Til forsvar for IVS: Skal iværksætterpolitikken gå med livrem og seler?

IVS-selskaberne var et godt regeringstiltag og et skridt hen mod et iværksættersamfund. Nu får de kritik for at være et smuthul for momssvindlerne. Men inden vi lukker muligheden, bør vi spørge os selv, om iværksætterselskaberne ikke har gjort markant mere gavn end skade.

En ny rapport fra erhvervsstyrelsen påpeger, at der er udfordringer ved de såkaldte IVS eller iværksætterselskaber. For mange svindlere bruger det til ulovligt at hive penge ud af systemet, og derfor lægger flere politikere nu op til at afskaffe selskaberne, hvor det kun koster en krone at komme i gang.

De fleste er enige om, at iværksætteriet er helt afgørende for Danmark, og at vi som land ønsker at understøtte de nye virksomheder mest muligt. Og da den tidligere regering indførte selskaberne var det faktisk et modigt initiativ, der hjalp de nye selskaber ind i den rigtige juridiske struktur fra starten og dermed understøttede væksten.

IVS’erne hører til blandt de bedste regeringsinitiativer til at skabe gode rammer for iværksætteri

Og har det så gjort det? Min påstand er, at IVS’erne hører til blandt de bedste regeringsinitiativer til at skabe gode rammer for iværksætteri.

Vi ved, at nogle af de mest ambitiøse iværksættere vi har er de unge iværksættere. En del af dem kommer fra studiemiljøerne på DTU, CBS eller ITU og for dem har iværksætterselskaberne været en gave. For disse virksomheder er absolut underkapitaliserede og baseret på ungdommens evne til at leve på en sten og knokle som en hest. Så er 50.000 kr. (eller 40.000 kr. for den sags skyld) til et ApS rigtig mange penge.

En enkel indgang til iværksætteriet forsvinder

Stort set alle de såkaldte iværksætterpiloter, der er udklækket gennem innovationsfonden er IVS’er, og det har været et effektivt og godt værktøj til at få nogle iværksættere ud over rampen.

Tidligere startede mange af disse unge virksomheder som ”personligt ejede” selskaber eller i/s’er, men med IVS’erne fik de i stedet nemt og simpel en rigtig selskabsform fra starten af. Det har gjort rejsen nemmere og rigtigere for mange iværksættere. Ikke mindst har det gjort det muligt at kommer hurtigere i gang, og det er faktisk afgørende. For teknologien rykker hurtigt, og seks måneders forsinkelse for at spare op til et ApS, kan være fatalt for den gode idé.

Teknologien rykker hurtigt, og seks måneders forsinkelse for at spare op til et ApS, kan være fatalt for den gode idé.

Kritikerne påpeger, at IVS’erne har en højere konkursandel, flere tvangslukninger og større problemer med ubetalte momsregninger, når der sammenlignes f.eks. med ApS’erne. Og det er korrekt, men sammenligningsgrundlaget forkert.

For IVS’erne er ikke bare et nemt og billigt ApS – det har flyttet virksomheder fra de mere usikre selskaber ind i en ordnet juridisk ramme. Og ja, der er mange iværksættere, som lukker ned, og der er mange konkurser og tvangslukninger, men det er et vilkår i startfasen af en virksomhed, at risikoen er højere. Konkurserne lå bare i andre selskabsformer tidligere.

Så mange IVS’ere overlever de første år. Kilde: Erhvervsstyrelsen.

Stram IVS-regler i stedet

Jeg er med på at stramme reglerne, og den gode politiske beslutning vil nok være at kigge IVS’erne efter i sømmene og lave tilpasninger. Men det vil være forkert, at et stærkt initiativ for iværksætteriet nu skal lukkes ned i klapjagten på svindlere. For selvfølgelig skal vi gøre alt for at bekæmpe snyd, men det skal ikke definere og ødelægge gode initiativer. Ligegyldigt hvilken selskabsform, vil der altid være smuthuller, som bliver udnyttet til alt fra simpel momsfusk til store leasingkarruseller.

I gamle dage sagde man for i sjov i Jylland, at ApS stod for ”a’ prøver sgu’ igen” med en hentydning til, at i sådan et selskab var usikkert og for folk, som var lidt flossede i kanten. Vi må bare sige, at vores erhvervspolitik ikke bør være defineret for meget af, hvad der kan gå galt, men hvad der kan gå godt.

Selvfølgelig skal vi gøre alt for at bekæmpe snyd, men det skal ikke definere og ødelægge gode initiativer.

Vi skal i min optik ikke have en iværksætterpolitik, der går med livrem og seler. Vi er i forvejen bagud ift. de bedste iværksættermiljøer i verden, men vi har meget godt at bygge på. Og både den tidligere og nuværende regering har arbejdet seriøst, modigt og målrettet med iværksætteriet. Jeg tror på, vi har en chance for at indhente det tabte.

Tør vi være offensive og virkelig satse på de nye virksomheder, kan Danmark blive et iværksættersamfund. Men går vi efter laveste fællesnævner i frygt for svindel og humbug, taber vi momentum. Er det virkelig det, vi ønsker?