Hvad kommer vi hjem til?

Velkommen hjem fra ferie! Det er nu tydeligt, at sundhedskrisen i Danmark er en krise for særlige miljøer, og tilsvarende er den økonomiske krise til nu en krise for særlige sektorer: turisme og oplevelser, flytransport, mode osv. Det meste andet har – til nu – ret beset klaret sig fint. Uden – eller for nogle til nu med – støtte. For nogle virksomheder med mere eller mindre tæring på egenkapitalen. Men de har klaret sig – og i en del tilfælde endda rigtig godt. Altså kan vi sige: Så langt er det næsten så flot, som vejret her efter skoleferien!

Alligevel er der få jubeloptimister. For vi kommer hjem til samme virkelighed. Og den er frem for alt præget af usikkerhed. Selvom du, ligesom en million andre, pligtskyldigt har downloadet smittestop-appen uden at få udslag på den, lever COVID-19 iblandt os. Smitten er ikke væk og vil måske endda genopblomstre, også i Danmark. Hvad enten du synes, det er de festende Soundbox-unge, de somaliske familier eller polske slagteriarbejderes skyld. I al fald ikke din, for du har jo bare siddet i regnvejrssommerhuset og surmulet i dit endnu manglende mundbind, mens dine unger har slået dig hjem i Matador. Medmindre du er startup og har set det som alletiders arbejdssommer. Vi ser i klummen ”Startups – hvor er vi, og hvad venter os i efteråret?” på, hvad efteråret kan bringe sådan mere forretningsmæssigt. 

Vi har på Bootstrapping siden marts mest talt mulighederne op med casehistorier som fx Corti, Tame, MeetinVR om vækst og pivotering i krisen. Og vi skal nok høre flere til den årlige Copenhagen Fintech Week d. 15-16. september, hvor fintech-virksomheden FundBricks kunne være et eksempel. Den giver mulighed for let at komme ind i ejendomsinvesteringer. Læs selv ”Trods krisen: Finansieringsplatform fordobler forventninger.” Kort efter afholdes  TechBBQ d. 17.-18 september, hvor vi nok skal opleve endu flere spændende cases. 

Det store spørgsmål for økosystemet var i foråret, om vi kunne få nok hjælp til likviditet og kapital. Det fik vi. Innovationsfonden og Vækstfondens støtte og hjælpemidler giver for det store flertal tryghed. Som de fleste erhvervsordninger er vores formodning stadig, at de rækker mere end fint. Vækstfondens egne tal viser, at mange af de udmøntede over 3 mia. kr. er på vej til at komme i spil. Men ja, det er jo ikke det samme som, at alt nødvendigvis virker perfekt. Vi tager senere på ugen temperaturen på Innovationsfonden og Vækstfondens pakker.

Dem fik vi ikke uden kamp – eller måske bedre mobilisering. For kampen var en af dem, hvor åbne velvillige døre løbes ind mod minister Simon og Folketingets erhvervsudvalg, så lydhøre som en fransk præsident i Beiruts gader. Men mobilisering har det med at dø ud, så hvordan fortsat sikre rammevilkårene for startups? Det har nogle på startupscenen arbejdet med, og vi ser, hvor langt vi så er mod dannelsen af Brancheforeningen for Tech Startups i Danmark, som foreningsdannelsen hedder. Læs ”Fra proklamation til arbejdsgrupper”, og meld dig til, hvis du er startup.

Ellers kan du let blive medlem af Bootstrapping; en lille plante, der nok også har fået regnvand, men altid har brug for din støtte, grænsende til kærlighed. MobilePay 125016 er stadig et godt valgfrit pristilbud på at give dig selv eller din startup et 20/21-abonnement. For der er heldigvis meget at komme hjem til og følge med i. For nok var den danske sommer elendig, men det modsatte gælder vel efterhånden det danske startup- og investormiljø!