Odense Investor Summit 2019. Foto DanBAN

Private investorer på jagt efter det næste robotmilliardeventyr

Odense kunne tiltrække over 170 private investorer, da de onsdag d. 26. afholdt Odense Investor Summit. Dagen havde et skarpt fokus på at matche de 20 kapitalsøgende robot- og tech-virksomheder med de investeringsparate nationale og internationale investorer.

Investorerne fulgte vågent med under de mange pitchrunder til årets Odense Investor Summit, for noget kunne tyde på, at det var her, man kunne finde det næste store milliardeventyr. En undersøgelse viser, at robotindustrien, der i Danmark har hovedsæde i Odense, er en af Danmarks hurtigst voksende industrier. Og det har også tidligere vist sig at være meget produktivt at investere tidligt i Odenses robotvirksomheder, som MiR, der sidste år blev solgt for 1,7 milliarder kroner.

Odense er efterhånden blevet globalt kendt for robotterne og er faktisk hjemsted for en af Europas største robotklynger. Der har været store synergieffekter ved klyngen, der i 2017 skabte en omsætning på knap 4 milliarder kroner. Og virksomhederne i robotklyngen, der arbejder med ny teknologi, har som alle andre virksomheder brug for livsnødvendig risikovillig kapital på starten af vækstrejsen.

”Siden 2015 er der investeret knap 6 milliarder kroner i fynske robot- og dronevirksomheder. Parallelt med branchens høje vækstrater kan vi se, at investorerne nu vælger at investere i virksomhederne meget tidligere end før. Odense Investor Summit er blevet attraktiv både for seed-money, soft-money og venture capital og har udviklet sig til en international event, hvor ikke bare danske robotvirksomheder, men også virksomheder fra resten af Europa deltager. Odense er blevet mødestedet for kapitalsøgende robotvirksomheder og tech-investorer,” fortæller Michael Hansen, Investment Manager, Invest in Odense.

Et innovativt og globalt forretningsmiljø i hastig vækst

Odense robotklynge er et unikt økosystem med mere end 130 virksomheder, der arbejder med robotter, droner og automation. Ud af de knap 6 milliarder kroner, der er investeret i robotklyngen siden 2015, kommer hele 98 % af investeringerne fra private investorer. Og der er store forventninger til de fynske robotvirksomheder.

”Virksomhedernes generelt stærke top- og bundlinjevækst viser, at der er tale om en rentabel industri, som præsterer, både når det gælder udvikling og salg. Omsætningen forventes at stige betydeligt i de kommende år. Næsten 70 % forventer en vækst i omsætningen på over 20 % i 2019-2021 i forhold til 2017,” siger Mikkel Christoffersen, klyngedirektør i Erhvervshus Fyn.