Se fremad uden Frank! – Den lille forskel på BA og Ventures – Nordic Harvest som grøn forskel – Ugens investor og det, du ikke skal sige til din investor

Vi skal se fremad. Det var Sofie Carsten Nielsen og Frank Jensen helt enige om. Men den sidste blev dagen efter ramt af noget, han slet ikke havde set. Han kan nu se tilbage på, at 30 år i politik fra diskodagene i Aalborg er slut, til borgmesterkæderne blev tunge af seriekrænkelser. Frank Jensen lignede en, der selv var blevet krænket uden at vide hvorfor. Andre episoder med håndspålæggelse vil følge. En ny MeToo-generation vil ikke finde sig i den type magtudøvelse. Heller ikke i vores økosystem.

Min mor frygtede daværende statsminister Jens Otto Krag. Ikke fordi han lagde hånden på ethvert kvindelår, han kom i nærheden af, men for, at hans røde kabinet kunne lægge hånd på hendes og andre borgeres penge (marginalskatterprocenten var vel på en god dag 35 %). I dag er prioriteringen omvendt. Tiden er blevet en anden. Den gamle virksomhedskultur og seksualmoral blev udfordret i 1968. Nu sker det igen. Bare i en ny så at sige pivoteret udgave. Her på vores (delvist) meget unge redaktion vil vi også se fremad og i efteråret komme med en række artikler, værktøjer og hjælp til bredere at tænke diversitet. Og positivt i forhold til at sikre, at alle får mulighed for at udfolde deres potentiale til det yderste. For det er det, det handler om, hvis vi skal skabe nye fantastiske tech-virksomheder.

Looking forward går vi også et efterår i møde, hvor Danmarks grønne milliardomstilling er designet til at være det store politiske emne, fordi det er største stridspunkt i finansloven, hvor venstrefløjen og Venstre begge forsøger at presse S-mindretalsregeringen. Men noget af omstillingen er på plads og i gang.

Det er ugens grønne hightech-case med Nordic Harvest i Tåstrup et godt eksempel på. CEO og founder Anders Riemann har lige netop mærket om ikke milliarder så grønne millioner fra staten. Hans Nordic Harvest laver vertical farming i 14 etager i Taastrup og rejste for nylig 62 mio. kr. fra en lang række private investorer, fx Jeppe Christiansen fra Maj Invest, men især dels en god sjat i egenkapital fra Vækstfonden og dels lån fra Danmarks Grønne Investeringsfond.  Og casen er ikke bare økologisk grøn – det er der mange om, også inde i byen – men et helt nyt teknologisk niveau af samme.

Samlet er der hele 25 mia. kr. i Danmarks Grønne Fremtidsfond, hvoraf de 14-15 mia. kr. er øremærket til at udvikle og eksportere de industri- og energiteknologier, som Grundfos, Danfoss osv. allerede er gode til. Det interessante for startupmiljøet og SMV’er er de 4 mia. kr., der går til kapitalindskud fra Vækstfonden i kombination med de 6 mia. kr. til lån og garantier fra den del af Vækstfonden, hvor Michael Zøllner allerede sidder og styrer Danmarks Grønne Investeringsfond. Ja, det er er lige med at overskue alle kasser. Men Danmarks Grønne Fremtidsfond er altså et slags holdingselskab med Anders Eldrup i spidsen, der fordeler ned i de eksisterende statslige fonde, herunder Vækstfonden og dens grønne investeringsfond.

Vi ser også frem mod en fremtid, hvor vi alle er eller kalder os Ventures med stort V. Men er det nu også korrekt, og er der ikke for en startup forskel på at få investering fra en Business Angel og en Venture?  Den lille forskel, der måske ikke er så lille endda, og det tænker vi højt over i dagens klumme.

Og apropos forskellen på Business Angels og Ventures er ugens investor først og sidst en corporate, der sådan let kunne være i begge kasser. Tom Behrens-Sørensen har en stor karriere i Maersk i Asien; hvordan bruger han det i investeringer, og hvad vil han med sit nye DanBAN-netværk?

Hvad skal man absolut ikke sige, hvis man er startupfounder og gerne vil have en investor? Det spørgsmål tager Michael Bjørnlund op i sit sjette indslag i serien ”Mit investorliv”. Så selvom det ikke handler om sexisme, er spørgsmålet igen, hvordan vi opfører os i relationer.

Inden du kan se frem til, at vi på fredag samler ugen op, kan du også læse de seneste jobskifter i økosystemet eller høre seneste Techtopia om gensaksen CRISPR, som har modtaget nobelprisen i kemi, samt læse del 9 af +impact, der omhandler promovering af SDG indenfor impact start-ups.

Hånden på hjertet og bindet for munden. Alt er anderledes i dag. Startupvirksomheder samlet for det gode! Så se bare fremad!