Kilde: Getty Images

Halloween ventures – Se til Sara Rywe – Spiiri vokser 14 % pr. mdr! – FBV’s valg ønsker – Metavers usecases – Kvantecomputere – Tech Summits



Halloween er over os, og ex-statsledere som Boris Johnson og Lars Løkke Rasmussen ser deres snit til at genopstå af deres politiske grave – til gru for nogle, glæde for andre. Boris opgav dog hurtigt. Løkke har flere liv end en kat. Startups kan pivotere til nye liv, og vi kan også genopstå, selv efter at ikke stats- men egen pengekasse er tom? Ja, nu om dage, hedder betalingsstandsning jo rekonstruktion, så ordet peger på den konstruktive mulighed i stedet for den bratte standsning. Tame valgte at lukke. Tattoodo gør 28. oktober i skifteretten forøget på at genopstå, hvis villige investorer vil med den massive gæld slanket væk. De kan måske gentage 00’ernes ”Cash is King” tatoveringer.

Det strømmer ind med rapporter om vendingen i vores marked. På fredag tager vi dem inklusive de mange nuancer, der er fra delmarked til delmarked. Men givet er, at vi skal vænne os til en ’ny normal’. Ens investorer vil lave grundigere due diligence og spørge markant mere til, hvornår der er positivt cashflow. Så din næste runde skal startes i bedre tid, og der skal arbejdes endnu mere for at få cash.

Det nuværende marked er selvsagt også udfordrende for venturefonde. Sara Rywe fra byFounders udtrykker i 5 skarpe til ugens investor fint, adspurgt om betalingsstandsningen hos Simple Feast, at det er trist, men en del af “the power-law” for venturefonde: ”Statistisk fejler omkring 70 % af pre-seed/seed-investeringer, og i en “early-stage” VC fond er det oftest en eller to investeringer, der giver alt afkast til investorerne. Sara understreger så også, at når man investerer tidligt og founder friendly, er det dog til at have med at gøre. ”At investere i startups i dag er ret anderledes sammenlignet med kun 6-12 måneder siden. Værdiansættelserne er faldet, og der er mere fokus på at bygge bæredygtige virksomheder med god ‘unit economics’. Heldigvis er der stadig en masse fantastiske talenter”, siger Sara. Og hun giver eksempler på nye som Ento og Aumio og mere etablerede succeser, vi også har dyrket på Bootstrapping, som Normative, Monta og Corti.

En af de startups, der virkelig flytter sig med både ild og el i rumpen, er ugens startup SpiriiCEO Tore Harritshøj og Nordic Alpha investor Rasmus Lund fortæller om, hvordan man skalerer en grøn ladestander-startup med 14 %. Ikke om året, men om måneden! På 1 1/2 år er Spirii gået fra 8 til 80 mio kr. i omsætning. Den bæredygtigshedscase lyder da af noget. Næste elbils-ladestop er USA.

Nu er der jo kun et uge til valgaften. Efter en lang valgkamp begynder kikkerten at rettes mod tiden efter. Hvad vil den ene aller anden regering hen over midten – der i Danmark i praksis ikke er en Merianergrav – mon gøre for startups. Sidst skete der mindre end ønsket. Hvad nu? Altid spurtende Thomas Black-Petersen, FBV lægger for med seks klare forslag, der vil demokratisere og skabe vækst.

I dag kan du også læse sjove usecases på web3 og blockchain fra krypto- og blockchain-eksperten Patrick Theander, med Miami venturefonden The Aventures. Du kan med Techtopia 256 lytte til eksperter der diskuterer kvantecomputere. Og du kan lytte til Nordnets Per & Helge, der mærkede positive skvulp i ugens aktiemarked.

 

Ugens eMobility startup: Spirii

På kun 3 år har den innovative virksomhed, Spirii, taget det internationale eMobility marked med storm. Visionen om at tilbyde den smarteste platform for opladning af elbiler er lykkedes, og i dag er Spirii markedets førende leverandør. Tjek historien om, hvordan det er sket.

 

5 skarpe til Ugens Investor: Sara Rywe, byFounders

Sara Rywe har nu været med i byFounders i 3 år, er 3. partner og har bl.a. formuleret impact profilen. Hvordan er det at opleve opturen i markedet de første år og situationen nu, når man både er helt tæt på succeser som fx Normative og det modsatte med fx Simple Feast? Læs hvordan en skarp VC-partner tackler inflationskrisen.

 

Startup efter valget #1: Fire påstande og seks ønsker til politikerne

Nu er den lange valgkamp snart forbi, der skal dannes regering, og den skal have et regeringsgrundlag. Det skal gerne give retning for, hvad vi skal leve af i fremtiden, for den grønne omstilling og for talentudvikling og tech innovation. Vi starter med at spørge de organisationer, der vil lege med vores økosystem. Og vi lægger ud med Thomas Blach-Petersen fra Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder. Følg hans 4 spørgsmål og 6 forslag til det folketing, der om en uge er nyvalgt.

 

Web3 #3: Her skal næste Google eller Facebook findes

Er Web3 et ligegyldigt buzzword for tech bros og venturekapitalister, eller er det der, det næste Google skal findes? Det sidste, hvis du spørger krypto- og blockchain-ekspert Patrick Theander bag venturefonden The Aventures. Web3 kommer til at revolutionere den verden, vi kender. I denne uge skal vi se på usecases i brancher som Web3 står foran at disrupte, og hvorfor digital kunst ofte gør mere skade end gavn for NFTs. Tjek det ud.

 

Techtopia 256: Kvantecomputere kræver ny software

Softwarestartups skriver kode til kvantecomputere, og danske startups står stærkt. Modsat en traditionel computer kan en kvantecomputer være både 0 og 1 på samme tid. Den kan befinde sig i såkaldt superposition og løse meget krævende beregninger. Til gengæld er den stærkt påvirket af sine omgivelser og iøvrigt ganske anderledes at betjene, så det kræver også helt anderledes softwareLyt, når tre eksperter diskuterer kvant.

 

Investeringspodcasten 140: Aktiemarkedet lever!

Naturgaspriserne er styrtdykket. Det giver anledning til højt humør i studiet og livstegn fra investorerne på aktiemarkedet. Hør også, om Per & Helge mener, at inflationsforventningerne har toppet. Hør med.

 

Digital Tech Summit og møder med troværdighed

Deloittes Reshape the Now kører med lang talerrække i morgen, og DTU har Startup Day med 60 startups torsdag. Og de to næste dage er der Digital Tech Summit i Bella Center mellem forskere og startup verdenen. Så der er alt det, vi har brug for at mødes om. På Digital Tech Summit kan du høre fornuftige folk Kasper Hulthin, founder af Peakon, Hanne Jarmer af Go Dogo og Stine Kalmer, af Dreamplan. Investorer som Michael Bjørnlund, Rockstar og Lars Neupart, DanBAN samt Christian Vintergaard. Du kan også opleve Cecilie Waagner Falkenstrøm i hendes art tech studio.
Cecilie stiller et spændende spørgsmål, her ved FT-valg og midtvejsvalg i USA, hvor vi skal se politikere stå op af gravene og danse på dem – og andre stirre ned i samme: How can you be certain that a politician is telling you the truth, and what would you do if there was a way to reveal their innermost thoughts and feelings? What if AI technology could be used to analyse not just our politicians’ articulations, but also their facial expressions, voice tonality and pulse? Who would you find most trustworthy: the human politicians or the AI technology? Svaret blæser vist et sted i efterårsvinden. Vi ses derude.