Digital Frontrunner: ingen gaver til investormiljøet fra erhvervsministeren

Erhvervsminister Simon Kollerup var taler på konferencen Digital Frontrunner, hvor han roste det danske startupmiljø og hilste ny teknologi – kunstig intelligens – velkommen. Men det var småt med klare erhvervspolitiske udmeldinger om politiske rammevilkår for tech-startupøkosystemet.

Der var masser af god vilje og anerkendelse af, hvad det danske tech-startup- og investormiljø betyder for både dansk erhvervsliv og for staten, fra den nylig tiltrådte erhvervsminister, Simon Kollerup (S).

Men siden den nye regering er trådt til, har det været ventet med spænding, hvilke rammevilkår startupiværksætterne og danske investorer kommer til at agere under. Bliver resterne af iværksætterskatten afskaffet? Hvad med skatten på aktieindkomst?  Bliver den ændret til samme niveau som andre lande i Norden? Og hvad har regeringen tænkt sig at gøre for at lette adgangen for nøglemedarbejdere fra udlandet til Danmark?

Det slør blev ikke løftet på den professionelt arrangeret og velbesøgte konference i Vega på Vesterbro.

Digital Hub Denmark skudt i gang

Eventen Digital Frontrunner lancerede i onsdags organisationen Digital Hub Denmark, der er stiftet af staten, Dansk Industri, Dansk Erhverv og Finans Danmark. Digital Hub Denmark skal bidrage til, at Danmark bliver blandt de førende digitale vækstmiljøer i Europa inden for kunstig intelligens, big data og Internet of Things.

Konferencen i onsdags var en summen af beslutningstagere, startups, investorer og journalister, der networkede på en dag, der havde fokus på kunstig intelligens, men også nåede rundt om dataetik og Govtech.

Dette er en historie, som jeg næsten ikke troede på, da jeg første gang hørte om den

En stjernerække af oplægsholdere – primært fra udlandet – var fløjet ind og den nye erhvervsminister, Simon Kollerup, var også at finde på scenen.

Simon Kollerup: ”Jeg troede næsten ikke på det”

Erhvervsministeren fremhævede Govtech som et vigtigt område for Danmark fremover, hvor staten i højere grad skal engagere sig som partner i at udvikle ny teknologiske løsninger. Især inden for den offentlige sektor ser han en nødvendighed i fortsat digital udvikling, så staten kan møde de krav, offentligheden har til høj service, og dermed forbedre borgernes livskvalitet.

Dette er faktisk et eksempel på, at AI kan redde liv og er noget af en imponerende opfindelse, hvis man spørger mig

”I dag kan vi gøre mere med færre midler på grund af de nye muligheder, den digitale teknologi skaber,” sagde ministeren, og for at understrege den pointe fortalte han den danske lifescience-succeshistorie om den danske AI-startup Corti, der har udviklet en software baseret på machine learning, hvilken kan opdage tegn på, om folk, der ringer ind til alarmcentralen, er ved at få et hjerteanfald.

”Dette er en historie, som jeg næsten ikke troede på, da jeg første gang hørte om den. Men den er sand. Hver dag modtager danske alarmcentre tusindvis af nødopkald, hvor de ansatte blandt andet forsøger at identificere mulige hjertetilfælde. At kunne stille den rigtige diagnose inden for få minutter er kritisk livsafgørende. Corti har skabt et computerprogram, der lytter til alle disse opkald, og som kan analysere mønstre og kontekst i samtalerne. Over tid vil programmet lære at identificere kritiske hjertetilfælde langt hurtigere, end vi mennesker vil være i stand til,” fortalte ministeren og fortsatte:

Lad mig sige det højt og klart: Det skal respekteres

”Dette er faktisk et eksempel på, at AI kan redde liv og er noget af en imponerende opfindelse, hvis man spørger mig,” sagde Simon Kollerup.

Erhvervsministeren understregede, at i udviklingen af kunstig intelligens er det vigtigt, at der er respekt for privatlivet og basale menneskerettigheder. Han fremhævede GDPR-lovgivningen, der nu er kommet på plads i Europa, og som sætter rammerne for, hvordan virksomheder skal håndtere data:

”Lad mig sige det højt og klart: Det skal respekteres.”

Ministeren håber, sagde han, at når en digital løsning bliver produceret i Danmark, så vil det dermed også betyde automatisk høje standarder for dataetik.

”Jeg er overbevist om, at digitalisering og dataetik er nogle af de ingredienser, der vil forme det danske samfund i fremtiden,” sluttede ministeren af.