Er der en app, der kan stoppe sult i verden?

Katapult Future Fest er et godt mix af netværk, gode startup-idéer og diskussioner. Og der tegner sig efterhånden et billede af det næste paradigmeskifte. Det bliver ikke omkring teknologi, men om hvordan vi matcher mennesker, dig og mig, til at leve i og udvikle et samfund med en kæmpe meta-krise.

På Katapult Future Fest i Oslo er der impact over det hele. Og er du dansker, og er du ikke sejlet med impactbåden herop, så bliver du ramt af flyskam. Jeg har flyskam lige nu, men har valgt at kompensere turen på rensti.dk. Men på Future Fest er man ikke noget særligt, hvis man ikke laver noget, der skaber en bedre verden. Man bliver mødt med spørgsmål omkring det fra de andre deltagere hele tiden.

Heldigvis for mig så har jeg en masse impact-projekter med fra CARE, hvor jeg arbejder – og jeg lægger ud med at tale om CAMP+, som er verdens første bæredygtige flygningelejr.

Derefter fortæller jeg om Blocksaver, som er en udvikling af CAREs spare-låne-grupper i verdens mindst udviklede land, Niger. En løsning på blockchain, som alle de deltagende ’investment bankers turned impact’ syntes er MEGA fedt. Det ER også fedt – og det er en reel forskel for verdens allermest udsatte, der bliver gjort i begge projekter.

Større og flere krav til impact

Men Katapult Future Fest 2019 viser sig hurtigt at være stedet, hvor man forlanger mere af teknologi, af iværksætteri  og samfundsmæssige stakeholders som startups, investorer og politikere.

Hvad er den teknologiske model for at stoppe med at ignorere samfundet?

Der tegner sig lynhurtigt en kortslutning i min hjerne, da iværksætter og investor Thomas Madsen-Mygdal virker, som om han er lysår foran mig (og det plejer han at være), da han nonchalant som paneldeltager siger:

Hvad er den teknologiske model for at stoppe med at ignorere samfundet?

Og en anden i panelet spørger om, hvornår vi som samfund begynder på at arbejde på ting, som vi rent faktisk har brug for.

Senere på dagen kommer der flere bud på, hvorfor vi ikke agerer mere på de kriser, vi står i lige nu, hvorfor der ikke kommer nogen større reaktioner fra samfundet, befolkningen og politikerne på, at vores planet er under forandring, og hvorfor man hele tiden taler videnskaben og facts ned.

Vores fælles meta-krise.

Thomas Björkman fra Ekskäret Foundation i Stockholm kommer med et bud på, at de kriser, som vi beskriver som ’en verden i forandring’, uanset om det er klimaforandring, tab af biodiversitet, Brexit, nynazisme eller Trump, er et udtryk for en underliggende meta-krise. Den består i, at vi kollektivt mangler evnen til at håndtere komplekse problemer i vores verden. Eller som Thomas selv siger: Det, vi kalder for politik og det politiske system, er ødelagt.

Vi har evnen til at forstå fragmenter af meta-krisen som individer. Men vi kan ikke forstå den kollektivt og som samfund. Vi har ikke beslutningskompetence til at håndtere den – samlet.

En af grundene er, at vi har en stigende vækst i teknologi, og den giver en masse kompleksiteter.

Tech til en bæredygtig udvikling

Det sender min hjerne i et spin af dimensioner, hvor jeg tænker på samfundsudvikling, politiske systemer og teknologi resten af dagen. Vi kan jo ikke engang blive enige om, at det er OK at føre høje telefonsamtaler i toget. Det er nok, fordi der ikke er nogen, der siger, det er et problem.

Men der er vi heldige. For de, der kører togene, kan bare bestemme, at man ikke må have telefonsamtaler i toget.

Men når det kommer til vores fælles meta-krise, er der jo ikke rigtig nogen, der kan forbyde klimaforandringer eller migration eller tab af biodiversitet. Du kan se mere af hans tale her for resten.

Katapult Future Fest er et godt mix af netværk, gode startup-idéer og diskussioner. Og der tegner sig efterhånden et billede af det næste paradigmeskifte. Det bliver ikke omkring teknologi, men om hvordan vi matcher mennesker, dig og mig, til at leve i og udvikle et samfund med en kæmpe meta-krise.

Hvordan forankrer vi teknologi lokalt? Hvordan satser vi på vores egne lokale styrker i de forskellige verdensdele i stedet for at kigge imod Mark Zuckerberg og Elon Musk?

At redde verden og skabe impact er en teamsport

Vi skal gå fra at have et internet i den sociale era til at have et internet i en samfundsmæssig era, hvor det, vi laver socialt, rent faktisk støtter samfund og movements og ikke kun sociale relationer. Vi skal alle sammen være aktive co-creators af bæredygtighed. Men hvem sætter holdene? Hvornår er der World Cup eller Europamesterskaber i impact?

Hvornår er der World Cup eller Europamesterskaber i impact?

Vi bliver i øjeblikket presset på det ekstreme, når det kommer til samfundsudvikling og politik.

Vi er begyndt at lave civil ulydighed for at få politikerne i verden til at tage meta-krisen seriøst. Greta Thunberg kom frem fra sit skjul på det helt rigtige tidspunkt.

Men hvornår stopper vi med at forbruge? Hvornår bliver vores bæredygtige impact-løsninger mainstream implementeret? Hvornår kommer der politiske gulerødder til at gøre det rigtige på globalt plan?

Fingeren på impact-pulsen

Katapult Future Fest gav mig et kick pga. talerne og menneskene, der var der. Jeg begyndte næsten at tro på de sociale aspekter af teknologi igen (som jeg syntes, flere større virksomheder inden for sociale medier har fucked up). Men det kan også bruges til socialt iværksætteri inden for en række områder, der tackler denne meta-krise, som vores verden befinder sig i.

Festivalen blev smukt afsluttet af community dinners hjemme hos forskellige personer i det kreative tech-miljø i Oslo, hvor der blev diskuteret alle disse kæmpestore problemer. Min personlige community dinner var et festfyrværkeri af dybe diskussioner inden for healthtech, klima og medtech.

Jeg forlod Katapult Future Fest og følte, at jeg igen havde fingeren på pulsen, med hensyn til hvor impact og tech er på vej hen. Det var dejligt forfriskende, lidt ligesom de mennesker, der hoppede i Oslo Havn, der lå lige ved siden af konferencen.

Foto: Henriette Weber.