"Jagten på at opnå verdens laveste GINI-koefficient er åbenbart vigtigere end at sikre arbejdspladser", Jesper Jarlbæk. Foto: Mette Frederiksen på Folkemødet. Wikipedia Commons.

Lav Gini-koefficient eller bæredygtigt velfærdssamfund – hvad vil Socialdemokraterne?

Et nyt forslag fra Socialdemokraterne vil gøre det endnu dyrere og besværligt at investere i iværksættere, og det er den helt forkerte vej at gå, hvis vi skal skabe vidensarbejdspladser, skriver formand for business angels i Danmark, Jesper Jarlbæk.

I dagbladenes erhvervsspalter bringes næsten dagligt gode nyheder om startupvirksomheder, som er godt på vej til at skabe fremtidens arbejdspladser. Ofte i forbindelse med, at der er gennemført en succesrig investorrunde. Læserne må få det indtryk, at Danmark er en rigtig iværksætternation.

Sådan er virkeligheden desværre slet ikke. Faktisk ligger Danmark allernederst i EU, når man måler andelen af nye iværksættere blandt befolkningen i de 27 EU-lande.

Kigger man på adgang til risikovillig kapital i OECD-lande, ligger Danmark også langt nede i tabellerne. På niveau med Tyrkiet, Polen og Grækenland. Alle vores nordiske naboer ligger i top-5.

Årsagen til de rigtig kedelige placeringer skal findes i, at Danmark har en kapitalbeskatning på 42 %. I OECD er gennemsnittet 23 %, og i de øvrige nordiske lande ligger niveauet på 25-30 %. Danmark har således allerede en tårnhøj kapitalbeskatning, som er helt ude af trit med resten af den vestlige verden.

Ingen tilskyndelse til iværksætterinvestering

Derudover er Danmark kendetegnet ved næsten ikke have nogen tilskyndelser til at investere i vækstvirksomheder. Faktisk er Danmark ret enestående i at placere ekstra skattebyrder på risikofyldte investeringer. Således er iværksætterskatten stadig ikke afskaffet helt. Ni år efter dette fejlskud.

Hele skattesystemet er indrettet på investering i mursten og kollektive pensioner. Sidstnævnte er organiseret i så store fonde, at de hverken kan eller vil beskæftige sig med investeringer i vækstvirksomheder.

Uden evne til at fastholde vores succesvirksomheder her i landet, saver vi den gren over, som velfærdssamfundet sidder på.

Danmark har præsteret at skabe seks unicorns de seneste fem år. Altså vækstvirksomheder, der opnår en værdisætning på over 1 milliard US dollars. En fantastisk præstation af så lille et land. Men fire af de seks er helt udflyttet til udlandet. Den femte er solgt til en udenlandsk kapitalfond.

Ingen af dem fik danske venturepenge med på vejen. Værdiskabelsen og arbejdspladserne gik vi glip af. Der var simpelthen ikke nok adgang til risikovillig kapital. Uden evne til at fastholde vores succesvirksomheder her i landet, saver vi den gren over, som velfærdssamfundet sidder på.

S-forslag går i den forkerte retning

Nu rumsteres der med fire forslag fra Socialdemokratiet, som desværre går i den helt forkerte retning, hvis vi ønsker et dynamisk vækstlag.

Man vil sætte kapitalskatten op, ikke ned. Derudover vil man fastholde den helt blodfattige udgave af aktiesparekontoen, hvis loft p.t. er på kun 50.000 kr., hvor det ellers var aftalt politisk, at loftet skulle stige til 200.000 kr. Endelig vil man fastholde investorfradraget på 400.000 kr., hvor det ellers var aftalt politisk, at det skulle stige til 800.000 kr.

Jagten på at opnå verdens laveste GINI-koefficient er åbenbart vigtigere end at sikre de arbejdspladser, som vi alle sammen skal leve af i fremtiden

Investorfradraget er i øvrigt indrettet som ligningsmæssigt fradrag. Det gør det uinteressant for langt hovedparten af alle business angels, som ellers står klar og er villige til at investere i iværksætterne.

Jagten på at opnå verdens laveste GINI-koefficient er åbenbart vigtigere end at sikre de arbejdspladser, som vi alle sammen skal leve af i fremtiden. Lad os håbe, at endnu flere af vores kommende unicorns ikke stemmer med fødderne.