IPO blåstempling! – Jeppes Maj Invest-udsyn – Nabo Farm & Eat Grim foodtech – Grøn VC

Vi kan konstatere, at opsvinget allerede er i gang, fortæller Jeppe Chrstiansen, Maj Invest som ugens investor. Så er det ekstra godt med en vækstbørs, og den vi har er Nasdaq First North. Her står noteringerne i samme tætte kø, som vi andre gør til cafeer, restauranter og oplevelser.

Debatten om, hvorvidt First North kan få vores blå stempel, har flyttet sig, siden vi startede den sidste sommer. De mere erfarne private investorer, fx Michael Moesgaard Andersen, DanBAN og Mikael Bak, Dansk Aktionærforening, og de førende rådgivere, banker og institutionelle er ret enige i krav og forventninger til vækstbørsen. Til dagens temartikel har vi – som noget nyt – talt med en vigtig aktør, Mikkel Rørvig fra den store afviklingsbank Nordea, om, hvilke 4 krav han stiller til startups, der vil entrere på vækstbørsen. Vi har også talt med de tre førende rådgivere John Norden, Norden CEF; Jesper Vestergaard, Grant Thornton og mere nytilkomne Andreas Lauth LauridsenClearwater.

De er alle enige om, at Nasdaq First North er det givne udgangspunkt. Samtidig er der en heftig debat på investorfora og sociale medier, og Morten W. Langer fra Økonomisk Ugebrev spørger om ”fundamentet krakelerer”. Vi citerer udførligt nuancer og opfattelser hos alle parter i ugens temaartikel Nasdaq First North. Mega succes eller tyveri ved højlys dag?

Blåstempling af vores startup-økosystem er også vigtigt i de tidlige faser. Her på Boootstrapping har vi før haft ugens investor som fx Hans Ole Jochumsen, tidligere i direktionen af Nasdaq i New York. Christian Sagild, mangeårig CEO i TopDanmark, der har forladt Danske Banks bestyrelse for at kunne investere, er et andet godt eksempel. I rækken af tunge finansfolk har vi som sagt i dag Jeppe Christiansen, Maj Invest som ugens investor.  Det, at dygtige og sympatiske topfolk i finanssektoren tager vores fremtidsvirksomheder seriøst, kan ikke overvurderes. Jeg mødte Jeppe i start 90’erne, hvor han handlede aktier til LD, mens direktøren Flemming Jensen handlede malerier til illustration af årsberetningen. Det var i hvert fald sådan, jeg oplevede det. Maj Invest følger alle typer investeringer, fx har jeg selv (disclaimer) del i deres Inclusion III fond, der investerer i 3. verdens banker, som yder mikrolån til kvinder på landet. Se, hvad Jeppe har at sige investeringsklimaet lige nu.

De nye startups i Danmark er ind ad en kant grønne eller reflekterer FN’s 17 bæredygtighedsmål. Ikke mindst i foodtech. Ugens to startups, Nabo Farm og Eat Grim vil med bæredygtige tech-løsninger skåne klimaet. Petra Kaukua og Carolin Schiemer, founders af Eat Grim vil sikre, at vi får udnyttet de grønsager, der ellers smides ud af æstetiske grunde. De har Vækstfond-lån og Unconventional ventures inde. Sebastian Dragelykke og Jens Juul Krogshede, founders af  Nabo Farm, vil trække landbruget ind i byer med vertical farming. De har to DanBAN syndikater som investorer. Læs om deres grønne vækstrejse-tanker.

Vi må se at få endnu flere VC’er med grønt fokus, for venturevejen er trods alt mere befærdet end vækstrejsen på børsen. Egentlig lidt sjovt, for venturevejen overlader tit styringer til andre. Men det kan jo også være rigtig godt for mange. I Silicon Valley er der selvsagt specialiserede grønne VC’er. Få navn, ansigt og tanker på det forårsgrønne venture-miljø derovre fra i #5 Silicon Valley Going Green: Will venture capital finance a greener future?

”Den digitale totalkrig rammer dit hjem”, hedder Techtopia #189. Referencen associerer til et bombardement af civile som i udslettelsen af Dresden i 2. verdenskrig. Og til, at vi kan stå over for en moderne hær af cyberkriminelle derhjemme. Hør eksperterne, der træner NATO’s forsvar tale med Henrik Fønhs om det ikke så hjemme-hyggelige emne.

Og så lige til en nyhed, vi ikke kan konkretisere endnu. Den handler om dagens hovedtema: Blåstemplingen af Nasdaq First North. Vi har siden sidste sommer diskuteret vigtigheden af hjørneinvestorer på vækstbørsen. Og vi erfarer, at pensionskasser og udenlandske kapitalforvaltere for alvor er ved at komme med i de bedste kommende noteringer.Hvorfor er det så stort? Jo, dels har vi 3.500 mia. kr. i pensionsopsparing, verdens højeste pr. indbygger, som indtil nu stort set har været investeret i alt andet end fremtidens danske tech- og life science-vækstvirksomheder. Vi har skreget efter, at de vil tage det ansvar for at finansiere de nye unicorns eller bare de ny middelstore danske virksomheder. Dels kan en startup, der går på vækstbørsen, ikke skabe tillid hos almindelige retailkunder, hvis der ikke er hjørneinvestorer med professionel indsigt og analytisk kapacitet, der kan sige god for prospektet. At der så nu snart også kommer udenlandske kapitalforvaltere til – ja, det tror jeg aldrig tidligere set på en IPO på danske First North. Så på Bootstrapping tror vi faktisk på, at vi nu får mega succes og på, at børsvejen vil være rigtig god for mange startups, der står stærkt med produkt, forretningsmodel, vækstmulighed og ledelse.

Meget apropos: ”Pensionsmilliarder skal lettere kunne investeres i startups”, er et af Tommy Ahlers fem krav til Regeringens kommende iværksætterpolitik. Det og meget andet ser vi på, når jeg fredag samler op på ugen i vores herlige økosystem. Det grønnes dag for dag, og send glad gerne en ytring eller et tip til jesper@bootstrapping.dk.