Uge 50 i økosystemet: VC-tilbud kort – Zennström & Macron short – Elon Musks shorts – Atomico long – Hopin high – Tommy Ahlers og hjælpepakke goodbye?
”Keep it short,” sagde Michael Hansen, direktør i DanBAN, til mig i går ved business angels-julemødet. Jeg kan ikke huske, om det var i forhold til at speake liveevent med Tommy Ahlers (som vi vender tilbage til), eller det var ud på aftenen med det her nyhedsbrev. Det tyder på, selskabet var i højt humør, så nu bliver det kort denne fredag. Alligevel skal vi langt omkring i vores herlige økosystem i ugen, fra startups til investorer, fra shorts til shorting, fra Tesla og USA til Hopin og Europa. Kort, men godt.
Ugens tilbud fra Helle fra PreSeed, Kenneth fra Scale og Alonso fra Wise Guys
Økosystemet kan bare glæde sig over, hvor fint samspil der er blevet i dag i Danmark mellem VC’er og business angels. Fordelen for de sidste er ikke mindst at få adgang til stærkere dealflow med en god spredning. I går havde jeg så også fornøjelsen af på DanBANs julemøde at interviewe Helle Uth om PreSeed Ventures’ Tech01, Kenneth Grunow fra Scale Capital og Cristobal Alonso, med det altid røde outfit, om Startup Wise Guys’ Challenger 1-fond.
Alle er selvsagt foundet af LP’er, typisk familiefonde og pensionskasser, men vil disse år gerne have BA’er med ombord. Den typiske billet er af hensyn til EU’s kapitalmarkedsregulering på ¾ ton, forløbet er 8-10 år og spredning suveræn. Fordelen er VC-ekspertisen, hvor én vægter metode, en anden acceleratorforløb og den tredje bro til USA. Alle vægter deres track record. Jeg spår alle tre held. Der er masser af kapital derude!
For højt værdisat og du bliver shorted! Hedgefondteknik til startups
Vores felt professionaliseres og specialiseres i samme hug. Fx med secondarys som N2F, der virkelig har ramt et markedshul i Norden, og med et væld af feeder-, sidecar- og ikke mindst impact-fonde. Og ind kommer sofistikerede teknikker fra de traditionelle børsmarkeder. Et investment-firma fra New York, Apeira Capital, nystartet af Natalie Hwang vil ifølge Wall Street Journal bruge hedgefund-stilen til startupmarkedet. Vi hører altid om Sequoia, der investerede 1,5 mia. kr. i Airbnb og nu snart står til at få 25 mia. retur (eller mere, da kursen fordobledes i gårsdagens notering), og bagefter DoorDash (der steg 85 % ved notering i onsdags) efter samme recept, som de også har haft på Snowflake og Lemonade. Det Natalie vel har set, er, at amerikanske ventures byder prisen op til astronomiske højder over for hinanden. Og nogle serie A- til C-startups er dømt til at gå den anden vej, altså ned ad køkkentrappen. Shorting kan du nu også tjene penge på. Hvis du altså rammer de rigtige! Og se bare, hvad diversitet kan skabe af kreativitet!
Elon Musks shorts
“Tesla can’t even deliver a pair of shorts in over five months,” fortalte en underbuksekøber til Financial Times i mandags. I Danmark går det nu stærkt med billeveringen, og såvel manden som bilerne og projektet, herunder SpaceX, der kort efter leverede en affyring i flotte flammer, er et kapitel for sig. I dag skal det nu kun gælde disse ’short shorts’. Rød satin-Tesla-merchandise fra juli. Elon Musk opfandt dem som en måde at gøre grin med hedgefund-managers. Han har sendt dem shorts som trøst, fordi de shortede, spekulerede på fald af Teslas aktier. Alene i år er aktien seksdoblet til svimlende 3.370 mia. kr. Så skal jeg shorte nu på en mulig top – eller bare købe korte røde shorts? Min gode hustru traf det vanskelige valg, gik online og bestilte Musks elbil med ét klik.
Niklas Zennström, Atomico og Emmanuel Macron på tech-scenen
Nordic Impact Business Summit gik i forgårs online med 150 matchmaking sessions mm. Op til brugte Richard Engström det publikumstrick, at ”Bill Gates & Ursula von der Leyen couldn’t come”. Altså underforstået: Alle I andre vigtige kommer jo. Så sandt. Impact vokser bare.
Men hvorfor ikke tage fra toppen? Det gjorde Atomico, der dagen før inviterede til fyraftenssnak mellem Niklas Zennström (Skype og nu Atomico Venture) og ingen ringere end Emmanuel Macron, der også før har samlet cremen af den franske startupscene. Han kan se, at den langt hen ad vejen gammeldags franske industri nok ikke kan give landet ”gloire” som ”numero un”. Nu venter vi bare på, at Mette kommer til Vækstfondens årsmøde….
Samtidig kom Atomico med deres imponerende rapport over året, hvilken de fint fremlagde. Sifted gennemgår også de 20 vigtigste grafer. Der er ingen overraskelser ift. industrier, det er gået værre/bedre for i COVID-året (især sundhed er braget frem); heller ikke, at diversitet, det være sig køn eller hudfarve, er helt skæv: “The data is unbelievably grim from a gender perspective”. Faktisk er vores hjemlige tal, som fremgår af vores Return on Diversity, så relativt bedre. Men relativt er jo ikke det samme som godt eller acceptabelt. Det bliver ikke ved. Vi vil snart se terms, hvor investorer sætter krav til diversitet. Det gør Macron næppe endnu, i så fald nok krav til, at radikaliserede muslimer ikke indgår!
Fra Dødens dal til Dødens gab? Johnny fra Hopin
Onlineeventplatformen Hopin er årets europæiske darling, vores håb og hockey stick. På 17 måneder, heraf 9 med salg, er Hopin gået fra ingenting til en værdisætning på 12,5 mia. kr. for de rejste 750 mio. kr. Om værdisætningen er helt hen i skoven, diskuteres selvsagt. Men founder Johnny Boufarhat kan henvise til vækstrater på 50 % pr. måned.
COVID-19 accelererede transitionen til onlineevents, og remote work gjorde det også muligt at udvide medarbejderstaben rapidt, forklarede Johnny på Atomicos onsdagsevent. Mest interessant er, hvorfor han i de seneste runder har valgt at funde sig i Silicon Valley. Han mener, at de simpelthen er hurtigere, de arbejder om søndagen og sætter ham op med stærkere personer.
Vi har i årevis snakket om, at vi i Danmark har svært ved at udvikle og holde på vores på-vej-unicorns; alle er taget afsted unødigt tidligt, typisk omkring serie A. Men det gælder sådan set stadig hele Europa ift. USA, selvom europæiske ventures ikke mere er så bange for høje værdisætninger. Men ok, Johnny og Hopin er også på den vildt stejle rejse.
Bliv grøn i 20 måneder eller social, og få 50.000 på din bare…
Jeg ved godt, at vi selv har været derude og lave en fin ugens case med Nordic Harvest i Taastrup. Men kors, hvor er der mange interviews med CEO Anders Riemann. Senest internationalt i hipsterhippe Wallpaper. Flot med de der neonfarver på salater i mange etager. Men det er altså kun en lille del af gartnerierhvervet, ikke hele food-sektoren, der kan vertikal farmes, siger landmanden inden i mig.
Gid, der var alle de tilbud, da jeg var ung serieiværksætter. Acceleratorer og mange andre tilbud vrimler jo frem. Vi har før omtalt Christian H. Malling og Beyond Beta-programmet, fra et konsortium bestående af Accelerace, Dansk Design Center og Erhvervshusene, søsat for at skabe scaleups. Og før skrevet om Gitte Nikolajsen og DTU Future Box bakket op af Industriens Fond med samme scaleup-perspektiv bare i onboarding til en accelerator for grønne deeptech scaleups.
Thomas Hofman-Bang, Industriens Fond er den glade hovedsponsor af det 20 måneders program – long time. Thomas fremhæver i et interview i ugen, at pointen er at deep tech tager særlig lang tid og er særlig dyr at udvikle.
Gode Thomas, var før revisor, men må synes det er sjovere at dele penge ud end korrigere regnskaber. I al fald er Industriens Fond også hovedsponsor for MADE, der er på næste Impact StartUp Danmark accelerator håndteret af Den sociale Kapitalfond, hvor jeg som bestyrelsesmedlem er helt inhabil, når jeg skriver det her. Programleder Birgitte Frost Mathiesen udlodder 50.000 kr. til en af de ti virksomheder, der deltager i det Impact StartUp-forløb. Sådan er der så mange gode tilbud.
Tim, Kaare, Michael og Mette vil have væksten tilbage
I en kronik i Børsen i ugen brokkede gode og kendte Tim Frank Andersen, Kaare Danielsen, Michael Moesgaard og Mette Lundberg fra ITB sig over, at de 45.000 mia. kr. i pensionsformuerne ikke går ind i højvækstvirksomheder. Jeg vil nu mene, vores fælles pensionsformue er på ca. 3.700 mia. kr. i skrivende stund, men ok, alt, hvad der ikke allerede kommer ind i ventures og i Dansk Vækstkapital III (hvornår den så end kommer), vil afgjort gøre en kæmpe forskel.
Normalt har vi, der har fremsat muligheden, snakket om politisk at tvinge disse forvaltere af vores formuer i den retning. Det fine i ugen var en ny argumentation fra firkløveret. Det er synd, at pensionsselskaberne og alle deres medlemmer ”ikke får ejerskabsandel af fremtidens vækst, og en større forrentning end det skandaløst lave afkast (…) for forrentningen ved at investere i iværksættervirksomheder er skyhøj – for tiden mere end 20 gange så høj som at investere i obligationer.”
Pensionsdirektørerne har til nu langt hen frabedt sig risiko og besvær med vores asset-class. Bare at investere på Nasdaq First North har Akademikernes Pension og BankInvest været relativt alene om. Men det ændrer sig. Senest med ATP’s investering i PreSeed Ventures Tech01-fond.
Men det er altså synd for de her langsigtede MR. 5-7 %’er. Kent Damsgaard, den nye CEO i Forsikring & Pension, kan jo give firkløverets ”gratis råd” og ”quickfix” til sin bestyrelse. Jeg har været sammen med dem på mange strategiseminarer og kan ikke høre klapsalverne. Men trenden er der, og fra medlemmerne melder det sig også før eller siden. Lad os håbe på før.
Og vinderne er…
Årets business angels hos BA Syddanmark, Keystones og DanBAN blev kåret i går, og hverken stemning, klapsalver, blomster eller diplomer manglede i SpeakerBees transmission.
Claus Hansen fra DanBAN i Århus blev Business Angel of the Year 2020, fordi han med et syndikat på 12 havde udviklet en AI-baseret medtech-virksomhed fra start til exit på et trecifret millionbeløb. Fedt, også fordi myten er, at lifescience er for dyrt og tungt for os småinvestorer.
Bo Wase, altid frisk på en hyggelig cykeltur, har haft en central rolle i at rejse DanBANs Århus-netværk og har haft en meget aktiv rolle i syndikeringer, bl.a. i Candeno. Bo blev Lead Angel of the Year 2020.
Most Active Angel of the Year 2020 er Allan Sønderskov Darré, Keystones, der ud over egen Freetrailer (deleøkonomisk trailer-platform) har investeret i seks startups, herunder podcasten Iværksætterhistorier.
Når det gælder Cross-border Angel of the Year 2020, må det være umuligt at komme uden om Peter Sandberg, DanBAN. Han har med uhørt energi bragt en masse business angels ind i nordiske investeringer, både med Startup Wise Guys og ikke mindst Nordic Secondary Fund.
Det korte budskab er: Englemiljøet har aldrig været stærkere.
Startupinnovation: Rens luften – og bevar hjælpepakkerne, Tommy
Jeg solgte min gamle Mercedes i sidste uge, og flere potentielle købere, bl.a. en, der rensede rør og tagrender, havde medbragt kontanter i plasticposer. Ikke på beløbet, men det, de ville give og troede, de kunne friste med. Rent teoretisk kan det også være, de har læst med, når jeg gennem årene har gentaget dot.com-krisens korte diktum: ”Cash is king”. Men rensning er da nok – med og uden moms – blevet hot under corona.
New York Times har i al fald som årets startupopfordring at gå ind i COVID-19–luftrensning. Først var det med ultraviolet lys, nu med filtre, så luftpartiklerne, vel et pænere ord for vores små udspyttede COVID-partikler, der kan hænge i luften op til 16 timer, tages væk i bygninger. Innovationsfeltet kaldes high-efficiency particulate air- (HEPA-) filtre.
Trænger vi egentlig ikke til at få renset luften herhjemme efter al den minkhørm og al den indestængte inde-sidden? Skal luften ikke også renses på Christiansborg, spurgte jeg Tommy Ahlers i går? Han troede selvsagt ikke på valg foreløbig, men forsikrede, at der også samarbejdes på fx klima hen over den ikke eksisterende midte i dansk politik. Ok, men kan vi så ikke samarbejde om at bevare 1:3 matching COVID-19-lånene? Det var han helt med på og gav det også en chance, hvis vi forklarer vores case godt nok. Så der er noget for pitching-eksperterne! Vilkårene forringes i al fald ellers fra efter januar ned mod old normal.
Ugen filtreret og innoveret
Sådan er der viden og ting, vi gerne vil filtrere væk. En fredag uden julefrokost, en venneløs weekend, en uge uden motion, restaurant og biografbesøg. Men så skal du bare igen tænke på al den ophobede energi, der vil komme ud i nye innovative ideer i vores herlige økosystem. Så dejlig enkelt er det jo. Innovation kan ikke filteres fra. Den er kort og godt vores offering til verden.
Skriv dine helt små innovative ønsker eller tips ind til jesper@bootstrapping.dk. Så ser vi, hvad vi kan gøre for dig, inden vi ses igen i indbakken på onsdag. Om husk at læse om Camilla Ley Valentin og Queue-it, om Claus Zibrandtsens projekt, og hvad der venter os i 2021 med meget mere fra endnu en trods alt herlig uge i økosystemet.
Comments