Vild iMotions software – Kählers impact – Founder Volqvartz – Forsyningskæder – Airflight on air – Valuations
Det er ikke rart, når Josefine Volqvartz i dag fortæller om kønsdiversitet i vores økosystem, hvor hun bliver mødt med udtryk som ”Træk nu tampaxen ud af røven”. Værre, i al fald end noget andet i nyere dansk politik, er statsministeriets og Mette Frederiksens håndtering af minksagen. Det er ikke bare min mening, også Christiansborg iagttagere, herunder socialdemokraters. Skidt for chips, den skrigende mangel på arbejdskraft samt inflationen er det, at verden ikke længere bare er globalt stor og ”flad”, som Thomas Friedmann sagde, men præget af brudte værdikæder. Michael Bremerskov, fagchef for international handel i Dansk Erhverv, gennemgår i dag problemet for os. Allerværst for vores klode er det nu nok, hvis vores grønne impact investeringer, som vi senest har diskuteret i artiklen ”Kom så med grøn high tech” og i dag med Henrik Kähler ser på i det globale syd – ikke understøttes af forpligtende COP 26 målsætninger i Glasgow. Metangasudledning og afskovning er der blevet enighed om, men CO2-forpligtelserne venter vi på.
Selvom alle disse spøgelser ikke blev jaget væk af de mange græskarhoveder ugen før, er det alligevel godt og rigtigt, at vi minder hinanden om, at livet er rigt og godt. Professor i digital marketing, Scott Galloway, slutter altid sine nyhedsbreve – efter mange matricer over problemer i tech – med at huske på, at “life is so rich”. At verden trods alt går fremad i innovativ viden. Ugens startupcase, iMotions, er et exceptionelt godt og spænende eksempel på det. Så start med den!
Ugens startup: iMotions – når software bliver klogere end os selv
Hvilken betydning får det for os mennesker, når vi står med en teknologi, der præcist kan måle, hvad vi føler, når vi fx går til læge, ser en film eller indretter en bolig? Founder af iMotions, Peter Hartzbech, har i samarbejde med verdens førende universitetsforskere over de sidste to årtier udviklet 50 biometriske sensorer og eyetracking, der kan tvinge os til at nytænke al indholdsproduktion, skrotte fokusgrupper og revurdere etik. Vi skal rundt om vilde Peters bootstrapping, hans Gazelle-priser og covid-kriser, hans markører og hans markeder. Det er spring ud på dybt vand. Tør du tage med? Læs her.
5 skarpe til ugens investor: Henrik Kähler
Henrik – med det erhvervskendte efternavn – Kähler er en god kollega og investor i impact-startups, fx medtech GO-Pen, hvor han investerede både før og sammen med et DanBAN-syndikat. Han ser, efter 15 år i det globale syd, et hul for tech startups i markedet dernede, hvor man kan springe direkte ind i en digital tidsalder for millioner af engagerede mennesker. Lær af Henriks impact portefølje.
Female Founders #6: Josefine Volqvartz
Kvindekompagniet, med Josefine Volqvartz som founder i front, står stærkt i økosystemet, herunder i debatten om diversitet. Så læs om Josefines karriere fra The Guardian og CNN med nultolerance overfor sexisme til et dansk miljø med bemærkninger som nævnte ”Træk nu tampaxen ud af røven”. Og om alt fra iværksætterstereotypier til iværksætterblues med nedture og tvivl. Og især om den skønne og farverige palet af iværksættere. Josefine har ordet.
Hvad betyder forsyningskrisen? Hvorfor mangler alle alt?
Fagchef for international handel i Dansk Erhverv Michael Bremerskov Jensen giver os et overblik over forsyningskrisen, der bl.a. gør det svært at skaffe alt med chips i og som for Zalando, Boozt og alle e-handelsplatforme kan vende covid-krisen fra megasucces til julefiasko. Få et overblik.
Afsnit 3: Sådan værdisætter du din virksomhed – med Michael Gram, MapsPeople
MapsPeople har før været ugens startup. De beskæftiger sig med navigation især indendørs, hvor man må sige, at samarbejdspartner Google tager sin del af det udendørs. I 2005 var det analogt og værdisætningen derefter. Men hvad var Michael Grams startup værd som digital op til Nasdaq First North noteringen? Lyt Michael Grams tanker om bogstaveligt at sætte pris på sig selv her i Vækstfondens podcast.
Techtopia 212: Den flyvende kran og andre robothistorier
Mikkel Kærsgaard Sørensens drøm om at lave en flyvende sportsvogn endte med en flyvende kran, og en ny dansk drone startup Airflight blev født. Den er ret flot, jeg har selv set den i hangaren i Brønderslev, hvor den står klar til at servicere vindmøller. På årets Technomania Festival vrimlede det med droner og robotter. Check dem ud med Techtopia.
Hold af. Hold om. Hold mund
Det er tv-lægen Peter Geislings bedste råd. For man skal sjældent give råd til andre. Man skal omfavne dem og lytte til dem. Ret godt sagt af en læge, tænkte jeg, da jeg hørte ham i går. For læger bestemmer sig ellers efter 23 sekunder i en konsultation til, hvad de vil udskrive. I en ikke fjern fremtid vil AI og biomarkører som Peter Hertzbergs nok kvalificere de råd, der alligevel kommer, meget mere præcist.
Blev du af Henrik Kähler inspireret til flere impact-investeringer, kan du fx se 91 nordiske udvalgte til acceleratorforløb på +impact eller deltage næste torsdag på Impact StartUp Nordic Demoday.
Der er så mange muligheder. I al fald når vi husker hinanden på, at “Life is so rich!”
Comments