Louise Ertman Baunsgaard er coach, rådgiver, foredragsholder og business angel.

En business angel fortæller

Bootstrapping bringer de næste måneder en Q&A med en business angel, som er tilknyttet DanBAN. I denne uge er det med Louise Ertman Baunsgaard.

Hvad har været din bedste investering?

Det kan jeg desværre ikke sige endnu. Jeg er kun på mit andet år som business angel. Jeg har dog to investeringer, hvor mine andele er steget så meget, at jeg ville kunne sælge dem med fortjeneste. Den ene er YOUANDX – verdens sejeste platform for foredragsholdere og vidensspecialister, og den anden er KOBAJ, som er en nylanceret samkøbsplatform til køb af vin direkte hos vinbønder.

Hvad har været den største learning for dig som investor?

Sats på mennesker. Puha, jeg er gået galt i byen to gange. Jeg satsede på nogle founders, som jeg med min viden i dag aldrig ville have investeret i. De havde alt for små forretninger, potentialet var for lille, og set i bagspejlet, så håbede de begge, at jeg kom og drev forretningen for dem. For mig er en founders drive altafgørende, når ideen er afprøvet til at være bæredygtig.

Hvad kan du som business angel tilbyde startups – hvorfor skulle de vælge dig som investor?

Jeg har været på en lang og hård rejse som ejerleder. Jeg vækstede min forretning organisk i ti år; jeg fik en investor ind; jeg har lavet en fusion; jeg har haft en fyldt kasse – og en tom kasse. Jeg har oplevet følelsen af at være alene, selvom jeg havde et kæmpe team. Jeg ved hvor nedslidende, det kan være at have ansvaret for en forretning, og jeg ved, hvordan man kan lære at leve med det, så det ikke overskygger hele ens liv.

Kompetencemæssigt har jeg en stærk baggrund i markedsføring, konceptudvikling, driftsoptimering og nu også founding; sidstnævnte er i sig selv en strategisk rejse.

Hvad leder du efter hos en startup?

En, der har det samme drive, som jeg havde, da jeg startede. En, der ser muligheder; en, der kan og vil leve på en sten, til forretningen giver nok til løn, og en, der tænker ud af boksen. Udfordringer vil der komme nok af. Samtidig elsker jeg, at der er et stærkt bagland, en god familie eller en anden form for backup, hvor den enkelte kan lade op.

Hvad ser du som den mest spændende sektor/vertikal at investere i de næste par år?

Food er for mig stadig rigtig interessant, især mad på nye måder. Mad, hvor vi bruger de ressourcer, vi allerede har, og fremstiller fødevarer på en bæredygtig måde. Det er så fin en tanke at komme fra jord til bord uden den store forarbejdning, og så tror jeg overordnet ikke på, at vi bliver glade af E-numre.