Bootstrapping Sommer 2 – Hvem er årets tech startups?

Sommer, sol og sandaler kalder, nu de sidste regnskaber er afleveret. Top 10 på årets mest læste Bootstrapping temaer har vi fundet frem. I dag med tech startups, der rummer scaleups som Soundboks, Monsido og Contractbook og meget tidlige som Seculyze, Parazute og Handyhand. Men hvordan går det med finansieringen og EIFO-funding for de her startups? Først lige læsernes top 10 liste:

  1. Seculyze 
  2. Avallone
  3. ARYZE
  4. Konsolidator og Contractbook
  5. Soundboks
  6. Monsido
  7. Parazute
  8. Make Influence
  9. Openli
  10. Handyhand

Det er ingen nyhed, at vi i Danmark er gode til og laver meget B2B software. Konsolidator, Contractbook og Monsido er  eksempler på klassisk  softwareudvikling med rigtig flot internationalt markedspotentiale, hvor den sidste så fik en høj exit med Vækstfonden venture som hjørneinvestor. Ikke mindst software, der tackler cyber og hvidvask (AML/KYC) har interesse, som det fremgår af Seculyze og Avallone på de to første pladser, samt seje Stine Mangor Thornmarks  Openli som privacy-platform. Krypto’s seriøse indtog er markeret med Jack Nikogosian (Bitcoin Jacks) spændende ARZY. Vi har lavet en særlig green tech kategori til næste uge, hvorfor Soundboks er eneste hardtech på dagens liste. En case med flot entre i USA og Tyskland fra de tre engang så unge stiftere, om end mange helst så produktet langt ud af sommerlandet! Jeg kan godt lide, at professor Claus Møldrup, der jo ikke er helt ung, efter at have gået konkurs med sundhedsvæsenets Robin Hood” Drugstarts i 2021, nu er oppe igen med Parazute til pårørende til sindslidende.

 

Men hvad nu med kapital til væksten?

Contractbook er nået til serie B med Tiger Global i spidsen samt Bessemer Venture Partners, Gradient Ventures (Google) samt i det selskab lille byFounders. Solid opbakning til CEO Niels Martin Brøckner.  Konsolidator gik vækstbørsvejen og dygtige CEO Claus Finderup Grove tager de på børserne synlige ups and downs i konjunkturen med fin ro. Soundboks har Heartcore som hjørneinvestor. Avallone og Openli har ud over business angels PreSeed Ventures som investor.  Parazute er kommet til verden bl.a. med Accelerace. Det hele vidner bare om at tidlige som sene startups kan få kapital – hvis de er gode! Og mon ikke markedet snart har nået bunden og vil gå op i slutningen af året eller senest næste forår i takt med at inflationen kommer under kontrol og investorerne ikke vil gå glip af upsiden i markedet? 

Meget få i top 10 har ikke Vækstfonden/EIFO stående i captable – og det siger måske en del, at de der er kommet længst i feltet som Monsido, Contractbook og Soundboks har haft Vækstfonden venture som central investor. Derfor er det vigtigt, at EIFO har den milliard til direkte investeringer og vel en halvanden til lån, som de også har i år. I et mindst halveret marked for venturekapital (i forhold til 2021 og nok også lavere end i 2022) er superfondens kontracykliske rolle særlig central. Men det er vigtigt, at EIFO fortsat sikrer kvalitet. Jeg oplever og hører mange tirader om, hvordan EIFO efter fusionen med mange nye medarbejdere har endnu længere og trægere beslutningsgange. Og med træg tænker jeg også på, at de tropper op med terms og krav, der er uspiselige. Hvorfor strategien efterhånden er at anbefale founders at sige,  at ’vi kører uden jer, hvis I ikke kan acceptere det, de private investorer kan nikke til’.  Dette sagt til kærlig skræk og advarsel – og gerne modsigelse. Udhold også andre kolde regnbyger – snart er alt igen herligt og lunt i sommerlandet!