LEDER: Arne bliver i fremtiden en robotarm

Fremtidens hårdtarbejdende er det team af højtuddannede på bryggeriet, ofte et selvstartet, der arbejder 14 timer i døgnet på at udvikle en endnu bedre robotarm.

Vi under faktisk nedslidte Arne fra Fuglsang Bryggeri, der har slæbt ølkasser i mange år, at få tidligere pension. Men fremtidens Arne er ikke en, der kom i lære som 17 årig og derefter har arbejdet i 7 ½ time pr. dag. Arne bliver snarere navnet på den robotarm, der løfter ølkasser i døgndrift.

Sagt på akademikersprog er det en protestantisk industriel arbejdsetik, hvor helten er den gammeldags, knoklende arbejder med en skovl, der spøger i Mette Frederiksen og regeringens hoveder. Det er bare so last year, vil de unge sige.

For fremtidens sande helte bliver de teams, der kan udvikle og kommercialisere teknologien. Det gælder i eksisterende virksomheder som i startups.

Det er bankerne og 90.000 danske aktieejere, altså investorer, skal betale gildet fra 2023 for at alle med ”dåbsattest” på at have startet som 17, 18 eller 19 årig på arbejdsmarkedet, er værdige til ekstra tidlig pension. Tak! Er det noget der skaber vækst? Skaber det lyst til at tage risiko og starte virksomhed som startup?

Vi har OECD’s næsthøjeste beskatning af kapitalindkomst. Nu bliver det endnu vildere. Aktieavanceskatten rykkes fra 42 til 45 pct. Den burde have gået ned på 27 pct. Signalet om at der bliver højere skat på at tage kæmpe risiko i en corona-tid, er hverken genialt eller veltimet! Ulighederne i verden er blevet for store, ja. Men mindsker det her reelt den i forvejen lave danske ulighed, hvor de 10 pct. mest velhavende betaler 30 pct. af skatterne? Eneste sikre er at den fælles kage vokser lidt mindre og dermed bliver hele Danmark lidt fattigere. Skatten gør det bare endnu mere attraktivt i stedet at investere i Sverige eller England. Og teams af scaleups vil rykke tidligere til udlandet. Lige de teams og founders vi skulle leve af – i fremtiden!

Nå, hvorfor ligge uroligt i de stadig hede nætter, forslaget er ikke vedtaget endnu og vi 90.000 laver ikke en demo. Slet ikke – for vigtigere end alt andet er at vi ikke går for tæt og i flok, men får kontrol med den smitte. At lukke Danmark ned igen er trods alt endnu værre end der her skat på iværksætteri og initiativ!  Lad både sundheds- og økonomikrisen blive hvor den er: Ved særlige grupper og særlige sektorer. Og sæt ind dér.  Nu har Simon Kollerup nedsat 8 genstart-teams for genstarte dansk eksport med erhvervsfolk om bordet. Godt.  Meget bedre at end skrue skatter op for erhvervsinvesteringer med samme eksportsigte.

Og så vi må ellers kæmpe videre for at sikre dansk vækst og digital innovation.

Forårets kamp for rimelige rammevilkår for vækstiværksættere aldrig er tilendebragt. Vi er nødt til hele tiden at forklare, hvorfor risiko og initiativ, der skaber vækst og arbejdspladser er livsvigtig.