Bootstrapping Sommer 5 – Hvem er årets BA-investor?

Vi har mange dygtige founders, men hvor er det vigtigt, at der også er business angels, der tidligt går ind og investerer i fremtidens teknologier. Som tør tage den store risiko at understøtte startup founders med to k’er: kompetencer og kapital. Læsernes top 10 over mest læste business angels som ugens investor det seneste år her på Bootstrapping er:

  1. 5 skarpe til Ugens Investor: Poul Carstensen
  2. 5 skarpe til ugens investor: Henriette Schultz Kirkegaard
  3. 5 skarpe til ugens investor: Niels Bo Lund
  4. 5 skarpe til ugens investor: Eske Gunge – en af de nye founder-investors
  5. 5 skarpe til ugens investor: Christian Emborg
  6. 5 skarpe til ugens investor: Morten Borup
  7. 5 skarpe til ugens investor: Dora Brink Clausen
  8. 5 skarpe til Ugens Investor: Ulla Heurlin
  9. 5 skarpe til Ugens Investor: Thomas Black-Petersen, FBV
  10. 5 skarpe til ugens investor: Kent Mousten Sørensen

 

Engle, der er kvinder

I middelalderen debatterede de lærde heftigt, hvilket køn Gud havde tildelt englene. Køn diskuteres igen intenst. Når det gælder forretningsengle er de mest mænd, men dog er 30 % af bussines angels på top 10 listen kvinder. Det svarer nok meget godt til vores norm på Bootstrapping, men desværre kan virkeligheden ikke helt følge med. Her udgør kvinderne snarere ca. 10 %. Jeg kan personligt stå inde for, at founders, der får investering fra Henriette, Dora og Ulla skal være mere end glade, for de får virkelig skarpe kompetencer tilført med mange erfaringer inklusive fra topstillinger i corporates.

 

Poul fra Århus topper

Nr. 1 på listen er Poul Carstensen, en af de allermest aktive investorer i det århusianske startup-miljø. Poul har investeret i Trifork, Eupry og række software og medtech/life science startups. Jeg synes, det er rigtig fint, at Poul topper og dermed bliver kendt. Både fordi Århus-miljøet for tidlige investorer er gået fra meget lidt til rigtig meget de sidste 3-5 år. Og fordi Poul i foråret røg ud af DanBAN’s bestyrelse, formentlig fordi medlemmerne ikke kendte Poul så godt som de mange fra Københavnstrup. Så den ’fejl’ var ærgerlig for det ellers landsdækkende netværk. Men Poul bidrager selvsagt alligevel.

 

De meget aktive…

Eske Gunge, founder af Actimo, var en gevinst for miljøet allerede under kampen for corona-vilkår og gik med ind i at skabe Danske Tech Startups. Efter exit til Kahoot er Eske blevet meget aktiv investor. Så det er jo den gode historie med at give tilbage. Niels Bo, Christian og Morten er også alle karakteristiske ved at være meget aktive i miljøet og meget kompetente investorer. Af dem vil jeg tro, Niels Bo har været der længst og med flest venture investeringer. Vel også typisk, at han så går mere efter late-stage i sin Nominal Venture Finance.

 

…og dem på vækstbørs

Thomas Black-Petersen er ud over erfaren business angel kendt som politisk frontkæmper for bedre vilkår for vækstvirksomheder, der går børsvejen. FBV, Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder, har en gennemslagskraft mange gange over sin egen vægtklasse på den politiske scene. Fx der er en god chance for, at Thomas’ arbejde vil føre til, vi på vækstbørsen kan få afskaffet lagerbeskatningen. ”Skatten fra Helvede”, som FBV bestyrelsesmedlem Kent og bl.a. bestyrelsesformand for First North succesen Wirtek kalder den. Kent er den sidste på listen, men gerne den første til at sige sin bramfri mening.

 

Musk investerer i fremtiden, de fleste i Europa i fortiden

Apropos bramfri meninger. Der er masser af kapital i Europa, men kun meget lidt går til vækstkapital, og vi har fx ingen pan-europæisk tech børs. “When it comes to institutional investment, Europe remains mostly a region of risk-averse rentiers. Det skriver redaktør John Thornhill i Financial Times. Han tilføjer så, at “It is absurd that foreign investors are more active backers of Europe’s technological future than the region’s own fund managers”. Ja, og den absurditet har konsekvenser. Når amerikanske eller asiatiske venture-investorer tager lead, flytter de også hovedkvarter, viden osv. ud af Europa. Elon Musk rebrander ikke bare Twitter med et af sine X’er. Han har fx i sommer købt Wiferion, der havde Nordic Alpha Partners som lead. Så kapital er ikke bare kapital.

Jeg synes, vi i den grad kan være stolte af de her business angels, der tidligt, hvor risikoen er allerstørst, tager ansvar for startups’ kapital- og vækstrejse. Senere følger alle de gode danske venturefonde, bl.a. dem vi så i sidste uge, op og tager første del af skaleringen. Men derefter står den oftest på fremmed kapital og dermed udvandring! Vi skal over denne udvandringens dal for vækstkapital både i Danmark og i Europa. 

Men ha’ nu fortsat en herlig – kølig eller skoldhed – sommer, hvor end på kloden du mærker den.