Lars Thinggaard’s view – Mød Butter – Talent-mangel! – S’et i ESG – Startup-podcasts!
Vi mangler vækstkapital fra serie B og opefter. Men vi løser ikke ”et underliggende problem med at fastholde startup succeser i Danmark ved at give flere (offentlige) penge, når rammevilkårene grundlæggende ikke er attraktive”. Det er en pointe hos Lars Thinggard, serie-iværksætter og investor. Og en kommentar til ATP’s 6 mia. kr. nye – ifølge Lars ”supersympatiske” – fond, bare med fokus på profitable selskaber med mere end 250 mio. DKK i omsætning. “Jeg tror ikke med det design, at ATP ”redder” nogen typiske startups til at blive i Danmark. De taber typisk i den proces (mange) penge og et hurtigt kig på de lister, der eksempelvis florerer i den danske dagspresse med Unity, Zendesk m.fl., var der ingen af disse, der var profitable de første år – og uden at have tjekket, så tror jeg ikke, at de har været det endnu.” Så er scenen sat, og introduceret med fanfare er:
Ugens investor: Lars Thinggaard – til kamp for tech-startups, der som gammel startup founder kender til rejsen mod 1000 mand og succes. ”Startups er et hårdt game, der skal investeres up-front, men hvis der rammes rigtigt, er der payback.” Lars Tinggaards erfaringer fra Milestones Systems og founder-gamet, hans AI-indsigter og hvordan han nu agerer som DanBAN-, byFounders- mm.-investor i bl.a. Veo Technologies, Dixa, Arcules og Airtame – det bør du selv læse. Du kan selvfølgelig også læse en af hans bøger, fx senest Tech for Life med Jim Hagemann Snabe. Men start så her på Bootstrapping med vores appetizer. Hvis alle var så gode til at favne iværksætter- og investor-rådgiver rollen som Lars, var vi langt i vores økosystem.
People, Culture & Startups #2 – The war for international talent just entered a new high – her har Frederik Vind fra Nøie fat i en anden udfordring, der også rammer scaleups: Talentmassen er begrænset i Danmark. “This is due to the limited number of “unicorns” that we have succeeded in creating, and keeping, in Denmark, as this simply enforces a limited scaleup talent ecosystem. And it gets worse from here: The lack of talent leads to lower valuations. And that leads to worse conditions when raising money. And ultimately, it leads to Danish scaleups crossing the border and setting up abroad.” Tag selv et kig på Frederiks herlige model for den onde danske talentcirkel ”the self-fulfilling Danish scaleup talent prophecy”, som han kalder den. Og vi er bare nået til #2 af hans indsigter om kultur og organisation i startups!
Ugens mødeplatform: Butter er lige det sted, jeg hellere vil mødes efter fem timer på Zoom i går. Selv om det er dejlig effektivt, er det også lidt en energi-dræber-prøvelse, der nærmer sig selvpineri. Ret beset er Butter nok også mere en workshop-platform, ligesom Hopin er en event-platform. Alligevel er det dristigt af Christopher Holm-Hansen og team at udvikle en kreativ mødeplatform, der tør tage kampen op med det, der ellers er nutidens centrale tjeneste for Microsoft, Google osv. Butter-teamet udlever unægtelig deres egen remote mission – godt bakket op af Project A samt internationale business angels og angel ventures som Futuristic, Nordic Web Ventures, Unpopular Ventures og Morph Capital. Danske CEO har faktisk aldrig fysisk mødt indonesiske CTO, altså andre steder end på Butter til møder og ”eat ins”! Læs bl.a. om, hvordan man alligevel opbygger en virksomhedskultur i en startup mellem 14 medarbejdere i Indonesien, Malaysia, Indien, Nigeria, Spanien, Portugal, Tyskland og Danmark.
S’et i ESG går mainstream er den fængende titel på en ny kort klumme af Lars Jensen, CEO i Scale Capital. Silicon Valley har både verdensklasse talenter og samtidig højeste niveau af hjemløshed. Hvordan kan Google og Salesforce og oprindelig danske Zendesk bridge social top og social bund? Og hvordan engagerer de deres medarbejdere i de lokale udfordringer? Et eksempel er projektet Blossom, der nu også opererer i Danmark og bl.a. støtter kvinder i hjemløshed og udsatte situationer.
Sæt i gang! Vækstfondens guide til iværksætteri er starten på en nye podcast-serie, hvor VF vil stimulere tidlige startups. Den første, vi bringer, er med skarpe Erik Balck Sørensen, der bl.a. har startet Billetto og Bloggers Delight med 80.000 bloggere, før han nu er managing partner i VF Investering. Og den anden er med Thomas Hermansen, der laver babymad med danske råvarer i Fra Fejø
Techtopia 196: Margrethe Vestagers digitale kulturkamp. Margrethe har netop modtaget IT-prisen 2021 for sit arbejde som EU-kommissær for digitale anliggender og sin kamp for at finde EU’s vej til digitalisering på demokratiske borgerpræmisser midt mellem USA og Kina. Henrik Føhns taler med hende om pragmatisk tech-optimisme, digitalt medborgerskab, flere kvinder i tech-branchen og IT i en post-coronatid.
Som platform, der alene skal leve af vores partneres abonnementer, er vi superglade for at få kvalitetspodcasts stillet til rådighed fra bl.a. Techtopia og KvindeKompagniet og nu så også Vækstfonden. Henriette Kinnunen fra KvindeKompagniet og Le Gammeltoft fra Heartbeats har på Twitter og i Berlingske kaldt det ”offentligt opgavetyveri” og ”kannibalisering på iværksættermiljøet”, at de nu skal konkurrere med Vækstfonden på iværksætterpodcasts. Symbolsk altså helt samme problemstilling som vi startede med, hvor Lars Tinggaard diskuterer hvad henholdsvis staten og markedet skal klare. Cirklen er sluttet – men den med stat/privat er så langt fra færdig med at rotere.
Foreløbig lytter vi her til dine input og ideer sendt til jesper@bootstrapping.dk. Og håber du nyder sommersol og det friere liv ude i det herligt genoplivende møde-og økosystem. Vi mødes igen på fredag, hvor vi glæder os til at samle op på ugen.
Comments