Kilde: Pixabay

Brutalt år? – Simon, nedsmelter VF? – Primdahls pigtrådshegn – Jesper Buch akademi – Nye løver – Krypto kryber – Fintech konsolidering – Pres pressen – Slush og EY’22



Vi skal have et stærkt økosystem, og det skal række lige fra folke- og erhvervsskoler over innovative forskere til stærke, sene scaleups. I ugen var nogle af de første i Øksnehallen til finale i Kickstart Programme afholdt af Christian Vintergaard og Fonden for Entreprenørskab. Og i Slush i Helsinki var de tunge scaleup founders som Mette Lykke og VC’er på scenen for at tale om, hvor verden nu går hen.

Vi skal særligt nu stå stærkt og sammen, for vi er formentlig oppe mod et brutalt skift på de internationale markeder. Martin Peers karakteriserede i ugen året sådan her i Fortune: This has been a brutal year of fast-rising interest rates and fast-declining tech valuations, contributing to the recent cascade of mass layoffs and crypto bankruptcies. Next year, though, could be even more brutal.”

Men langt fra alt er nu så brutalt slemt, når vi ser rundt på de mange sunde dele af vores økosystem for at danne et billede af, hvordan det står til. Første stop i dag er hos Vækstfonden/EIFO, for hvis næste år bliver mere ”brutalt”, er superfonden det vigtigste sted, vi burde kunne få hjælp!

 

Simon, blev sin superfonds fusion en take-over af Vækstfonden?

Vækstfonden har de sidste 20 års tid spillet en helt central rolle for alt mellem pre-seed og sene scaleups. Og det siger jeg med al skyldighed til alle vores mange gode markedsdeltagere og alle logoer på Hey’s kort over økosystemet. Ledere på stribe har i november sagt op efter offentliggørelsen af organisationen i den fusionerede superfond. De har lagt fine takketaler på LinkedIn uden andet end udsigt til kaffemøder! Så er vi ved at miste to årtiers arbejde og indsats fra Christian Motzfeldt og Rolf Kjærgaard? 

En central iagttager skrev i ugen til mig: ”Hører en masse på vandrørene, og ser nyt C-level med (næsten) kun EKF-folk – er vi vidne til en take-over frem for en fusion? Selv om jeg ikke spiller paddle-tennis, møder jeg jo nok en dag fungerende (ex-)erhvervsminister Simon Kollerup. Politisk er det her helt og holdent Simon Kollerup ansvar, så han skal have take-over spørgsmålet. Et er at få 8.700 stemmer ved folketingsvalget hjemme i Thy, noget andet er i det her økosystem at have droppet alle ambitioner for iværksætterpolitik bortset fra at lave den her fusion. Og den ser lige nu mildest talt ud til at tømme vores centrale omdrejningspunkt for man- og kvindepower. Selv fødte optimister er bekymrede. Vi vil gerne høre et svar fra dig, Simon!

 

Hov, falder valuations ikke på de helt tidlige startups?

Det er klart, at markedet i øjeblikket er udfordrende (…) Vi ser dog ikke valuations være synderligt påvirket på pre-seed stadiet i de dialoge,r vi pt. har”. Det sagde ugens investor i Bootstrapping, Christian Vinther fra Founderment, og det er givet sådan. Men ser vi på BVP-indekset, det mest relevante for større, unoteret tech, er det stadig sådan, at valuations globalt er faldet 56 % det seneste år, og multipler er skredet fra 21x til 7,5x i øverste kvartil.

Vi stod ved starten af året omtrent på toppen af højkonjunkturen. E-commerce, byggeri, hospitality med coronagæld og transport er som de første nu drattet pænt ned ad bakken. Blandt danske startups er det ikke mindst dem med vores ellers berømmede coronalån, der er anfægtet. Coronagæld til Vækstfonden kan nemlig ikke justeres på tilbagebetalingsvilkår. Apropos Vækstfonden (eller EIFO, som vi skal til at sige) kom de med kvartalsrapport for ventureinvesteringer i 3. kvartal, der viser det samme, nemlig at mængden af investeret kapital falder – dog mindre end i udlandet, hvor tallene globalt er faldet med 34 % mod de danske 17 %. Podimo, Lunar og Monta samt Onomondo og Blue World Technologies har alle her i 3. kvartal rejst trecifrede millionbeløb fra danske og internationale investorer.

Hvor længe varer tilbagegangen så ved? Internationalt fortæller investorernes deres startups, at de skal skære dybt og ikke kan være sikre på, at startups rejser ny kapital i 2023. Nogen siger 12 måneder, andre 24 eller 36. Ingen ved det. Jeppe Christiansen fra Maj Invest ser i et interview i Børsen i ugen en mild recession med 2 % vækst og er ikke meget pessimistisk, fordi inflationen er ved være under kontrol i USA, og det vil betyde meget for renterne. Og ikke mindst for startup-finansiering er renteniveauet jo afgørende. Vi må se. Givet er, at det hele er ret uensartet, og at eventyrets omstillingsparate ’Lille Claus’ har det lettere end ’Store Claus’.

 

Mindre kapital. Mere konsolidering. Jeppe og Peter om fintechs

Jeppe Rindom, Pleo har de sidste uger i Børsen været ude med den logik, vi nu kender så godt: Først fyringer, så afblæsning af de store vækstplaner. Og en dag ville der være kamp for videre runway og finansiering, hvis ikke lige Jeppe kunne sige, at Pleo har til de næste 3-4 år. Det, der gik mest op i 2021, falder mest i 2022. Sådan er lovmæssigheden, og en analyse fra Dealroom og ABN Amro bekræfter det for fintech. Det er globalt faldet 39 % i værdisætningen siden toppen i fjerde kvartal 2021. Helt galt er det fx for svenskernes stolthed Klarna, som er faldet 86 %. Peter Andreasen, medstifter af og CIO i Lunar, siger i den forbindelse til Økonomisk Ugebrev, at: “Vi er stolte af at rejse penge i et så udfordrende marked. Men det var, hvad det kunne blive til. (212 mio. kr. fra seks investorer, red.) Vi ville gerne have rejst mere kapital for at udvide virksomheden yderligere”. Gode Peter fortsætter: “I 2021 var markedet fantastisk. En masse selskaber kunne rejse kapital. Nu kommer vi til at se en konsolidering. Vi ser nok også, at der er nogle, der ikke vil overleve den udvikling på markedet”. Journalisten spørger så ikke, om Lunar kan være konsolidator (sådan som håbet var med norske Instabank) eller selv vil blive konsolideret. Men pointen er god nok. Exit-planer i god tid er dagens rettidige omhu. En anden pointe er så selvfølgelig, at beskæftigelsen i fintech, især scaleups, må falde eller flade ud. Og Børsen kunne da også i ugen via interview med Thomas Krogh Jensen, direktør i Copenhagen Fintech og Klavs Hjort, Danske Bank supplere med, at færre penge i markedet har ført til færre jobopslag. 30-40 % færre jobopslag på The Hub er tal, der er til at forstå. Stadig er der et kort og et længere sigt. Og på længere sigt vil der være mangel på kvalificeret arbejdskraft. En pointe Jeppe Rindom om nogen har talt op.

 

Historien om Northvolt og Britishvolt – det grønne omstillings eventyr

Den store, nordiske heltevirksomhed i den grønne omstilling er utvivlsomt Northvolt. Den svenske virksomhed, der producerer batterier til elbiler, er stiftet af tidligere Tesla-folk. Den har godt 2500 mennesker ansat og er stormet frem siden 2016. Nu vurderet til 12 mia. dollars – og én gigafabrik i Nordsverige er det allerede blevet til, og tre mere er på vej. Naturligt nok ser nogen på denne succesfortælling med lange øjne, men for engelsk Britishvolt har det været noget sværere at skabe samme succes. Den blev stiftet i 2019 af en tidligere virksomhedsobligationssælger og en dømt skattesvindler og vippede i starten af november i år på grænsen til rekonstruktion på trods af en trecifret millioninvestering fra den britiske stat tidligere på året. De skaffede sig efter sigende funding til at overleve i fem uger, men hvad der bliver af dem, når timeglasset rinder ud, er ikke godt at vide. Sikkert er kun, at det ikke er nær så nemt at kopiere andres succeshistorie, som man kunne fristes til at tro – der skal mere end klæder til at skabe virksomheder!

 

Krypto kryber

Allerede inden det gigantiske FTX-kollaps var der fyringsrunder i kryptoland. Yuqian Lim fra CoinGecko sendte mig en graf, der viser, hvor krypto-medarbejdere fyres. Især San Francisco var hårdt ramt, og det vil helt sikkert slå endnu mere ud, efter at ’SBF’, Sam BankmanFried, tog en 15 mia. dollars konkurs og tweetede “I fucked up, and should have done better”.

Det er klart, at hele industrien nu føler sig truet, og investorerne ser på Binance (der blev tilbudt FTX, men afslog) og Coinbase for at se, om hele krypto-buddingen falder sammen. CFO Alesia Haas i Coinbase mener i øvrigt ifølge Wall Street Journal, at FTX’s kollaps skyldes ren og skær svindel. Andre undskylder det med at de ledende var ’sociopater’. Uanset årsag er det skidt. Og uanset hvad de libertære i tech mener: Kryptofeltet skriger på god regulering. At kryptos nu så meget forhenværende wonderboy, Sam Bankman-Fried, så selv har investeringer in Sequoia Capital og Paradigm, der har finansieret FTX, gør det jo ikke mindre kulørt. Her er der nogle VC’er, som i sandhed må nedskrive. De nævnte nok et par milliarder kroner.

 

Akademi. Fra Jesper Buch og Niels Brock til uni

Jesper Buch skriver på sin LinkedIn-profil om, hvor meget han glæder sig til sammen med Niels Brock at lave en ny studieretning: “Det bliver en 2-årig dannelsesrejse med tryk på afsætning, salgskurser, salgstræning, virksomhedsbesøg, masser af master classes, sprogskole i England og meget mere. De første 100 elever begynder i august 2023. Selv har jeg svært ved at se Jesper som tålmodig lærer undervise og rette opgaver uge efter uge. Men jeg kan sagtens se ham give nogen mægtige pep-talks og tricks om salg. Vi går den ekstra mil med pep-talks, uniform efter 1. år, formandskaber og masser af ansvar- og ledelse for andre og for sig selv – Derfor skal eleven også videoansøge og til optagelsessamtale med mig”. Givet er, at hans salgs-pitch kan tiltrække elever til vækstiværksætter-skolen. (En passant kan jeg i øvrigt også fint forestille mig, at Jesper Buchs fanden-i-voldskhed er god til i en EIFO-bestyrelse at pointere, at superfonden skal sørge ordentligt også for tidlige startups. Dette sagt, fordi så mange rystede på hovedet over ham i bestyrelsen).

Alligevel slår det mig, at tiden er vendt og nu endnu mere kalder på dyb domæneviden, flid, grundighed og eftertænksomhed. Det er let nok at lave endnu en e-commerce, men de lukker jo på stribe. Jeg er – i øvrigt ligesom Jesper Buch – investor i Reshopper, der både er web og brick-and-mortar (som vi engang kaldte ’en butik’ på dansk) og recycler børnetøj. Det går godt – men det gør det bestemt ikke for mange andre i den B2børneforældrebranche. En rigtigt tech startup kræver mere viden og en mere original forretningside end fx at sælge ure på nettet. Så måske er det en god kombination med Jesper Buch og lærerne på Niels Brock.

Vigtigere endnu bliver, at universiteterne får ordentligt fat i at skabe ikke kun små forskere, sådan som kandidatuddannelser reelt er designet til, men founders af vækstiværksætteri. Det var krav fra DI’s Sine Linderstrøm her på Bootstrapping i tirsdags til en ny regering at gøre mere for det. Og det er positivt reflekteret i den serie, vi fører p.t. fra universiteterne. Vi kan tage Søren Frandsens indlæg for SDU, der var #1 i vores serie. SDU RIO Incubation & Enterprising har – sammen med UCL Boxen – spunnet flere hundrede virksomheder ud de seneste fem år. I øjeblikket er der 40 iværksættere tilknyttet Boxen. I Odense er alle kommunens folkeskoler i øvrigt forpligtet til at arbejde med iværksætteri. Jesper skal nok få motiverede elever!

 

Pigtråd om Primdahl!

Først brokkede de sig over, at staten ikke kunne gøre det gunstigt nok at investere, så de ikke behøvede at rejse til Silicon Valley og NY. Det var Udvandrings Dal. Nu brokker de sig over, at de ikke kan vende hjem igen! Fordi de ikke kan få familien med hjem til Danmark. Det er Indvandringens Pigtrådshegn. Den metafor bruges i al fald flittigt i det stunt, CEO Natasha Friis Saxberg fra IT-branchen har samlet Morten Primdahl og Alexander Aghassipour (Zendesk) og David Heinemeier Hansson (Basecamp) om. Og det kan vi da kun støtte, for det er uvurderligt, at første generation kommer hjem og hjælper og investerer i de næste.

I et interview i Berlingske i ugen fortæller de om deres problemer med at flytte til Danmark med ny amerikansk familie, som spænder over krav om beståede danskeksamener efter seks måneder (skønt det er et sisyfosarbejde at finde og bestille en kop kaffe på dansk i København) til breve om, at det er ulovligt at omskære pigebørn i Danmark. Det er en unødvendig mur af bureaukrati, som kun opnår at afskrække udenlandsk arbejdskraft fra at komme hertil i en tid, hvor vi i den grad har brug for det – og hvor situationen i USA tegner sig til, at mulighederne for at skaffe talenter vil blive uhørt stor. Og det er derfor, IT-Branchen i samarbejde med hjemvendte founders vil lægge pres på den en-skønne-dag-kommende regering til at ændre reglerne, så vi en dag med David Heinemeier Hanssons ord kan sige til hinanden: “‘Kan du huske dengang i 2022? Hvor var det skørt!’”.

 

A16z og Gro Capital. VC’s med på den lange rejse

En af de førende venturekapitalvirksomheder, Andreessen Horowitz (elegant forkortet a16z) har ikke stået i front i FTX-kryptoskandalen, da de er lead på Coinbase. A16z har et team på 80, der i al fald indtil nu har arbejdet med krypto. Til gengæld har de i efteråret investeret 1 mia. dollar i Adam Neumanns nye startup, Flow, hvilket ingen forstår, hvis man ellers kender skandalehistorien om WeWork, der var en lang berigelse af Adam Neumann i fællesskabets navn. Ledende a16z partner Chris Dixon sagde, at deres Flow-Due Dilligence ikke er baseret på bøger og film. Det er nu ikke tilfældigt, at WeWork skandalen er oprullet på lærred og i bogform, så i det mindste burde a16z nok vurdere omdømme-risikoen ved hr. Neumann.

Det, Dixon nu er mere optaget af, er ifølge the Information, at a16z skal være one stop shop. De vil være “stage agnostic”, altså kunne følge med hele vejen. Det er en trend, vi vil se hos mange i recessionen. Sidste år solgte Gro den hyperekspansive SaaS-startup, Trackunit fra Aalborg, til HG Capital, men fortsatte som medejer. “For at få en ejerandel i det nye regi af en vis betydning inddrog vi investorer, som kender os, i et continuation vehicle. Jeg sidder nu i bestyrelsen for Trackunit og er med til at udvikle selskabet,” fortæller Lars Dykjær, managing partner i Gro Capital, i ugen til Økonomisk Ugebrev. Det at have en growth fond eller fortsættelsesfond er helt normalt, men skærpes lige nu. For de lave valuations gør, at man nødigt vil sælge juveler for tiden. Omvendt skal man jo, hvis man ikke er evergreen fond, sælge ud og lukke ned. Løsningen hedder growth fonde, hvor de bedste selskaber kan køre videre. Man kan også sælge hele sin ellers glimrende portefølje, som Nordic Eye lufter for tiden. Så du kan godt gå ud fra, at når VC’s meget snakker bundlinje til porteføljen, snakker de selvsagt også til egen – nu ofte mere anfægtede – bundlinje!

 

Jarlbæk sætter Børsen på plads

Jeg har de seneste uger skrevet min mening om Børsens påstand den 4. november om, at ud af 57 noterede på danske vækstbørse, er de 26 i kapitalmangel. Det er nok snarere de 10. I DanBANs medlemsbrev sætter formand Jesper Jarlbæk tingene på plads sådan her: ”Artiklen var journalistik af laveste kvalitet: baseret på forældet data, og flere forkerte udsagn samt fejlslutninger. Desværre var artiklen blot den seneste i rækken af indlæg, der har vist at redaktionen ikke kan eller vil forstå de børsnoterede vækstvirksomheders vilkår.”

Børsen vil sandsynligvis, ved chefredaktør Bjarne Corydon, afvise alt. For det er standard. Så det kan godt være, Niels Lunde skriver varme artikler om moderne ledelse, herunder i startups og vækstvirksomheder, fx om det gode der ligger i at kunne indrømme fejl. Men i Møntergade kan der ikke laves fejl.

Tror de da selv. For ifølge FBV’s orienteringsmail i ugen til de børsnoterede vækstvirksomheder, ”fisker” Børsens journalister nu efter oplysninger hos de 10 selskaber, som ikke har rejst kapital. Men dem må de jo ikke give på grund af Finanstilsynets MAR-regler (Markedsmisbrugsregler, der skal sikre at alle i et marked samtidig får information).

Givet er, at Børsen big time påvirker hele vækstbørsmarkedet. Den slags journalistik bliver, som Jarlbæk skriver til hans medlemmer, selvopfyldende profetier, der i sidste ende koster arbejdspladser.”

 

Transaktioner….

 

Nej, markedet er ikke i stå

Jeg vil lige tage Jesper Jarlbæk (oven for) på ordet om, at de danske erhvervsmedier taler krisen op. At der er enorm forskel på deres subjektive opfattelse af økonomi, de så udbreder til forbrugerne, og den objektive. Altså at medierne burde fokusere meget mere på, at Danmark også i 3. kvartal har enormt stærk økonomi, beskæftigelse osv. (Og at startups flest måske ikke i forhold til 2020-2021, men til årene før, har det vældig godt). Så nu i dag vier jeg pladsen til nogle af de mange transaktioner i økosystemet, som jeg – ud over allerede nævnte Podimo, Lunar og Monta samt Onomondo og Blue World Technologies – har bemærket på det sidste:

 

SenseMyDiet i en julefrokosttid

SenseMyDiet er en kostplans-app, der vil hjælpe til en sund livsstil med samtidigt fokus på mindre madspild og klimaaftryk. Den har fået 4 mio. kr. i ryggen, bl.a. fra DanBAN-investor Peter Frentz, til at skalere til udlandet. Suzy Wengel og ægtefællen professor Jesper Wengel har bygget abonnementsforretningen SenseMyDiet med over 5000 medlemmer. Læge og medinvestor Majken Brinkmann bliver nu direktør og skal sammen med Suzy Wengel få SenseMyDiet til udlandet. Det digitale produkt er lige så meget for dem, der gerne vil holde en slank linje med sund og mættende mad. Og det kan jeg lide at høre. Jeg har nemlig hørt adskillige podcast og foredrag, senest på bogmessen, om at læger og diætister mener, det er umuligt på den lange bane – uden permanent at sulte sig – at tabe i vægt. Kroppen er (ur)klogere, den indstiller vores depoter, så vi kan overleve, også i den kulde, du kan mærke her til morgen. Så fedt kommer let, men går vanskeligt. Men sundhed – og vel en vis diæt – er jo fornuftigt at sense.

 

Motoren i spil udvikles med AI

Modl.ai er bl.a. stiftet af professor Sebastian Risi, IT-Universitetet, hvorfor ITU’s hjemmeside har en artikel i anledning af hele 63 tilførte millioner kroner. Modl.ai bruger kunstig intelligens til at tackle komplekse problemer, når der udvikles spil, fx på Unity’s platform. PreSeed Ventures og Seed har været med tidligt, men ellers er der en hær af udenlandske venturefonde bag spilmotoren. ”Afprøvning og kvalitetssikring af spil er en milliardindustri, og behovet for automatiserede bot-spillere er blevet afgørende for udviklingen inden for den multiplayer-fokuserede spilindustri.” Det afkaster så samtidig forskning. ”Når det kommer til udgivelsen af videnskabelige artikler om spil, ligger holdet bag firmaet pt. på en andenplads på verdensplan.” Så ved du det.

 

Simplyture og Q-park

Simplyture har specialiseret sig i digitale betalingsløsninger til parkeringsindustrien med nummerpladescanning. Jeg har en parkeringsplads i Codan-huset i København, der faktisk har det. Og der holder godt nok mange flotte, dyre biler. Når de bliver udskiftet, er det med statsgaranti til en el-bil. Men tror du at Q-park, trods deres priser, har bare én el-ladestander? Nå, Lego-arvingen Anders Kirk Johansen – der før og helt uden scanning har parkeret sin firehjulstrækker i en sø – har skudt et antal millioner ind i Simplyture mod en ejerandel på 10-15 %.

 

Phinder opkøbt af Cookie Information

Måske havde jeg ikke opdaget det, hvis ikke jeg i ugen i Danske Bank Academy havde undervist Karsten Rendemann, founder af Cookie Information. Men Karsten fortalte mig historien, at hans Cookie Information, der er den førende udbyder af cookie-samtykkeløsninger i Norden, har opkøbt SaaS virksomheden Phinder, der laver databeskyttelse for GPDR for mange danske virksomheder. Nu skal de sammen ud over stepperne også i udlandet. Karsten siger, de regner med at fordoble antal og omsætning det næste års tid og er som markedsleder på databeskyttelse og med Kirk Kapital i ryggen åben for yderligere konsolidering.

 

Introdus og Leapeo fusion

Introdus og Leapeo er fusioneret og har fået tilført 4 mio. kr. Det med at onboarde medarbejdere er vi mange, der kunne blive bedre til! Og konsolidering er både godt og nødvendigt – tiden kalder på det. Ellers kunne vi ende med en HR-kirkegård af apps og platforme.

 

Breye Therapeutics – ja, hvad er våd AMD

AMD, eller aldersrelateret macula degeneration ved jeg faktisk hvad er, så sandt som vi i Synoptik Fonden bevilliger millioner til øjenforskning. Med alderen får hver 4. over 70 år pletter på nethinden (grå stær) og synet kan, som fx hos forfatteren Knud Romer, udvikle sig til grøn stær og forsvinde. Så det at kunne få behandling i tabletform i stedet for med kanyle ind i øjet lyder som et stort fremskridt. Novo Holdings og Sound Bioventures ved, hvad de gør og er investorer med tilsammen 30 mio. kr. i seneste runde. Ulrik Mouritzen, tidligere ansvarlig for klinisk udvikling hos Zealand Pharma og founder af Ciana, er i spidsen.

 

Mærk the Creative

Creative Force sidder i Nupark i Holstebro og udvikler et værktøj til e-handelsvirksomheder, så de kan styre kreative processer og indholdsproduktion, fx på Bestseller kollektioner. Med byFounders i spidsen for BA’er har founders, Thomas Kragelund, Thomas Green og Tejs Rasmussen, rejst 40 mio. kr. og forventer et ARR på 60 mio. kr. ved udgangen af året.

 

Impactly på stort impact marked

Seks business angels og en venturefond har investeret i softwarevirksomheden Impactly.  Den leverer billig, lettilgængelig data på abonnement om effekten af sociale indsatser.“Bæredygtige beslutninger kræver viden, den ydelse er der et marked for”, siger CEO Johan DubertDet største punkt på statsbudgettet har traditionelt været en blackboks. Med mange aktører, der skal legitimere sig, er det nok et ditto kæmpe marked.  Jeg kan se, at det dygtige team, jeg snakkede en del med på Folkemødet, er nomineret på EY Entrepreneur of the Year 2022 i kategorien “Social Entrepreneurship – Future Impact”.

 

WelcomeBob efter rekonstruktion

WelcomeBob er en smart, digital dørtelefon. I den ejendom jeg bor, har jeg sørget for, vi har den, og det gav mig ikke heltestatus, da founders lod den gå konkurs. Men jeg kan i CVR se, at Allan Sønderskov Darré, manden bl.a. bag Freetrailer-succesen, i tirsdags har købt hele herligheden ud af boet. Så jeg regner med at kunne komme ind derhjemme også i aften via min mobil.

 

…samt lidt Tips & Tricks

 

Stress In A Box

”Jeg har for meget arbejde på mit bord”, tweetede Elon Musk, der hverken skal være CEO i Tesla eller Twitter. Bedyrer han i al fald. Om han så er den rette for dels at skabe forretning ud af Twitter, dels at åbne og monitorere platformen, er en diskussion verden rundt og i ugen i Børsen. Her stod den mellem Musk-optimist David Heinemeier Hansson (Basecamp) og mere skeptiske Lars Fløe Nielsen (Sitecore). Tilbage til det uendelige arbejde, der fører til stress, når det virker uendeligt og uendeligt svært at få gode løsninger ud af. Vi havde i forrige uge en fin stress-artikel baseret især på en kommende bog af Nima Tisdall med interview med 40 danske founders m.m. Og i ugen i Finans er der et portræt af Trine Hansen, der kæmper for at komme tilbage efter at have præsteret flot i Løvens hule med Party In A Box. For bare to år senere at være brændt ud og føle sig færdig.

 

Løver ud af boxen

Jan Lehrmann er stoppet i Løvens Hule og koncentrerer sig om sin venturefond. Og det tilsvarende gjaldt i ugen Mia Wagner. Der er ikke i DR eller Ekstra Bladet begrundelser, men det behøves heller ikke. For de fleste mennesker er det under alle omstændigheder klogt at komme ud af rampelyset, før de bliver så afhængige af det bad, at de bliver linselus. Den ene nye løve er Anne Stampe, der er partner med Mia Wagner i Nordic Female Founders. Den anden er Louise Herping Ellegaard, der lige har talt på Slush og taget selfie med statsminister Sanna Marin. Louise er founder af edtech CLIO, solgt til Bonnier, og nu business angel.

 

Tapre danske hjem fra Slush. Next stop EY

Hvor er Jacob Bratting, VF; Esben Gadsbøll, DTS, Mette Lykke, Too Good To Go, Stine Mangor, Openli; Tommy Andersen, byFounders; Nico Blier-Silvestri, Dreamcraft ; Zenia W. Francker, SeedNicolaj Christensen, Digital Hub Denmark og mange flere danskere fra økosystemet? Lige nu nok på vej hjem med tømmermænd – eller ’tømmerpersoner’, hvis det virkelig skal gøre ondt.

Finlands statsminister Sanna Marin åbnede fra hovedscenen i Jacob Brattings referat på LinkedIn med at sige, at vi for alt I verden ikke skal tabe til Kina, så R&D og innovation er afgørende – 4 % af BNP er et must at investere. Douglas Leone, partner i Sequoia Capital, sagde det samme på selskabsniveau: “If you can afford it, don’t take the foot of the product development pedal.” Mette Lykke fortalte TGTG’s “food saving journey” med mere end 170.000.000 sparede måltider. Men Slush er, som Esben Gadsbøll skriver på sin LinkedIn-profil , ”tons of Side-events, a lot of great talks and surprises and a fantastic party to end it all.” 12.000 har deres oplevelse med hjem fra Helsinki. Næste torsdag aften er mange af de tapre danske til EY Entrepreneuer Of The Year i Lokomotivværkstedet.

 

Presset af pressen

Et sted, hvor pressen ruller op ad en lang hovedgade i morgen, er til Venstres landsmøde i Herning. Der skal de sejle mellem Schylla og Charybdis, vælge regeringsdeltagelse til eller fra. Det burde blive anskuelsesundervisning i strategiske valg og fravalg. Men bliver nok mere i luftige udtalelser og undvigelser.

Pressen, som jeg har været efter i dag, kommer både til bryllup og begravelse. Det sidste er vigtigt at huske, ikke mindst i et økosystem hvor over halvdelen af alle selskaber normalt ikke eksisterer efter 3-5 år. For mange vil helst kun have skrevet om de positive historier, hvor sandheden er, at vi både selv læser og oftest lærer nok så meget af at diskutere de negative, altså at få set på vores fejl. Men i dag vil vi glæde os over at vores verden ikke – i al fald ikke endnu – er mere brutal, end at der er fint liv i vores altid herlige økosystem.