vælger fonden til i et venturemarked, der har været under massiv forandring, siden PreSeed Ventures blev sat i verden.

”Dele af venturebranchen har glemt at se ud og fokusere på, hvad kunderne i butikken vil have, og det bliver man simpelthen nødt til, når der er konkurrence om de bedste selskaber. Vi vil gerne være den mest kunderettede og founder supporterende early stage venture fond i Danmark, hvor vi hjælper selskaberne præcis der, hvor de har allermest behov for det. Så de sejeste iværksættere vælger os. Og så er vi ekstremt optagede af at give tilbage til økosystemet og aktivt bidrage til at flere kommer udover rampen,” uddyber hun.

Flere gengangere

Konkret har det betydet, at alle teams er blevet gennemgået i forhold til, om iværksætterne behandles på ordentlige vilkår. Og selvom den størrelse er subjektiv, så er samarbejdsaftaler blevet ændret, og serieiværksættere, der har været gennem møllen før, kommer igen til PreSeed Ventures. Det oplever Christel Piron som en cadeau til fonden.

”Vi har historisk set haft begrænsede midler at investere ind i hvert selskab og er derfor afhængige af at have et meget stort syndikeringsnetværk, som i dag rækker langt udover Seed Capital. Men at blive mere kundevendte handler også om at se på alle led og processer. Helt fra de selskaber, vi afviser, som skal have en god forklaring, til de åbne rådgivningssessioner vi afholder for iværksættere. Vi skal være, hvor iværksætterne er, og i øjenhøjde med dem. Det synes jeg, vi er godt i gang med,” siger Christel Piron.