”The future is you”. Sådan lød sloganet til årets Katapult Future Fest. En tech-konference, som har sat impact på dagsordenen og på bare tre år er blevet stedet, hvor investorer, startups og tech-folk fra store dele af verden mødes for at diskutere tendenser og visioner for at skabe en bedre verden.
”Vi er begyndt at se, at hvad der tidligere var et fragmenteret community, begynder at blive samlet globalt. Vi ser det i Nordic Impact Investing Network, The Copenhagen Letter og Katapult. Mange er nået til den erkendelse, at man tager til en konference, der er god energi, og man føler sig inspireret, men når man kommer hjem, gør man, som man plejer. Vi begynder at udfordre hinanden om, at man ikke gør nok, og at det går for langsomt. Der er fokus på, hvad du har tænkt dig at gøre,” siger impact-investor Søren Stig.

Katapult Future Fest strækker sig over tre dage. Fokus er på impact investing, og hele den første dag er dedikeret udelukkende til investorerne. Den overordnede mission er at få kanaliseret meget mere kapital i retningen af de store udfordringer, som vi står overfor – og det lykkes i stigende grad, siger Søren Stig.
”Der er rigeligt med kapital. Vi bliver nødt til at mobilisere den til klima og miljø. Heldigvis er vi kommet forbi det punkt, hvor man ikke længere taler om et trade-off mellem afkast og positiv impact. I stigende grad er det tydeligt, at mange, som investerer med impact for øje, får et afkast fuldt på højde med markedet eller højere.”
Impact tiltrækker de dygtigste iværksættere
Det oplever også Tommy Andersen, co-founder af byFounders, som også var at finde til årets Katapult Future Fest.
”Vi ser en stærk trend inden for områder knyttet til impact-dagsordenen; selskaber inden for healthtech, edtech, food-/agtech og grønne løsninger i bredere forstand. Der er ikke længere en modsætning mellem impact og investeringer med afkast, hvor der for få år var en holdning, der tillagde impactdrevne selskaber at være mere af filantropisk karakter. I dag går impact-dagsordenen hånd i hånd med ønsket om afkast, specielt fordi parametre inden for ESG (Environmental, Social and Governance, red.) og FN’s verdensmålene har fået så stor fokus og dermed tiltrækker nogle af de allerdygtigste iværksættere og startups,” siger han.
byFounders er ikke en impactfond som sådan. Men de oplever alligevel, at deres portefølje overvejende består af selskaber med impactdrevne dagsordener.
”På en måde kan man sige, at de største problemer, som startups i dag løser, findes på områder, der falder ind under impact-kategorierne. At disse selskaber så også har lettere ved at tiltrække både kapital og arbejdskraft, fordi de netop bygges på baggrund af et stærkt formål, gør dem jo kun mere interessante,” siger Tommy Andersen.
Impact modner
Ifølge det globale fællesskab for impact-investorer, Toniic, går flere og flere investorer også ind på 100 % impact. I den seneste T100: Powered Ascent-rapport viser det sig, at det er blevet lettere at bygge investeringsportfolioer med impact-fokus, og investorer både går dybere, hurtigere og længere ind i impact, mens de samtidig når både deres finansielle og impact-orienterede mål.
Det er direkte dumt ikke at investere i impact. Det er i impact, du får de bedste deals.
”Unge mennesker vil gerne gøre, hvad de kan for at være med til at skabe en bedre verden. De er ikke kun motiveret af penge. De vil have et formål. Hvis du er en investor, så vil du gerne investere i de bedste startups, og i dag er de bedste startups stiftet af mennesker, som er del af denne bevægelse. Det er direkte dumt ikke at investere i impact. Det er i impact, du får de bedste deals,” siger Anders Lier, co-founder af Katapult.
Tech-økosystemet kan ikke favne verdens problemer
Men selvom impact-investering er blevet spået til at vokse til mere end 300 milliarder dollars i 2020, så er det stadig en lille del af de omkring tre billioner, som private kapitalfonde til den tid vil råde over – og hvad lande som eksempelvis Norge har i statskasserne.
Der mangler en realisme om, hvad der rykker noget, og hvordan vi løser de store strukturelle problemer.
”Der mangler en realisme om, hvad der rykker noget, og hvordan vi løser de store strukturelle problemer. Folk skriger på mere impactorienteret venture kapital, men et større problem er, at i EU sidder politikerne på deres hænder og kan ikke lave langsigtede investeringer på grund af vores systemer. Tanken om, at vi alle skal blive filantroper, og så løser det hele sig, det er en utopi,” siger Christian Jantzen, CEO i Futuristic.vc.
Skal man tale om impact og forandring på stor skala, skal vi se på, hvordan vores demokratiske og kapitalistiske systemer fungerer, og hvilke blokeringer der er på europæisk plan – eksempelvis hvad man kan investere i, og hvem der kan investere langsigtet med store nok midler.
”Det er pensionskasser og politiske institutioner. Men måden, de er sat op på med incitamentstrukturer, er ikke gearet til investeringer med 25-års horisonter,” siger Christian Jantzen.
Derfor ser han gerne flere politikere og statsledere deltage i events som Katapult.
”Her er masser af tech-hoveder, men det er ikke kun os, som afgør fremtiden. Vi er ved at være det sted, hvor vi ikke kan løse problemerne individuelt. De er for store. Vi skal væk fra os/dem-tankegangen. Den har drevet tech i mange år, men med de problemer, vi står overfor, finder vi ud af, hvor lidt vi betyder. Det kræver en samlet indsats,” siger han.