Højbergs Highlights: L 25-skandalen – Stykka og muren – Helvedes god sejr! – Hofmann & Motzfeld vejen – 3,2 % impact – Temu-læren – Vær klimapositiv!

 

Good times eller hard times? Begge dele. Du kan få tal for, at investeringer i startups har det fint. Du kan ved selvsyn se mange gå ned.

Du kan få fantastiske nyheder om lagerbeskatning. Og du kan få rigtig dårlige nyheder om L 25 fradraget, der nu fratages et par tusind startups. Lad os få overblikket:

 

  • L-25 skandalen. Startups mister fradrag og 22 % af Innobooster!
  • Union, Stykka, Woomio, Cykom: Nogle går ned, mange har det svært
  • Penneo-festen. Skatten fra Helvede afskaffet 7 år bagud   
  • Har du stadig covid-19-lån? Er du så på r…?
  • Motzfeldt & Hofmann-Bang: Lad os få en samlet innovations- og teknologistrategi 
  • Atomico’s – tilkæmpede – optimisme. Men hvor er pensionskapitalen?
  •  Efter Trump og COP29: Fra klimapositiv til kosteffektiv 
  • Temu-casen. Støtter vores egne pensionskasser, at vi udkonkurreres fra Kina?
  • Founder burn-out før jul. Kan du rejse kapital og være gravid samtidig?

 

L-25 ’syvsover’ skandalen. Startups mister fradrag og 22 % af Innobooster!

Alle vores dygtige startups, der selv udvikler ny software, bliver fremover nok dem, der bliver beskattet allermest hårdt og allertidligst i verden. Sådan! 

Lønomkostningerne til udvikling kan ikke længere straksfradrages for softwareudviklende startups. Det gælder også bevillinger til samme fra fx Innobooster. Startups med en forretningsmodel, der  jo netop har likviditet og cash som udfordring og intet at betale skat af.  Her kan du læse historien. Og her du kan se, hvordan og hvad der er omfattet som startup.

Der bør rejses en skamstøtte over L 25. Den bør ikke få lov at stå længe, for den ’reform’ skal væltes på det punkt. Af regeringen selv, hvis den er klog. Eller af oppositionen, der kan trække tæppet væk under iværksætterreformen og fortælle, at ’verdens bedste iværksætternation’ endte som ’verdens nok værst beskattede’.

Hvordan kunne det ske? I juni måned jublede alle politikere, embedsmænd og organisationer jo over iværksætterreformen. Samtidig aftalte de L 25 om 120 % superfradraget for forskning og udvikling, som alle forskende corporates havde fået igennem for at understøtte dansk innovation. Alle var glade. Men kontorcheferne i SKAT og ministeriet, der må formodes at have landets bedste skattehjerner, må have sovet i timen. For medierne var samtidig fulde af historier om, hvordan erhvervsministeriets iværksætterreform nu skulle hjælpe landets startups. Innovationsfonden og Forskningsministeriet fulgte åbenbart heller ikke med i andet end helt egen lovgivning. Hvor de ellers skarpe skattechefer i organisationerne var på ferie, vides ikke. 

Vi kan være venlige og undskylde, at alle tog sig en lang lur indtil sidste uge. For ingen ville det. Men nu må alle vågne op og se ‘skandalen’. Og økosystemet må mobilisere sig til en kamp for 100 gange så mange ramte og nok så svage tidlige startups som dem, der blev ramt af lagerskatten fra samme Helvede

 

Union, Stykka, Woomio, Cykom: Nogle går ned, mange har det svært

Det kan gå aldrig så godt for big tech og amerikansk økonomi, og for den sags skyld gå aldrig så godt for den danske i kraft af  sukkersyge- og fedmeepidemi: Selv om økonomien er god, er der en pæn del startups og vækstvirksomheder, der går ned eller balancerer på kanten af afgrunden. 

Det er ikke som massedød af fluer i vindueskarmen en sensommerdag. Mere sådan at mange nu lider den stille død efter en del års kamp. Det er min subjektive oplevelse, mens vi venter på data og rapport fra EIFO. Og måske har jeg bare uheldige uger. I Union Therapeutics har jeg oplevet alle medarbejdere og et familiemedlem fyret efter dårlige testresultater. Stykka, hvor jeg synes Jarl Vindnæs har været et lys for cirkulær interiør og intelligens, kunne ikke få samarbejdskontrakt igennem og har indsendt egenbegæring om konkurs. Tilsvarende skæbner gælder fx Woomio, som har rejst meget kapital. Og Cykom, som jeg gerne havde nået at købe en supercykel fra. 

Da jeg havde North Star scaleup founders netværksmøde i november, var en lille håndfuld lidt for tæt på nær-døde og nogle faktisk døde og ved at genopstå i nye klæder. I min egen portefølje er i al fald fire selskaber lukket ned i året, og nogle slider med at forlænge runway. Det er sådan set ikke alarmerende, for vi siger jo til højtid, at mindst halvdelen af alle ender med at gå ned. Det er bare enormt trist, sorgfuldt og psykisk belastende for især founders, hvis (første) livsværk det er. 

Set fra investorperspektiv betyder det objektivt mindre, hvis der bare er successer i en diversificeret portefølje. Min egen største exit i året med Groupcare – der nok var ret medvirkende til, at jeg skulle være årets business angel 2024 – opvejer så langt nævnte konkurser. Men det er jo også for investorer rigtig ’træls’ på jysk, og jeg kan da se, at mange business angels trækker sig hjem i den lune stue og ud af det hårde venturemarked. 

Alt det her også skrevet, fordi vi – selv om Bootstrapping slet ikke har fokus på hurra-transaktioner – trods alt også mest har portrætter af de heldigvis mange succes’er. Fx Jeppe Schytte-Hansens Omnidocs, der til morgen har meddelt endnu et opkøb af en konkurrent. Og perlerækken Corti, Famly, Labster, Eupry, Eloomi, Lenus, Fluoguides og LandFolk, som alle er kommet langt.. 

Sådan skal det vel også være, og godt for det. Vi har så utrolig mange talenter og dygtige founders. De, der kæmper for runway og overlevelse, ønsker sjældent at nævnes. Men der er altså også nogen, der er meget dygtige uden at kunne nå at få finansiering frem til product-market fit og traction. Heldigvis kommer de tit igen!

 

Penneo-festen. Skatten fra Helvede afskaffet 7 år bagud

Det var svært for børsnoterede founders, FBV og erhvervsorganisationerne at få hænderne ned i mandags. Lagerskatten fra Helvede opkrævet de sidste 7 år hos founders som Peter Mühlmann (Trustpilot), Eske Gunge (Actimo) m.fl. betales tilbage. Fx for Penneo-founders som André Clement og Jakob Neua Nørgaard må det være mange millioner. Propperne sprang!

De sidste får måske – hvis ikke de er gået til lagerskat – endnu flere millioner ud af, at de også i ugen har fået solgt Penneo til SaaS multipel 6,5x til samarbejdspartneren, den altædende Visma-koncern. En lettelse for CEO Carsten Stendevad og medarbejderne, der uhensigtsmæssigt var spændt ud i forårets store kamp mellem startup innovativ push og mere børsprofessionel mentalitet.

Founder Jakob Neua Nørgaard, revisor Henning Boye Hansen og ikke mindst super ihærdige Thomas Black-Petersen har belejret folketingets skatteudvalg med indsigter og beregninger. For Thomas og FBV som organisation er det selvsagt en kæmpe sejr.

Men sejre har mange ejere. Og politikere slås voldsomt om denne i Berlingske og BT. Når jeg skal tænke på politikere, der har bidraget, er det Mona Juul, der allerførst tog framingen med Skatten fra Helvede med fra Bootstrapping og gik i Berlingske med den. Og hendes partifælle, i øvrigt min klassekammerat fra folkeskolen, Preben Bang Henriksen, der senest har holdt fast i, at det kunne ændres. Steffen W. Frølund var på hele vejen og fik bl.a. hele behandlingen af L 28 udskudt to gange. 

Hvem, der egentlig har banket i bordet i regeringens top og fortalt finansministeren en let finansieringsvej med udskydelse af en progressionsgrænse, ved vi ikke. Formentlig Troels Lund Poulsen. Men hvordan kan det så være, at det er Mohammed Rona (M), der først kommer ud med nyheden i mandags? Jakob Engel Schmidt er måske hurtigst til at sms’e. Al den slags er ligegyldigt – for alle andre end gamle partifæller i Venstre. Essensen er, at fornuften sejrede.

Om Niels Buus med Gomspace, som vi havde som skrækcase for halvandet år siden, falder for 7 årsreglen, får vi se. For Nico Silvestri Blier og andre med medarbejderaktier fra bl.a. Unity gælder det ikke. Så dem må vi kæmpe videre for. Og alt i alt er det er en mindre gruppe founders, der får fortjent glæde af de vel 60-80 mio. kr

Måske er det også vigtigt, at hele økosystemet spørger sig selv: Har den her åbenlyse urimelighed været en murbrækker for bedre forhold? Eller har den måske taget lidt fokus fx fra, at over 1.000 founders – ikke en håndfuld – endnu ikke har fået løst deres likviditetsproblem med skattekreditten trods iværksætterreformen? Og lige fået samme likviditet kraftigt forringet med L 25. Nå, jeg vil denne uge også glæde mig over vundet land. Fornuften sejrede, når det gjaldt de mest helvedes brændende eksempler. Der er bare stadig meget og mange at kæmpe for.

 

Har du stadig covid-19-lån? Er du så på r …?

Danske Tech Startups havde ifølge Esben Gadsbøll i sidste uge et godt møde hos GetWhy, bl.a. med fokus på covid-19-lånene, der ikke kan akkorderes. Det er ikke så mærkeligt, at nogle har problemer med afviklingen. For nu er vi 4 år henne, og EIFO kan ikke blive ved med at give henstand på de her EU-regulerede lån. Hverken til startups eller andre. Så der er en lidt større chunk nu end ellers, der rammer muren. Altså af dem, der i de glade 1:3 matching-dage tog lån ind, mens rente tilsyneladende ikke fandtes, og toplinjevækst var alt. Og hvor en del også tog mere for sig af retten, end godt har været. Investment director Anders Christian Andersen, EIFO, der flere gange har fortalt historien her i Bootstrapping, bekræfter, at der lige nu er flere af den type sager, der har hobet sig op. Det bedste, hvis du kan, er nok at få private investorer til at støtte op og indskyde kapital. Så er EIFO også large og kan se på supplerende lån.

 

Efter Trump og COP29: Fra klimapositiv til kosteffektiv

En statusrapport fra den dygtige danske klima-venturefond 2150, der nu er ved at rejse deres fond II, er interessant at læse. De har især investeret i startups i USA og i al fald ingen danske. Da jeg har fået den som LP, må jeg næppe citere, så lad det blive mellem os: “In a series of conversations with our founders before and after the election, what has become clear is that most of them are not positioning themselves as “climate positive solutions” but rather as technologies that are more efficient and more cost-effective than what they are replacing.” 

Ingen stor hemmelighed, men godt at bekymringen over Trump og COP29 er stærkt begrænset. Det, de mest snakker med deres startups om, er at mindske“the potential escalation of trade wars via tariffs”. Så koldt vand i blodet: Klima er en udfordring og bæredygtige investeringer en trend, der ikke går over. Men både i kundesalg og til at rejse kapital gælder det nu: Det er tech effektiviseringer, ikke klodens frelse, der tæller som salgsargument. Eller som Bjarne Graven Larsen, Qblue skærpede det i et Bootstrapping-interview: ”Det er kun profitable virksomheder, der kan være bæredygtige.”

 

Atomico’s – tilkæmpede – optimisme. Men hvor er pensionskapitale

Atomico (ventureselskab stiftet af Niklas-’Skype’-Zennström) laver en fin årlig rapport om State of European Tech, jeg ikke fik omtalt nok sidste fredag. Du kan se en 13. minutters video med highlights. Den giver et tilskud velanbragt optimisme ved at sammenligne nuværende situation i startup land med for 10 år siden. Der er nu i Europa 3,5 mio. beskæftiget i tech-sektoren og 35.000 tidlige startups. Der er den 10-dobbelte kapital til rådighed. Og der er stor politisk bevågenhed, fra Draghi-rapporten til den danske iværksætterreform. Det kan så ikke dække over, at på den korte bane står finansiering af ventures stille, IPO-markedet lider, og vores diversitetsgap er ikke blevet mindre. 

Så er der de store velkendte strukturelle problemer. I EU mangler vi i den grad kapital; især på vækstkapital er vi afhængige af USA. Ventureinvesteringer fylder i dag op mod 6 % hos de amerikanske institutionelle investorer. I Europa er de under 1 %. I USA udgør selv ganske få investeringer i AI mere end alle venture-investeringer i Europa, som formand i Erhvervsfremmestyrelsen og Heartcore, Christian Motzfeldt påpeger i ugens podcast #23 Christian Motzfeldt & Thomas Hofman-Bang – Har Danmark en samlet strategi for skalering af tech-startups?. Og vi over-regulerer, så ting står stille, og startups må rejse ud. 

 

Motzfeldt & Hofmann-Bang: Lad os få en samlet innovations- og teknologistrategi

Iværksætterreformen fik ryddet nogle barrierer for startups i Danmark. Men vi har ikke nogen samlet tværgående – altså på tværs af alle ministerier og aktører – national strategi og konkrete planer for, hvilke innovationer og industrier vi skal understøtte. Det skal vi have – og indholdet får du udfoldet i ovennævnte podcast med Thomas Hofman-Bang, CEO, Industriens Fond og Christian Motzfeldt, formand i Erhvervsfremmestyrelsen, Heartcore Capital m.fl. Vi får en del ros for den, og rosen tilkommer Thomas og Christian.

Det bliver i en periode nødvendigt at lave en stærkere katalytisk indsats, hvor de statslige investeringsbanker i EU, herhjemme EIFO, går ind og understøtter strategiske indsatser. Især franske, men også engelske og nu tyske regeringer er klar over, at de skal investere massivt i højteknologi og sikre private ventureinvesteringer. I hele Europa skal mellem 5.600 og 6.000 milliarder investeres årligt ifølge Draghis rapport. Der er mange modeller, men midler fra private og pensionsselskaber skal i spil. Og det er nu, hvis ikke vi skal ende som et industrimuseum, og den nødvendige grønne omstilling af energi mm. slå fejl. “Vi bliver nødt til at have en europæisk industripolitik for at sikre, at vi fastholder teknologi og produktion på udvalgte områder. Så uanset hvor meget vi kan lide statsstøtte, så er det det, vores konkurrenter arbejder med, som Thomas Hofman-Bang siger i podcasten. 

 

Temu-casen. Støtter vores egne pensionskasser, at vi udkonkurreres fra Kina?

Northvolt og de europæiske bilfabrikker er ved at lukke ned i konkurrence med kinesiske elbiler som BYD. Hvem er investor i kinesiske bilfabrikker og har investeret i at bygge dem? Temu er i gang med at lægge den lokale e-handel ned. I al fald ifølge Dansk Erhvervs e-handels direktør Niels Ralund, imens hans egen chef – uden at vide det – bifalder investeringer i Temu’s PDD holdingselskab. Alle de store danske pensionskasser havde til starten af ugen tilsammen haft 800 mio. kr. investeret, herunder altså PensionDanmark med Brian Mikkelsen, Dansk Erhverv og Lars Sandahl, DI i hovedbestyrelsen. Populistisk historie, for det er småpenge, der går under bestyrelserne radar, vil selskaberne tænke. Men journalistisk effektiv, nikkede jeg anerkendende til Ole Krohn, TV2 News, da jeg så ham i forhallen til DI for at lave interview om sagen. 

På den større klinge viser historien nemlig, at den logik, danske politikere og Finanstilsynet har kørt om størst muligt afkast til kommende pensionister, ikke er en, der er opdateret til aktuel geopolitisk virkelighed. Hvis de samme kunder blev spurgt, så ville de måske nok se, at deres børn om 30 år ikke kan spare op til pension, hvis deres arbejdspladser er væk, fordi de er udkonkurreret af ekstremt statsstøttede kinesiske virksomheder. TV2 News havde i tirsdags spurgt Thomas Black Petersen, FBV og DanBAN til, om det ikke er for småt kun at tænke i mindre danske aktier. Jo, men i en ikke længere fuldt globaliseret verden må vi til at vågne op. Der må være grænser for, hvor naive vi kan være!

 

 

Økosystemet Kort & Godt 

 

Danske Bank kører nu DVK videre. VC’er venter spændt!

EU krævede, at EIFO skilte sig af med succesen Dansk Vækstkapitals tre fonde, der har investeret i 800 vækstvirksomheder og givet op mod 20 % IRR. De tre bestyrelser kan til nytår overdrage fire forvaltere og porteføljen til Carstens Egeriis, Danske Bank. Han siger i pressemeddelelsen, at banken nu “ yderligere kan bidrage til at skabe optimale betingelser for opstarts- og vækstvirksomheder og samtidig facilitere interessante investeringsmuligheder for investorer.” Det er jo det perspektivrige og spændende. Kan Danske Bank med sin nye DVK fund of funds fra næste fond IV tiltrække ny kapital til venture-, growth- og buyout-fonde ud af vores konservativt investerende pensionsselskaber?  Når fondene har udvalgsarbejde i Aktive Ejere optager det forståeligt nok sindene. For det er i den grad vigtigt for finansieringen af især vores scaleups.

 

Founder burn-out før jul. Kan du rejse kapital og være gravid samtidig?

Den store engelske Balderton venturefond har spurgt til founders’ mentale velbefindende. Og det er ikke godt. 2/3 af founders ser udbrændthed af stress som et vigtigt problem. Og vigtigste ingrediens er finansiel stress: ”42% of founders attributing burnout to financial strain amid down rounds and capital constraints”. Udfordringerne er værst for de ældre founders, og det har selvsagt direkte forbindelse til at de oftere er småbørnsforældre. Og typisk er founders, der er kvinder, mest belastet. Sara Rywe fra byFounders udtaler sig til en god, lang artikel i vores søsterorgan, Brekit, om det at rejse kapital, når man er gravid. Balderton har også i deres rapport overvejelser over, hvordan VC kan understøtte en bedre balance mellem de store krav til founders og empatien overfor psykisk belastning. 83 % af deres founders føler, at der er aftagende udbytte ved at lægge flere arbejdstimer, og at faktorer som søvn, støtte fra netværk, coaching og ernæring er essentielle for at opnå toppræstationer. Så Balderton har lanceret en Founder Wellbeing and Performance Platform, der tilbyder programmer inden for sundhed, fitness og coaching.

 

Ante og Kolinds højt specialiserede venturefond

De to scaleup founders Joachim Ante og Torsten Kolind har fra Joachims Unity arv lagt 285 mio. kr. i Underground Ventures, der kun skal investere i geotermisk energi. Det kan man da kalde en specialiseret fond. Og med et sejt mål: “De vil “ forsyne 10 % af planeten med geotermisk strøm, hvilket svarer til en reduktion på hele EU´s samlede CO2-udslip i 2023. Hvert år. Derudover er der et markedspotentiale på 180 mia. euro årligt. Den fremtid mener vi, er værd at investere i”, fortæller Torsten i Bootstrapping interview. 

 

Nu er vi alle udviklere. Og AI skriver over 25 % af Google’s kode

Det at lave revision, at gennemtrawle lovstof, at skrive nyhedsbreve (dog ikke dette!), ved vi godt AI er fantastisk til. Men AI-støtte er også ved at gøre os alle til udviklere, i al fald på amatørniveau, hvor vi kan bede om den ene og anden tilpasning. Men også mere professionelt: AI skriver allerede 25 % af Google’s kode ifølge CEO Sundar Pichai. Det fortsætter, så softwareingeniør vil måske alligevel ikke være det sikreste valg for vores børnebørn. Men hvad så med at være forsker? Jo, den rolle transformeres også ifølge en ny afhandling fra Aidan Toner-Rodgers på MIT. AI kan automatisere 57 % af opgaverne med at udvikle idéer. Det er måske en ide, at vi alle tænker nyt om vores arbejde!

 

Kim Lundberg og de nordiske SaaS multipler

Investerer man med kapital, ser man på toplinjevækst og exitmuligheder. Med lån ser man mere på risici og bundlinje. Kim Lundberg, EIFO har skrevet mange artikler om nye låneformer på Bootstrapping. Han fortalte på et webinar i ugen om SaaS metrics. Fx fremgik, at han tidligere opererede med 3x LTV/CAC, altså at livstidsværdien af en kunde skulle være tre gange så stor som omkostning ved at få samme. I dag er den snarere 5-6x. Så det gælder om at vokse sundt og også have fokus på sin burn multipel. Apropos multipler. Jeg refererer tit til the BVP Cloud Index, som proxy for, hvordan det går værdisætningen på vores SaaS startups. Viking Venture i Trondhjem har faktisk lavet et Nordic SaaS Index, der opdateres ugentligt. Sidste uge var god for Danmark (5,5x) måske præget af Penneo-transaktionen. Mere korrekt er det store gennemsnitsbillede, der de sidste par år for USA siger omkring 6x og Norden lige over 3x.

 

Life science startups, der rykker

I Danmark har vi fremragende forskning i sundhed, men meget svært ved at få den kommercialiseret. Det hjælper dog. Fx har vi godt fat i fedmeepidemien, altså på den fede måde. Antag Therapeutics, der også udvikler medicin mod overvægt, er nået til den afgørende fase 1, forsøg med mennesker. De har rejst 600 mio. kr. bl.a. fra Novo Holdings og EIFO. Adcendo, der er baseret på cancerforskning, har rejst omkring én milliard i en serie B-runde via et meget  internationalt syndikat af life science- og biotekinvestorer.  Freya Biosciences med speciale i kvinders sundhed har fået 72 mio. kr. af Bill & Melinda Gates Foundation samt EIFO-finansiering. GLX Analytix har også fået finansiering. De kombinerer bioteknologi og digitale algoritmer, der kan give en personaliseret opsporing og monitorering af hjernerelaterede lidelser.  

 

Cirkushest? Mikkel Hippe Bruun tilbage i manegen

Det er svært ikke at se Tradeshift co-founder Mikkel Hippe som en kritisk intellektuel, der også forstår sig på og gerne taler om techs bagsider. Men manegen trækker også i en unicorn-founder som ham. Eller rettere trækker det at komme ud på de oprørte vande. 14 måneder efter hans exit fra Tradeshift skriver han på LinkedIn, at han skal være CEO for ShipServ i London, en af verdens største handelsplatforme i den maritime industri, der arbejder for bæredygtig transport. Flot at nå de positioner.

 

Veo, Flatpay og de tidlige iværksættere i EY show

I det altid stort anlagte EY Entrepreneur of the Year show var det i år ikke så overraskende Sander Janca-Jensen med Flatpay, der blev vinder i Startup kategorien med 10 % vækst. Nej, ikke YoY, men måned for måned! Og gode Henrik Teisbæk kunne komme op og hente hæderen som vinder for Veo’s tech. EvodiaBios, der vandt i Life Science, kan med fermentering fremhæve humlearomaer i produktionen af alkoholfrie øl. I Lokomotivværkstedet blev der nu mest drukket rigtig øl.

 

Gaver, du skal ha’ under træet

Til gave eller mandelgave eller bare selvforkælelsesgave til de mange juledage kan jeg anbefale et par bøger. Tommy Ahlers’ biografi Uperfekt er virkelig et velskrevet og underholdende samtidsportræt. Ikke mindst det sidste, hvis du også er opvokset i den ’gamle’ provins, har været rådgiver, founder og nu politisk interesseret investor. Jeg havde nok at spejle mig i. Du finder en læseprøve her.

Det gælder på en anden måde også Michael Moesgaard Andersens prægtige Ikoniske danske iværksættere og deres DNA. Du kan få indblik i hele dansk erhvervslivs store skikkelser – men på den fede måde, fordi det for første gang er set ud fra en dyb forståelse af startup entreprenør tilgang. Og selvsagt ikke mindst spændende, fordi vi er helt oppe ved de aktuelle unicorns, investormiljøer m.m. Et kapital kan du snart læse her og ellers foreløbig høre, om temaet tænder dig i Bootstrapping Podcast #20 Hvad kendetegner den nye bølge af founders?

Endelig er det da en idé at få et års Bootstrapping Pro medlemskab med julerabat, så man kan følge Bootstrapping i dybden hver uge. Du ringer bare til Nikolaj på 42 61 06 60 – så er den hjemme.