Der er masser af spændende innovative projekter, og det går ikke dårligt for danske startups og scaleups. Og med den hurtige omstillingsevne vi har, skal vi nok klare de mange udfordringer, der tårner sig op. Men for mig sætter verdens skæve gang dog en grænse for, hvilken grad optimisme og glæde jeg kan gå ud i det begyndende forår med. Lad os se på nogle af de seneste store som små tendenser og begivenheder i økosystemet.

 

Trackunit kører ind i Trumps toldmur. Og tech-aktierne rasler ned 

Ugen var hård ved tech-aktierne, der i forvejen har lidt. Nvidia, verdens næststørste selskab, har mistet 7.000 mia. kr. i markedsværdi i det nye år. Tesla-aktien har mistet mere end 43 % af sin værdi, og det hjælper næppe, at Donald Trump i onsdags købte en fossilfri Tesla for at støtte sin gode ven Elon Musk. 

Trump elsker ordet ”told”, men det gør hans vælgere næppe længe, hvis det indvarsler endnu dyrere hønseæg og recession. Amerikanske virksomheder er bekymrede, og finansiering af startups lider. For hvem kan lide uro? Som Martin Peers skriver i The Information: ”Aside from artificial intelligence-related fundraising, we haven’t seen much in the way of big new deals (…) Business people everywhere are frozen in their tracks by the constant upheaval coming out of Washington.“

Salget til Goldman Sachs af TrackUnit – vores nye unicorn, hvis vi altså regner starten i 2010’erne, hvor Trackunit går fra produktnavn til softwareselskab – har vi en meget læst historie om. Samme dag, aftalen til over 10 mia. kr. var underskrevet, gik salget på det amerikanske marked i stå. For byggemaskiner kommer langt henad af vejen til USA fra Mexico og Canada. Og det første, de møder, er en toldbom. Omvendt på Trackunits tyske marked; den nye kansler Friedrich Merz har stoppet gældsbremsen og vil investere svimlende 5.600 mia. kr. i vækst, infrastruktur og forsvar. Det bare for at understrege, at politik ikke er ligegyldig, heller ikke for startups og scaleups.

 

Tommy Ahlers og Jeppe Rindom efter Trump: Vi skal innovere!

Vi har i Europa levet selvtilstrækkeligt og mageligt på billig energi fra Rusland, billige komponenter fra Kina, med fed tech og Nato-beskyttelse fra USA. Nu kan vi ikke længere sidde og nørde velfærd. Vi skal vågne op og turde tage større risiko i investeringer. Det var sådan cirka ordene i mandags fra Tommy Ahlers foran 600 virksomhedsledere på DI’s SMV-dag.

Jeppe Rindom beskrev samme problem i Børsen i ugen sådan: Vi annoncerer gennem Alphabet og Meta, vi hoster vores systemer hos AWS, og vi bruger amerikanske softwareværktøjer i driften af vores forretning. Ja, det er håbløst, at cloud, AI og sociale platforme er amerikanske semi-monopoler. Jeg skrev i ugen, hvilke politiske forslag vi mere konkret skal have forfulgt i 2025 og de flugter med Tommy og Jeppe.

På samme SMV-dag fremførte Magrethe Vestager, at vi skulle op i tempo og sikre en verden, der ikke bygger på den stærkes ret. Vi er 450 mio. europæere, 340 mio. amerikanere og 140 mio. russere. Vi burde kunne klare os, sagde Margrethe og påpegede, at vi til nu kun har tænkt os som 6 mio. danskere. Intet er så godt for indre sammenhold som ydre fjender!

 

Investerer vi så i EU i innovation – og i founders, der er kvinder?

Bum, bum … kun 5 % af investeringerne – grants og kapital – i EU til innovation går til startups. Det er ellers en god idé. For de 5 % er 90 mia. kr., der skaber værdi på 3.700 mia kr. Alt ifølge Dealum

Seneste Female Innovation Index, også offentliggjort af Dealum, bekræfter det tal, vi kender så godt, nemlig at 12 % af al venturekapital går til teams enten founded eller co-founded af kvinder. Som vi før har behandlet, faldt investeringer i venture i 2024 med ca. 23 % sammenlignet med 2023 i hele Europa, dog kun 5 % i Danmark, ifølge EIFO’s 2024 opgørelse fra i forgårs. Men det der, med at vi hygger og siger her går det godt, er en saga blot. Verden brænder lige omkring os!

 

250 mio. kr. kun til kvindelige founders! Av, for en 8. marts avisand

Erhvervsminister Morten Bødskov var i perlehumør til EIFO’s 8. marts arrangement og forsikrede forsamlingen og gentog for bagefter til mig, så jeg måtte korrigere ham: Der er afsat 250 mio. kr. til EIFO’s nye matchlån udelukkende til founder-teams med kvinder. Nej, de nye – 5% + cybor matchlån er målrettet, så de ikke afskrækker kvinder.

De er nemlig mere risikobevidste, end vildbasse-mænd, som EIFOs Anders Chr. Andersen påpegede. Fx er personlig kaution taget ud. Matchlån er selvfølgelig for alle – og smed er ikke rettet for bager, selv om strukturelle kønspolitiske indgreb måske frister. Ministeriet fik ikke stoppet Bødskovs misforståelse, inden den nåede i dagbladet Børsen. Det ærgrer dem nok.

 

8. marts. Der er rigtig gode startups med kvinder i spidsen. Punktum

Diversitet, lighed og inklusion. DEI går fra trend til trussel i USA. Fra Goldman Sachs og nedefter i finanssektoren slår pendulet om i angst for wokeness. Professor Poornima Luthra, CBS fortalte om det i mandags til 8. marts arrangement hos EIFO. Du kan høre hendes mange overvejelser på YouTube. 

Erhvervsminister Morten Bødskov fortalte ved samme arrangement ikke bare om matchlån, men igen-igen den historie, han rejser rundt med om de kun 2 % investeringer til rene (altså ikke diverse) kvindeteams. Jeg synes efterhånden, det er befriende, når bøtten vendes, som når Jeanette Carlsson i vores podcast 8. marts. Hvor er vi med diversiteten? påpeger, hvor meget mere selvtillid, kvindelige founders møder op med i Tech Nordic Advocates forløb, og hvordan de går ind i hardware, deeptech osv. Eller når Erik Black-Sørensen, investeringsdirektør i EIFO fortæller, at af EIFO’s 21 direkte investeringer i 2024 i fx LandFolk og NitroVolt, var 10 i mixed teams og 2 i rene kvindeteams. Ligesom EIFO investerede i fonde som The Footprint Firm, Unconventional Ventures, PSV Hafnium og Ada Ventures – alle omtalt i Bootstrapping, alle med kvindelige partnere – der kan fortsætte den positive spiral. Så virkeligheden virker ikke kvalitativt lige så dårlig som tallene. Jo, for indvandrerkvinder. Du kan i DR podcast Ditlev og dæmonerne høre SF’s ligestillingsordfører Halime Oguz fortælle om danske imamer, der efter den iranske revolution for alvor begyndte at undertrykke kvinder i Vollsmose og klæde dem i sæk og aske. 

 

Accelerator fatigue … zombie-kultur 

Startupbootcamp, lanceret af Alex Farcet i København i 2010, er for andet år i træk udnævnt til bedste accelerator i Europa. Sådan har vi mange excellente acceleratorprogrammer i Danmark lige fra Accelerace til Antler – for nu at blive ved A. Men når jeg hører om founders, der har deltaget i to-tre acceleratorprogrammer, begynder jeg nu alligevel at blive lidt skeptisk. 

Ifølge Danske Iværksættere var der markant flere, der fik blød kapital fra offentlige støtteordninger, grants og crowdfunding i 2024. Men som formand Peter Kofler rigtigt siger i ny Bootstrapping artikel, kan det blive en ”sovepude, der holder liv i projekter, som ikke er rentable”. Får vi så en zombie-kultur, hvor man – som dengang man i min studietid kunne studere evigt – kan hoppe fra den ene betalte ø til den næste?

 

Jeg så glad for min cykel – og for EIFO’s nye matchlån 

Grants og acceleratorstøtte er ok afsæt til udvikling. Men det rigtige til at skabe forretning er kapital og lån. Og det bedste, der økonomisk er kommet ud af iværksætterreformens 46 forslag, er EIFO’s nye matchlån. De kræver, at der er en privat investor, der tør lægge hånden på kogepladen. Og med et lån understøttes founders’ runway og ejerskab. Det er intelligent støtte til at få vores tidlige startups gjort til rigtige forretninger.

Nu var der i Bootstrapping lidt polemik om, de lån også tog nok hensyn til ‘godkendte’ business angels. Søren Hoelgaard Justesen har uopfordret skrevet en kommentar til det spørgsmål til EIFO’s Anders Chr. Andersen:Selvom det var en ære at være blandt de udvalgte i den gamle ordning, så kan jeg faktisk bedre lide dette setup. Jeg synes det er mere fair at åbne ordningen op for en bredere skare af investorer og udvikle et bredere økosystem, og samtidig opretholde logikken omkring match, som er et meget velfungerende filter. Så ros for det.” 

Der ligger 62 founders i proces med pitching osv. Og de 14 første lån er bevilliget med et snit på 1,5 mio. kr. Det er som med min cykel – den kommer hurtigt rundt omkring.

 

Skal founders bløde ud af næsen af pres …?

“Vi bliver nødt til at lave om på fortællingen om, at man skal bløde ud af næsen for at lave en virksomhed.” Jo, så langt ud skal ingen komme. Men er man founder af en egentlig startup, koster det nu blod, sved og tårer. Det gør ikke den seneste bog om iværksættermentalitet, Cecilie Willers “Byg op uden at brænde ud” irrelevant. Tværtimod. For ofte registrerer founders ikke deres stress-symptomer, selv om hele deres system er overbelastet, som bl.a. Jesper Theil Thomsen, Soundboks, fortæller. Og bogen indeholder virkelig gode opskrifter til at håndtere det mentale pres, som en snarlig Bootstrapping Podcast også kommer rundt om.

 

Grønt var godt. Green Hydrogen Systems og Northvolt

Green Hydrogen Systems gik i rekonstruktion. Northvolt gik endeligt konkurs i ugen. “Vi ville bygge noget banebrydende – skabe ægte forandring for europæisk industri og accelerere en grøn og bæredygtig fremtid”, som den skuffede formand for Northvolt manende skrev i meddelelsen til retten. Der er meget læring i casen ud over, at der ikke længere er en præmie for at investere grønt, så forretningen skal være så god som fx i CIP’s mange mega fonde. De to mindst opløftende er: Kina er så meget foran på vedvarende energi, at selv med Northvolts godt nok uperfekte komponenter, kan vi i EU ikke matche Kinas tech- og priskonkurrence. Og de i forvejen risikoaverse kapitalforvaltere i pensionsselskaber har nu endnu bedre undskyldninger for at holde sig fra grønne alternativer. Hvordan så finansiere den grønne, digitale reindustrialisering af EU, som alt kalder på?

 

Med riven efter ATP – og Danske Bank/FBV om IPO og vækstkapital

Jeg har været ude med riven efter økonomiprofessor Jesper Rangvid m.fl., der kritiserer ATP, selv om deres resultat siden 2010 er bedre end de investeringer i globale, dvs. amerikanske, aktier, de mener, man skal holde sig til. Engang investerede danske pensionskasser i danske aktier. Efter 2001 blev vi åh-så-globale, og alle danske lønmodtageres penge skulle ideelt kastes over dammen, til alt fra Big Tech aktier til amerikanske venture- og P/E fonde, der så har kunnet udkonkurrere og opkøbe dansk og europæisk tech. Jesper Rangvid gjorde så i min optik ondt værre i ugen, da han i FinansWatch mente, det er forkert, at ATP bruger valutaafdækning på sin internationale investeringer. Han mener altså, at ATP skulle spekulere i US dollar. Helt ærligt.

OrderYoYo bliver afnoteret fra First North af en engelsk kapitalfond til en kurs under IPO-kursen, selv om det går forrygende. Det har også givet skvulp i andedammen. Retailinvestorer oplever sig drejet ved næsen, og de få institutionelle som BankInvest og ATP, der er i det danske børsmarked, må nok undre sig over, hvad man så vil med vækstbørsen. Det skal nok også blive diskuteret 31. marts, hvor FBV og Danske Bank har inviteret til konference om IPOs og vækstkapital.

 

Microsoft slugte Skype, der nu er nedlagt, men …

Janus Friis og Niklas Zennström herostratisk berømte startup er væk fra jordens overflade. Og sådan går det – kunne man sige – når man sælger til US Big Tech, som de gjorde i 2011 for dengang svimlende 60 mia. kr. Men så enkelt er det ikke. Dels er Skype IP-telefoni med gratis videoopkald lagt ind i Teams. Dels er der kommet en masse godt ud af det. Nicklas oprettede den vigtige venturefond Atomico og er fx også investor i byFounders. Og når Sverige og Estland har så stærke økosystemer, er det ikke mindst fordi, den generation, der blev ‘opdraget’ i Skype, startede hundredvis af startups.

 

Vinder startups, der arbejder med S’et i ESG

EU afholdt i ugen en European Social Innovation Competition mellem sociale entreprenører. Årets vinderprojekt Cultivating Civic Habits” er en app fra Litauen, der får 500.000 kr. Den understøtter, at unge kan træffe mere informerede beslutninger som ansvarlige borgere ud fra real life scenarier.

Sådan en fandtes ikke, da Trump og hans omkreds af tech-oligarker var unge. Deres succes og hype er vokset dem til hovedet, og de hylder i dag antidemokratiske tænkere som Curtis Yarvin og Dark Enlightenment, der mener at enmandsstyre er det bedste.

Mere nede på dansk muld indkalder Nordea til forslag til Årets Handiprenør 2025, der kan forbedre livskvaliteten for mennesker med handicap. Vinderen kåres 27. maj kl. 17 og får 50.000 kr.

 

Transaktioner der er værd at bemærke

Der er et helt AI-katalog at investere i – p.t. ikke mindst i AI-agenter. Skal det lange lys på, er det at triangulere AI, kvantecomputing og fusionsenergi vildt spændende, som du kan læse i ugens klumme AI, Kvante & Fusion af Mads Jensen.

På den større kvante-klinge er det en gammel nyhed, at forskerne som Jonatan Kutchinsky på Niels Bohr Instituttet kender alle de store udenlandske fonde og ingen danske ud over Novo Nordisk fonden. Spinout Quantum Machine har fx rejst 1,2 mia. kr., men det er Intel m.fl., der står bag.

En af de europæiske AI-startups i overhalingsbanen er svenske Lovable, jeg kender fra byFounders fond 2. Os ikke-kodere kan med Lovable kode en app med lynets hast. Der er nu 30.000 betalende kunder. Det elsk-værdige team har nu rejst over 100 mio. kr. i en præ serie A runde ledet af Creandum. København-baserede PhaseTree, en AI-drevet simuleringsplatform til bæredygtig materialeopdagelse, har rejst over 20 mio. kr. fra Heartcore Capital m.fl

Gode Isabella Agdestein og Focalx rejste over 12 mio. kr. i en runde ledet af byFounders. Deres smarte AI-tool registrerer skader på biler. Earth Miles, der har udviklet et bonus-program til bæredygtig transport, har lukket en runde på 3,5 mio. kr. fra Antler, Proptechfonden og i Danmark relativt nye Ada Ventures.

Hvis de ikke havde vundet EY Entrepreneur of The Year i 2022 havde jeg aldrig kendt Dalux og deres software til styring af byggeri og ejendomme. De skrev til mig i ugen: “Når man ser på nogle af de højt besungne danske iværksætterikoner, som får meget spalteplads, så har stort set ingen af dem realiseret omsætning og bundlinje i nærheden af Dalux”. De seneste 10 år er de vokset med over 40 pct. om året- uden lån eller investeringer.

Så kan jeg jo ikke lade være med at bemærke, at Niels Thorborg, det nærmeste Fyn kommer på et milliardærmodsvar til Elon Musk, har reddet Nordic Eyes ‘sølvæg’, Ocean Robotics fra at gå ned. Thorborg ejer nu 80 %, og Nordic Eye, der før havde 20 %, har måttet tegne nye aktier for 6 mio. kr. for at bevare 10 % i den nye konstruktion.

 

Aktive Ejere for aktive og flamboyante ex toppolitikere

Søren Pind er blevet udnævnt til adm. direktør for Aktive Ejere. Så han skal forvalte Frigast og kapitalfondenes sag sammen med Henrik Saas, der slipper for personaleansvar for andre end sig selv og bliver  politisk direktør. Det bliver en fest for de grå kapitalforvaltere. I Sørens selskab er der morsomt og højt til loftet

 

Forår er flyttedag… 

Årets TechBBQ er flyttet til Bella Center, og det er allerede nu noget af en flytteproces at åbne dørene den 27.-28. august, fortæller Avnit Singh. Forbes har udnævnt TechBBQ til en af de 10 mest hotte Startup Events in Europe 2025, så der er noget at leve op til.

Det er også noget af en proces for Kristine Leerbeck at flytte Angella Invest til store forhold i Bredgade 33, hvor der er house warming den 3. april. 

I Århus kører DanBAN flot og godt op i højden. 18. sal i INCUBA er det nye kontor, hvor der er indvielsesreception nu den 17.3. kl. 16.

Således forhåbentlig lidt opmuntret kan du flytte noget af din weekend ud i solen – og så ses vi på onsdag med nye historier fra vores herlige økosystem.