Men det nye CVX skal selvsagt bedømmes på sine fremtidige handlinger. Så herfra vil vi bare spørge til og iagttage, om branchemillionæren Bruce Wayne i spidsen for Wayne Enterprises kan forvandle sig til branchens Batman med Robin ved sin side. Velkommen og tillykke, Mads og Anton!

Supermændenes CVX

Christian Engelsen og Mads Faurholt har igen byttet roller så hurtigt, som supermænd skifter dragt. Tre uger efter, den første går konkurs med CVX, genopstår CVX med den anden ved roret. ”Vi kører en super open door- policy,” skriver Mads Faurholt derefter ud til det gamle netværk. Uden dog at fortælle om forrige ejers konkurs. Her går det stærkt. Så vi andre må hellere nå at sige pænt tillykke.

CVX ejet af Christian Engelsen indgik konkursbegæring i slutningen af marts. Som Finans skrev 31. marts: ”Virksomheden bag har skiftet navn fra Copenhagen Venture Exchange ApS til Ventureselskabet ApS og er netop taget under konkursbehandling ved Sø- og Handelsretten”.

Nicolai Dyhr fra Horten er kurator og må formodes at have overdraget aktiverne for et ukendt (lille) beløb til Mads Faurholt Jørgensen. Han er bl.a. kendt for internationale prisportaler og ifølge Finans for ikke at køre mere ’open door’, end at han ’lukker fiaskoerne ned i stilhed’ og hævder, at hans dårligste investering var en, han solgte for 100 mio. kr. Bare kom her.

Nu har jeg aldrig prøvet en konkurssag, men en måned virker hurtigere end selv en Batmobil

Givet er ifølge Lasso, at Mads Faurholt Jørgensen allerede den 8. april med et indskud på 40.000 kr. stiftede et selskab med det så ledige navn: Copenhagen Venture Exchange ApS. Mathias C. Davidsen blev indsat som direktør. Den 24. april kan CVX springe ud igen, i Finans profileret som en redningsaktion for Iværksætterdanmark.

Nu har jeg aldrig prøvet en konkurssag, men en måned virker hurtigere end selv en Batmobil. Og det er det ikke tilfældigt, for aktionen er velprøvet. Christian Engelsens VL-lignende erhvervsnetværk ”Presidents Institute” gik konkurs i 2017. Og hvem købte, og hvem blev indsat som direktør? Helt de samme.

Hvad er det for finter?
Der er en læser, der har skrevet til mig og spurgt, om det her salg til ”Fauerholt begge gange er kunstig skalering, teknisk konkurs eller hvad?” Det vil jeg lade andre svare på. Men jeg skulle mene, at der, hvor jeg kommer fra i Jylland, kaldte vi det konkursfinten – og det med finter var kun rigtig godt deroppe, hvis de var udført på Aalborg Stadion af Jesper Grønkjær og andre AaB-fløjspillere. Konkursfinten er dog ikke ulovlig, og vi kommer til at (gen)se den de kommende måneder, fx ved konkurser af gourmetrestauranter.

Derfor skrev jeg dengang heller ikke om, at jeg fra forretningsengle med 20 års erfaring har fået fortalt, at de pitch-events, de var til hos hedengangne CVX, var de ringeste, de nogensinde havde oplevet

Men kære læser, du må selv dømme, for jeg har hverken spurgt den gode Horten-advokat, søgt aktindsigt i Sø- og Handelsretten, fundet de nok mindre friske kreditorer eller rakt ud til Mads Faurholt og hans allerede næste purunge direktør, nemlig Anton G. Herborg. Dette er nemlig en ”klumme”, ligesom den jeg skrev sammesteds, Forklædt som Løvens Hule, den 2. april, lige efter CVX var gået konkurs. Det betyder per definition, at det er en ”gerne let humoristisk” gentagen, personlig holdning og altså ikke udtryk for en grundigt researchet analyse.

Vil I fortsætte med 5 % cut?
Derfor skrev jeg dengang heller ikke om, at jeg fra forretningsengle med 20 års erfaring har fået fortalt, at de pitch-events, de var til hos hedengangne CVX, var de ringeste, de nogensinde havde oplevet, hvor iværksætter kun i salen spørges af facilitator. For det var ikke fair uden at spørge flere kilder. Eller gengive, hvad én tidligere telefonsælger af egen drift har fortalt mig om, hvordan Engelsen ikke mente, funktionærloven nødvendigvis lige gjaldt hans opsigelse i CVX. Det lød ikke kønt, men var dog kun fra én person.

Så herfra vil vi bare spørge til og iagttage, om branchemillionæren Bruce Wayne i spidsen for Wayne Enterprises kan forvandle sig til branchens Batman med Robin ved sin side

Det, der interesserede mig ved daværende CVX, var alene, at Christian Engelsen kunne komme afsted med et 5 % cut via én pitch-event-optræden.  Og altså uden fx at yde det prospekt/salgsarbejde, et M&A-hus udarbejder, eller uden fx at levere forløb og acceleratorydelser af typen Y-Combinator.

Som founder må man i min optik være enten ret desperat eller meget uvidende om alle hhv. M&A- og pitchmuligheder hos universiteternes outreach, hos fonde, i netværk osv. for at gå ind på et cut på 5 %. Men nu kan jeg jo spørge Mads Faurholt og Anton Herborg her, om I vil fortsætte denne Mr. 5 %-praksis?

Og nu, vi er i gang …
I forbindelse med min første klumme om CVX kom et par læserreaktioner, bl.a. fra forretningsengel og facilitator hos CVX Thomas Marschall. Tak for dem. Hovedtanken var, at jeg ikke skrev, at jeg var næstformand i DanBAN og dermed ifølge kommentarsporet har ”konkurrerende interesse”.

DanBANs bestyrelse ser sjovt nok velvilligt på et privat initiativ, ja, det er faktisk formålet at støtte vækstiværksættere. Også på eget område af sund matching. Stockholm-enheden af Keiretsu, med samme forretningsmodel som CVX, har fx været nede at tale på et medlemsmøde – bare for at illustrere, at DanBAN er en paraply, en forening i civilsamfundet – og netop ikke et privat for profit-foretagende. Så DanBAN ser i udgangspunktet positivt på CVX. Men jeg forstår da godt, det kan være svært at forstå.

Min personlige mening, som klummen udtrykte, er i øvrigt den samme. Jeg talte altså bare med en Bootstrapping-kasket. Og Bootstrapping er, udover at være partner på møder, events, kursus etc., en kritisk medieplatform. Den position ser vi som vigtig, fordi ikke alt, der hedder iværksætter og investor, er rosenrødt. Og det kritiske går så ud over tvivlsomme IPO’s, dårlige tech-tjenester og futile startupprojekter. Og altså med mild ironisering og spørgen til hedengangne CVX.

Men det nye CVX skal selvsagt bedømmes på sine fremtidige handlinger. Så herfra vil vi bare spørge til og iagttage, om branchemillionæren Bruce Wayne i spidsen for Wayne Enterprises kan forvandle sig til branchens Batman med Robin ved sin side. Velkommen og tillykke, Mads og Anton!