20.700 IVS opløses nu! – Vilde Monta – Biotech guld – Feedback Culture – Big Data-sport

”Mens verden brænder er der budt til et hav af pauser, frokost, sniksnak, videohilsner og forfriskninger i Fredericia… Men sikkert hyggeligt,”  tweetede min gode kommentator-bekendte Noa Reddington om Mette Frederiksens Fredericia-møde ”Fremtidens Danmark”. Velfærden og opsvinget skal opskaleres. Ingen fortæller, at det sker for lånte, statsudpumpede penge, sagde økonomiprofessor Philipp Schrøder cirka samtidig i et meget pænere sprog til kronprinsesse Mary og lille mig til Den Sociale Kapitalfonds 10-års markering. Men så længe den rigelige kapital flyder mod sociale og bæredygtige startups, kan jeg nogenlunde holde det ud. Og nu brænder jeg efter at give dig ugens forhåbentlig mindst ringe artikler fra og om økosystemet:

 

 

7 uger og du får tvangslukket dit IVS

Lige nu er der 20.700 aktive Iværksætter-selskaber i landet – heraf mange hos startups og investorer. Er de ikke omdannet eller opløst, så er Erhvervsstyrelsen så venlige, at sende dem til tvangsopløsning 15. oktober. Og kommer du til sidst, går det dig, som det helst ikke – uden sammenligning i øvrigt – skal gå i Kabul lufthavn. Så læs hvordan du ”frelser” dit selskab. Morten Høgh-Petersen, KPMG og Torben Waage, Kromann Reumert fortæller, hvordan du kan finde en redningshelikopter.

 

Ugens elektriske startup: Monta 

Monta er en ny, frisk dansk opfindelse, en peer-to-peer platform, der gør, at vi kan udnytte hinandens ladestandere. Dermed fremmer Monta klimavenlig transport og udnytter stander-ressourcer demokratisk, som founder Anders og Casper udtrykker det. Pleos Jeppe Rindom var første investor i Monta, og hvad han siger om det, må du også læse. Monta har fart på, som var de en af Elon Musks raketter. De er ikke ét år gamle endnu, men dog 40 medarbejdere.

 

People, Culture & Startups #3 – Culture is at the heart of successfully scaling

Vi bragte før ferien Frederik Lysgaard Vinds to meget læste People & Culture-artikler. Denne 3. gang åbner Frederik så op for hvad han helt konkret har gjort med kulturen i Nøies internationale skalering. Med det tempo de ”skal brænde penge af”, skal organisationen også 3X’es. Og ikke bare skal Frederik og tidlige HR-team hyre fra få til mange. De skal medskabe en kultur, dvs. give retning for de mange subkulturer af diverse individer. Frederik fortæller virkelig levende og instruktivt om hvorfor og hvordan en feedback kultur helt fra kunder og ind er kernen i Nøies strategi for People & Culture.

 

5 skarpe til ugens life science-investor: Peter Horn Møller

Peter Horn Møller og hans virksomhed Marigold Innovation kan ikke alene fagnørdet forstå biotech forskere på KU og AU, han kan også få dem kommercialiseret. Og i den tidlige fase kræver det hverken dybe lommer eller lang tidshorisont, som du måske ellers tror, at være medinvestor. Så hør Peter berette om hans co-founding af DolorestBio ApS og Cowatech Aps og om hvordan man kan udnytte, at vi har videnskabelige resultater i verdensklasse! Men indløser vi vores enorme potentialer i de 95 % ret så fantastiske life science-muligheder under isbjerget, er Peters gode spørgsmål: ”Hvis der er noget, vi kan i Danmark, så er det life science. Det skriger til himlen, at de historiske erfaringer, hvor investorerne brændte nallerne for 30 år siden, holder investorerne fra at investere, selvom det anerkendes, at potentialerne kan findes og realiseres i dag.”

 

Techtopia 202: Dansk sejlsportselite dyrker datasport 

Alt dataficeres. Også sporten. Vi ved alle, at Kasper Hjulmann – Mette Frederiks hovedtaler i Fredericia på ”Fremtidens Danmark” – har dataspecialister til at analysere modstanderens fodboldhold. Men jeg vidste ikke, at besætningen på katamaraner, i al fald til SailGP i Århus bugten, har datacoaches. Gad så vide om, Molslinjen har erstattet kaptajnen med en Kombardo-datacoach! Hør hvad Team Rockwool bruger det til.

 

Fredericia og fremtidens Monta-Danmark

Jeg så altså hverken Hjulmann eller Mette Frederiksen i går, men inden vi ses her på fredag, skal jeg til Bootstrapping-netværket North Star sammen med bl.a. Mikkel fra Nordea og Heini fra Vivino og 25 af landets allerbedste scaleups i serie A+. Og det bliver da meget federe og reelt meget mere Fremtidens innovative Monta-Danmark end det, Noa mener var hygge-sniksnak i Fredericia i går. Sådan ser vi det i al fald selv – måske en anelse selvfedt! Men ha’ det nu derude i det herlige system til vi ses her igen på fredag.