Foto: Unsplash

Danske Soloselvstændige: Etabler statsgaranterede lånepakke til selvstændige erhvervsdrivende der ikke vurderes af bankerne individuelt.

”Tiden er ikke inde til, at vi diskuterer, hvorvidt en virksomhed har et for højt udgiftsniveau eller ikke,” siger foreningen Danske Soleselvstændige.

En lønkompensationspakke er et skridt i den rigtige retning, efter at en række selvstændige er omfattet af hjælp i form af udskydelse af a- og b-skat samt moms.

At der  er lavet en pakke for virksomheder, der er særligt udfordrede blandt andet på grund af lukninger, men stadig har faste udgifter, er også udmærket, siger Danske Soloselvstændige, der er talerør for soloselvstændige og mikrovirksomheder på tværs af brancher i Danmark.

Foreningen bifalder, at forslaget til pakken gælder med tilbagevirkende kraft fra 9. marts. Det, mener de, vil hjælpe en stor gruppe selvstændige.

“Erhvervs-ministeren siger, at bankerne nu skal hjælpe til. Vi hjalp dem, da de var i krise, nu skal de hjælpe.”

Ifølge Danske Soloselvstændige er det godt, at der nu startes med at tage hånd om de små selvstændige, der kan klare sig med lønkompensationspakken, sammen med de tiltag, der er lavet for moms og skat, så de ikke længere behøver være nervøse for om de må dreje nøglen om.

Men foreningen stiller en række spørgsmål til, hvorledes det skal praktiseres:

”Hvordan forestiller man sig at kunne dokumentere et omsætningstab på 30 pct. for at kunne få et tilskud på op til 23.000 kr. for virksomheder med CVR. nr.? Hvad gør man, hvis man ikke har bekræftede ordrer, men baserer sig på aflyste kundemøder med diskussion af indhold og konkrete opgaver? Hvad gør vi med de freelancere, vikarer og så videre, der ikke har et CVR nummer, men som stadig er ramt direkte? Hvad gør vi med de virksomheder, der ikke er beordret lukket af myndighederne, men lever som leverandører til større virksomheder, som nu har aflyst større arrangementer, kurser og foredrag? De har ikke nødvendigvis store faste udgifter, men har alligevel dokumenteret omsætningstab på mange hundredetusinde kroner,” spørger Peter Schødt Dalsgaard, der er talsmand for Danske Soloselvstændige.

Foreningen mener, at regeringen snarest bør forholde sig til  faste udgifter, der berører danskernes privatøkonomi.

”Men for andre, bør man etablere mulighed for at kunne supplere med statsgaranterede lånepakke, der ikke vurderes af bankerne individuelt.”

“Erhvervsministeren siger, at bankerne nu skal hjælpe til. Vi hjalp dem, da de var i krise, nu skal de hjælpe. Vi oplever i Danske Soloselvstændige meldinger om, at bankerne i stor stil konverterer VISA kort til Mastercard, hvilket besværliggør betalinger mange steder. Så opfordringen skal herfra lyde, at der skal rykkes for at bankerne får trykket på ”stop-knappen”. Det kunne være værd at overveje, at alle faste udgifter til lån, boliglån, realkreditlån, men også betaling til forsyning af lys, vand og varme bliver sat i bero. Det vil mindske kapitalbehovet for alle,” siger Peter Schødt Dalsgaard og fortsætter:

”Konsekvenserne af at vi holder et udgiftsniveau, der ikke afspejler krisen, kombineret med et lavere indtægtsniveau, der afspejler krisen, kan medføre konkurser. Så tryk på ”pauseknappen”, og gerne resten af 2020, så der er mulighed for, at vi får samfundet i gang igen, og alle har en reel mulighed for at betale.”

Ifølge Danske Soloselvstændige bør regeringen også overveje statsgaranterede lån.

”For andre, bør man etablere mulighed for at kunne supplere med statsgaranterede lånepakke, der ikke vurderes af bankerne individuelt. Det skal være pakker baseret på omsætning og udgiftsniveau, så hjælpen er målrettet og rammer de enkeltes behov. Tiden er ikke inde til, at vi diskuterer, hvorvidt en virksomhed har et for højt udgiftsniveau eller ikke. Der skal handles her og nu, og så må vi rydde op bagefter, når Coronakrisen har lagt sig”, lyder det fra Peter Schødt Dalsgaard.