Ugens Startup: NORD Investments – robotrådgiver med stærk performance
Glem alt om at gennemskue og slå aktiemarkedet – al data viser, at algoritmerne udmanøvrerer de fleste i det lange løb, ifølge Anders Hartmann CEO & Founder i Nord Investments. Med formuepleje og uvildig investeringsrådgivning har Nord godt 2 mia. kr. under forvaltning på et marked med tiltagende hård konkurrence.
Hr. og Fru. Jensen har hørt godt om det at investere. Men aktiemarkedet virker nok så uoverskueligt – og hvorfor egentlig lægge sine penge i et sofistikeret casino, når man kan spare dem op? Formuen ender så igen under madrassen med elastik bundet om sig.
Nord Investments er ude på at løse en klassisk problematik. I stedet for at Hr. og Fru. Jensen tager til takke med negative renter i banken, så er det med avancerede algoritmer gjort simpelt at skabe en aktieportefølje af ETF’er med høj risikospredning – uden at man behøves forstå sig på det.
Med brugervenlighed og træfsikkerhed i fokus har CEO & Co-founder Anders Hartmann og hans fintech-drøm bestræbt sig på at outperforme enkeltinvesteringer med akkumuleret data. Men andre spillere på markedet søger samme vandingshul.
Den demokratiske robot
Det er næsten 3 år siden, at Nord Investments var Ugens Startup her hos Bootstrapping. Dengang lød overskriften på, at virksomheden kom sig ovenpå en nærdødsoplevelse. I dag ser det mere optimistisk ud.
”Vi kom ud af 2020 med godt 750 mio. under forvaltning og ca. 2200 kunder. Sådan sluttede vi året,” siger CEO Anders Hartmann, ”og i 2021 blev vi børsnoteret i maj og rejste 55 mio. kr. på First North i en kombination af private og Fintech fonde og Fintech-BAs”.
Vækstrejsen har haft sine op- og nedture, siden Nord lancerede sin service som robotrådgiver i 2017. Præcis hvad forretningskonceptet indebærer, formulerer Anders Hartmann selv sådan:
”Vi er jo en digital investeringsplatform, der gør det nemt og enkelt at investere sine midler. Oprettelse og rådgivning er digitaliseret. Fidusen er, at man kan få pengene forvaltet meget billigere og mindre bøvlet, end hvis man opsøgte formuepleje i en bank”.
Anders Hartmann fastslår, at den uvildige rådgivning tidligere har været en luksus for dem ved muffen. Hans løsning er blot en digitaliseret version, der også tilbyder mindre bemidlede en indgangsvinkel. Tid, viden og lyst er alle vigtige faktorer for at motiveres til at undersøge markedet. Nord sigter også efter dem, der mangler en af delene, eller alle, men stadig ønsker at investere fornuftigt.
”Det skal ikke kun være dem med en stor, fed bankbog, som kan købe sig til rigtig uvildig rådgivning. Så hos os kan man komme i gang fra 10.000 kr. Vi har gjort det nemt. Du kan komme i gang på 10 minutter. Og så er du med på en høj kvalitets investeringsløsning med Danmarks laveste omkostninger,” siger Anders Hartmann.
Den vilde væksten
Til trods for at Nord har fordoblet pengene under forvaltning fra 1 mil. kr. til godt 2 mia. kr. siden børsnoteringen, så har de oplevet en faldende aktiekurs. Faktisk er den for Nord Investments blevet halveret det seneste år.
”Investorerne er undrende. Det er vi også selv,” siger Anders Hartmann. ”Vi kom med forventninger ved børsnoteringen til antal kunder, penge under forvaltning og omsætning i 2021 – vi gav et spænd – og det spænd ligger vi inden for. Kun antal kunder nedjusterede vi for så at nå det en måned senere end tiltænkt. Men det er da klart, at man undrer sig over, at kursen er faldet til det halve, når man har leveret på 95% af de vækstmål, vi lovede investorerne ved børsnoteringen”.
Med sikker stemmeføring påpeger Anders Hartmann, at værdiansættelsen var den rigtige dengang uanset løftede øjenbryn. Processen var data-dreven og trak på direkte sammenlignelige internationale robotrådgivere, da de ligeledes havde 1 milliard. kr. under forvaltning og blev værdiansat. Han fremhæver, at værdiansættelsen blev yderligere valideret ved at professionelle fintech VC´ere og angels investerede ca. 30 mio. kroner ved børsnoteringen.
Noget af forklaringen på kursfaldet ligger naturligvis i, at stort set alle børsnoterede ikke-profitable vækstvirksomheder har oplevet markante kursfald det sidste års tid.
Men den sænkede minimumsgrænse har skruet op for kundetilstrømningen. På den front har Nord netop rundet 6000 kunder. CEO Hartmann tør også løfte sløret for, at de forventer, tallet skal stige til et sted mellem 10.000 og 13.000 i løbet af 2022.
”Med en cohort-analyse på kunder med under 30.000 kr. i porteføljen, kan vi se, at de seksdobler deres formue på en periode over 36 måneder. De bliver store hurtigt. Ofte fordi de laver frekvente indbetalinger,” fortæller Anders Hartmann.
Den støtte stigning er også årsagen til, at Nord Investments satser på i det indeværende år at forvalte over 3 mia. kr. Beløbet kan virke helt vildt i betragtning af, at der i 2019 kun var tale om 65 mio. kr. til sammenligning.
”Vi blev børsnoteret for at rejse kapital til vores videre vækstrejse. Vi rejste 55 mio. kr., som var det øvre, og vi overtegnede med 68%. Hvilket måske var lavt, da hypen var på sit allerhøjeste, men en pæn overtegning stadigvæk,” fortæller Anders Hartmann.
Sidste år gjorde finansmedierne en del ud af, hvor lav overtegningen var. Det går ikke Anders Hartmann synderligt på, for han understreger, at forvalter man andre folks penge, så giver en IPO god mening af flere årsager.
”Det handler om tryghed, troværdighed og transparens. Det hænger godt sammen med at være en børsnoteret virksomhed,” siger han.
At udmærke sig blandt konkurrenter
Men Nord Investments er ikke alene om at tilbyde en brugervenlig investeringsplatform med tilpasset risikoprofil. Danske Bank har lanceret deres egen løsning kaldet June. Og fintech-selskabet MyBanker har opstillet en overskuelig tabel for fordele og ulemper ved et par prominente spillere, deriblandt Nord. June har 4 millarder under forvaltning, hvilket er det dobbelte pt. af Nord Investments.
”Vi har nogle direkte konkurrenter i form af bankerne, der også har startet digitale løsninger,” fortæller Hartmann, ”men det er et defensivt tiltag. Vores produkt er en version 2.0, selvom vi ligger på en andenplads blandt robotrådgivere. Vi sælger ikke vores egne produkter, og derfor er vi mere uvildige.”
Selvom Anders Hartmann italesætter, at robotrådgiverne vælter ind over verden, så frygter han ikke konkurrencen. Nye tiltag kan nemlig differentiere virksomheden fra dens konkurrenter.
”Kigger du på dansk jord, er vi den eneste robotrådgiver, der tilbyder pensionsløsning. Det gælder både nye pensionsdepoter og overflyttelsen af klat-pensioner fra ens tidligere jobs. Vi har lige været oppe og kysse 100 mio. kr. i forvaltning af pension. Det er en milepæl”.
Det rationelle knuser drømmen
Nord har stor tiltro til den data-drevne tilgang. I CEO’ens øjne er det en styrke, der gør dem mere fokuserede end bankerne. Og i det lange løb er ambitionen, at Nord Investments skal være bedst; en europæisk storspiller indenfor segmentet af robotrådgivere og lavomkostnings-investeringsplatforme.
”Det norske marked er jomfrueligt og har slet ikke historien om dyre omkostninger og effekten på afkast i sidste ende. Kommer du bredere ud til England, Tyskland og USA er der store spillere med ATP-størrelse. 100.000’er af kunder,” siger Hartmann.
Pensionsformue er det nye forretningsben; en vækstkomet på toppen af kerneforretningen. Og mens løsningerne bliver flere på markedet, og nye investorer strømmer til, så mangler der et vigtigt spørgsmål til begejstringen over robotrådgiverne, navnlig hvorfor man skulle foretrække den passive investeringsform fremfor at skabe sin egen aktieportefølje.
”Al data viser, at timing på markedet og udvælgelse af industrier eller enkeltinvesteringer, ja, det er ikke sådan, du får det højeste risikojusterede afkast. Der skal du i stedet købe hele aktiemarkedet og forblive passiv, indtil du skal have pengene ud,” siger Hartmann, før han kritiserer et ærgerligt træk ved industrien:
”Det er en branche, hvor alle taler om afkastet, men aldrig om omkostninger – selvom det er præcis dér, du kan forbedre dit afkast. Har man et forholdsvist højt beløb at investere med en lang tidshorisont, så gør det faktisk en markant forskel.”
Anders trækker lidt på smilebåndet, mens han tænker sig om. ”Det er nemmere at sælge drømmen end den rationelle tilgang, hvor du skal stille dig tilfreds med markedets afkast,” konkluderer han.
På sin vis er Nord Investments modsvaret til drømmen om de hurtige penge. I stedet er det en gammel kending, fornuften, som her gør kur til forbrugeren og beder om tålmodighed tilsat is i maven.
”Vi fortæller historien om, at du ikke kan slå markedets afkast. Køb hele markedet, få dig en langsigtet investeringsprofil og brug din tid på noget andet,” opsummerer den milde Anders Hartmann.
På Bootstrapping vil vi lade tiden gå og se, hvad den byder Nord Investments – på lang sigt, naturligvis.
Comments