Flere kvinder i tech! På billedet fra øverste venstre hjørne: Nana Bule, Cecilia Hultén, Ewelina Reszke, Trine Tirsgaard, Louise Herping Ellegaard, Ulla Brockenhuus-Schack, Jenifer Clausell-Tormos og Katja Meyer. Foto: Collage af Bootstrapping.

Kvinder i tech 2019

Kvinder er voldsomt underrepræsenteret i tech og startups. Hvis kvinder (og piger) skal se, at det ikke er deres køn, der skal udelukke dem fra en fremtid i tech, kræver det forbilleder. Heldigvis har vi masser af dem i Danmark.

Kun 25 procent af iværksætterne i Danmark er kvinder, og de har markant lavere vækstforventninger, viser Iværksætterbarometer 2019, der netop er udkommet.

“Man bliver iværksætter, fordi man har lyst og drive til det, og ikke fordi man er kvinde. Men der er i mine øjne ikke tvivl om, at der er et tabt potentiale her – eller talenttab om man vil. Iværksætteriet er helt afgørende for jobskabelse og er generelt en vigtig driver for fremtidens erhvervsliv herhjemme. Så fik vi kvinderne bedre repræsenteret ville det være et kæmpe boost for Danmark,” siger Mads Váczy Kragh, der er direktør i Erhvervshus Sjælland og Vækstfabrikkerne samt står bag udgivelsen.

Det er ikke kun antallet af kvindelige iværksættere, den er gal med.

Lavere forventninger til vækst

Der er også lave vækstforventninger hos kvinderne. Således er det kun hver tiende kvindelige iværksætter, som forventer ,at deres virksomhed vokser med mere end 50 procent inden for det kommende år. Blandt mændene er det til sammenligning hver sjette.

“Der er en helt tydelig forskel på kønnene i forhold til både vækstforventninger og iværksætterambitioner. Og det er superærgerligt. Vi står i en situation, hvor vi kan konstatere, at vi både har for få kvindelige iværksættere, og at ambitioner og forventninger blandt dem, vi har, er lave. Det er en reel udfordring for fremtidens erhvervsliv, som vi skal kigge på med meget åbne øjne,” siger Mads Váczy Kragh.

Anderledes i tech

Tallene i årets Ivæksætterbarometer refererer til temperaturen i dansk iværksætteri generelt. I den del af Iværksætterdanmark, der udvikler skalerbar tech, fylder kvinderne endnu mindre. Til gengæld har de, der er, masser af vækstforventinger. Og hele tiden kommer nye succeshistorier til. Men der er behov for endnu mere fokus og medvind.

I Atomicos årlige The State of European Tech-rapport fra december understreges tendensen. Meget få ledere i startups er kvinder. Kun seks procent af venturefundede europæiske startups havde således en kvindelig topchef.

Og når det handler om, hvorvidt virksomheder startet af kvindelige stiftere får funding, er billedet lige så klart. Og der har ingen positiv udvikling været de seneste 5-6 år.

En analyse fra konsulenthuset Boston Consulting Group dokumenterer ellers, at det er en god investering af sætte penge på en startup, kvinder i spidsen.

Kvindernes egen liste 2019

Mere fokus på emnet kan måske gøre en lille positiv forskel, og i mellemtiden håber vi, at vores liste over forbilleder i dansk tech og startup kan vise blot et udsnit af, hvor mange dygtige kvinder der gør en forskel.

Cecilia Hultén, Enigio Time

Cecilia Hultén på Copenhagen FinTech, juni 2018. Foto: Sweet Sneak Studio.

“Cecilia is an active investor and despite that remains an approachable leader. She is a kind and benevolent startup supporter and the kind of person you want to surround yourself with.”

Cecilia Hultén er angelinvestor og Senior Business Advisor hos Enigio Time.

Jenifer Clausell-Tormos, Develop Diverse

Jenifer Clausell-Tormos. Foto: Privat.

Jenifer Clausell-Tormos er stifter og CEO af Develop Diverse, et tech-startup, der hjælper firmaer med at bygge mangfoldige teams ved at eliminere implicit bias i rekrutteringsmateriale.

Deres første værktøj er drevet af et avanceret psykolingvistisk framework og AI og hjælper HR-konsulenter med at scanne deres jobopslag for implicit bias samt giver dem forslag til ikke-biased alternativer for at sikre inkluderende kommunikation. Jenifer har arbejdet inden for STEM-feltet i over ti år i den offentlige og private sektor, og hun har en ph.d. i biokemi og tech-platformudvikling.

Gabriela og Mia Negru, 2030 Builders

Mia og Gabriela Negru. Foto: Privat.

“Fordi de lavede Women’s Entrepreneurship Day med fokus på SDG’erne tilbage i november og i det hele taget er go-to kvinder, når det kommer til gamification og impact.

Mia og Gabriela Negru er stiftere af virksomheden 2030 Builders, der hjælper virksomheder og organisationer med at skabe bæredygtig vækst.

Marianne Haahr, Sustainable Digital Finance Alliance

Marianne Haahr. Foto: Privat.

“En af de helt fantastiske kvinder inden for blockchain og FinTech; virkelig en kompetence på sit område.”

Marianne Haahr er Director hos Sustainable Digital Finance Alliance.

Camilla Engelshardt Kirkegaard, DigitalLeader

Camilla Kirkegaard. Foto: Privat.

“Megakompetent, især når det kommer til digital ledelse på toppen af erhvervslivet.”

Camilla Engelshardt Kirkegaard er CEO og Founder hos DigitalLeader.

Ulla Brockenhuus-Schack, SEED Capital

Ulla Brockenhuus Schack. Foto: Seed Capital.

Ulla Brockenhuus-Schack er Managing Partner i SEED Capital. Hun var desuden adm. direktør for Pre-Seed Innovation fra 2003-2017.

Er en del af bestyrelsen i Vivino, Sportscaster/VEO, Tonsser, Expanite, OrderYoyo, Oticon Fonden, William Demand Invest, Mary Fonden, Tivoli og DVCA.

Susanna Rankenberg, Techsistens

Susanna Rankenberg. Foto: Privat.

“Som rådgiver og oplægsholder får Susanna komplicerede emner til at fremstå med klarhed. Hun tilbyder en forfriskende tankeramme og en jordnær og dybtgående tilgang til tech’en og de mennesker, der lever med den. Hun trækker på en årelang erfaring med eksekvering og strategi på sociale medier.”

Susanna Rankenberg har arbejdet med teknologi i et par årtier og har podcasten Techsistens, der handler om tech og eksistens, med en solid følgerskare. Hun har drevet en række projekter for bl.a. DR (herunder TV-avisen, X Factor).

Deanna MacDonald, BLOC

Deanna MacDonald. Foto: presse.

“De driver en række progressive og skelsættende blockchain-projekter bl.a. inden for marineindustrien og forsikring.”

Deanna MacDonald er stifter og Chief Executive Officer ved BLOC (Blockchain Labs for Open Collaboration).

Margrethe Vestager, EU

Margrethe Vestager. Foto: Wikipedia Commons.

“She takes bold actions to make tech in Europe ethical and fair.

Margrethe Vestager er konkurrencekommissær i EU. Hun er tidligere økonomi- og erhvervsminister og leder for Det Radikale Venstre.

Trine Tirsgaard, Netcompany

Trine Tirsgaard. Foto: Privat.

“Board member med stærk digital DNA. Har stiftet Digital Dogme hos Netcompany, en bevægelse, som har samlet erhvervslivet omkring at få flere uddannet og videreuddannet inden for teknologi, så vi kan imødekomme behovet nu og i fremtiden for IT-kompetencer, så vi kan spille en rolle i den globale konkurrence.”

Trine Tirsgaard er Group Director, Marketing and Communications hos Netcompany.

Louise Herping Ellegaard, Myinnerme

Louise Herping Ellegaard. Foto: Privat.

“Hun var sammen med to andre med til at revolutionere undervisningen i hele den danske folkeskole med Clio Online. Sammen med de to andre digitaliserede hun undervisningen og lavede den online tilgængelig.”

Louise Herping Ellegaard var med i edtech-startuppen Clio Online, som blev solgt for et trecifret millionbeløb. Hun er i dag angelinvestor og iværksætter.

Nana Bule, Microsoft

Nana Bule. Foto: Microsoft.

Nana Bule er direktør for Marketing & Operations hos Microsoft Danmark med ansvaret for den daglige drift og selskabets go-to-market-strategi i Danmark. Desuden er hun bestyrelsesformand i tech-startuppen Motosumo.

Lis Witte, Humade

Lis Witte. Foto: Privat.

“Hun er en af de rigtig erfarne i gamet og virkelig en go-to person, når det gælder tech, processer og kvinder.”

Lis Witte er CEO, Co-founder og Partner hos Humade A/S.

Ewelina Reszke Hansen, GoGetty

Ewelina Reszke Hansen. Foto: Privat.

Ewelina Reszke Hansen er CEO for GoGetty, online social platform til erhvervslivet med fokus på mangfoldighed og diversitet. GoGettys formål er at gøre kønsdiversitet og inklusion på de øverste poster i danske virksomheder transparent og målbar.

Katja Meyer, eachthing.com

Katja Meyer. Foto: Privat

Katja Meyer er Co-founder i eachthing.com. Eachthing er en platform, der gør det lettere for forbrugere at vælge produkter, der matcher deres behov, præferencer og værdier.

Katja er tidligere partner i erhvervsnetværket Ladies First og projektleder på #AARsome, et community for iværksættere i Aarhus.

Carla Fabbro, Startup Copenhagen

Carla Fabbro. Foto: Privat

Carla Fabbro fra Startup Copenhagen. Carla Fabbro er community builder og skaber events for danske iværksættere.

Mie Haraldsted, Copenhagen Industries

Mie Haraldsted. Foto: Privat

“En af de vildeste ingeniører, der kan bygge ALT– og så laver hun artificial guns.”

Mie Haraldsted er CTO hos Copenhagen Industries.

Camilla Rygaard-Hjalsted, Digital Hub Denmark

Camilla Rygaard-Hjalsted. Foto: Privat

Camilla Rygaard-Hjalsted er CEO for Digital Hub Denmark og har dermed det overordnede ansvar for at understøtte og accelerere danske virksomheders anvendelse af nye digitale teknologier, som f.eks. AI, IoT og big data, for at gøre Danmark til digital frontløber i Europa.

Thea Messel, Unconventional Ventures

Thea Messel. Foto: Privat.

“Thea is running a venture fund supporting underrepresented founders (women, immigrants, people of colour, LGBTQ+). It’s an important mission to make tech in the Nordics more diverse.”

“Setting up a fund requires a lot of courage and motivation for someone with a non traditional VC background. Thea gives all women a lesson of persistence and dedication to paying it forward.

Thea Messel er Founder og GP hos Unconventional Ventures.

Mette Lykke, Too Good To Go

Mette Lykke
Foto: Thomas Lekfeldt / STF

“En af de dygtigste kvinder inden for dansk tech, alene gennem Endomondo. Som CEO i Too Good To Go er hun igen med til at sætte Danmark på verdenskortet både som tech-land og som en nation, hvor man udvikler bæredygtige løsninger.”

“Efter megasucces har Mette allerede 125 ansatte igen i sit nye væksteventyr. En inspiration.”

“Et kæmpe forbillede for mange, naturligvis. Hun er vildt sej, nede på jorden og altid klar på at hjælpe.”

Mette Lykke er medstifter og tidligere CEO for Endomondo, som i 2015 blev solgt til amerikanske Under Armour. Hun blev som VP of Digital, men har siden 2017 været CEO i Too Good To Go.

Helle Næsager, Kostner Group

Helle Næsager. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen / Scanpix

Helle Næsager er stifter og CEO i Kostner Group, der arbejder med AI og big data til at analysere virksomheders it-infrastruktur.

Lisbeth Chawes, Esoft Connect/Shine

Lisbeth Chawes. Foto: Privat.

Lisbeth Chawes er CEO hos Esoft Connect/Shine. Mentor, bestyrelsesmedlem, panelekspert hos Innovationsfonden og tidligere Director of Marketing & Partners hos Komfo.

Anja Monrad, Dell

Anja Monrad. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Scanpix.

Anja Monrad er øverste chef for Central- og Østeuropa hos Dell.

Camilla Hessellund Lastein, Lix Technologies

Camilla Hessellund Lastein. Foto: Privat

“Hun baner vejen og inspirerer andre kvinder i tech med sin forretning.”

En super ej iværksætter, som er meget ung i forhold til, hvilken virksomhed hun driver. Inspirerende for mig – og for mange andre i DK!

Camilla Hessellund Lastein er stifter af den århusianske teknologivirksomhed Lix Technologies.

Marianne Dahl Steensen, Microsoft Danmark

Marianne Dahl Steensen. Foto: Pressefoto.

“Du kan ikke sige kvinder i dansk tech uden at sige Marianne Dahl. Ikke alene bestrider hun en lederstilling i et af verdens største tech-firmaer, hun arbejder også for at få flere kvinder ind i tech-branchen i ledelse og har en forståelse for, hvor vigtige kvinder er for arbejdsmarkedet.”

Marianne Dahl Steensen er en af de højst profilerede danske erhvervskvinder og CEO i Microsoft Danmark. Hun var dog ikke med på Infomedias opgørelse over CEO Superbrands, og det har vores storebror Kforum skrevet lidt om her.

Astrid Simonsen-Joos, Signify

Astrid Simonsen-Joos Foto: Lighting.Phillips.dk

Astrid Simonsen-Joos er CEO for Signify i Norden.

Pernille Andersen, FeedsFloor

Pernille Andersen. Foto: privat.

Pernille Andersen er CEO og medstifter af FeedsFloor.

Christiane Vejlø, Elektronista

Christiane Vejlø. Foto: Søren Bidstrup / Scanpix.

Christiane Vejlø er iværksætter, trendekspert, radiovært og debattør.

Tine Thygesen, The Creators Community

Tine Thygesen. Foto: Presse.

Tine Thygesen er CEO for The Creators Community, som er firmaet bag startup-co-working spaces Mesh i Oslo og Matrikel1, Startup Village og Founders House i København.

Alina Marit Engel og Suvi Kaario, Hooves

Suvi og Alina, Co-founders, Hooves. Foto: Presse.

Alina Marit Engel og Suvi Kaario er stiftere af den deleøkonomiske platform Hooves, hvor det er heste og tid med heste, der deles af brugerne. Læs også om dem i vores artikel om de 13 nye virksomheder hos InnoFounder.

Melissa Azari og Helene Lassen Nørlem, Tiimo

Melissa Azari og Helene Lassen Nørlem. Foto: Presse.

Azari og Lassen Nørlem har skabt appen Tiimo, som især har fået ros for at være en hjælp for børn med ADHD, autisme eller hjerneskade. For nylig fik Tiimo et kapitalindskud på 2 mio. kr.

Zenia Francker, The Creators Community

Zenia Francker. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Scanpix Denmark.

“Hun er med til at støtte og løfte nogle af de mest lovende tech-firmaer i Danmark gennem videndeling, sparring og kontakt til relevante investorer.”

“Bruger nu al sin tid og energi på at connecte startups med talent og investorer og gør på den måde en kæmpe forskel for økosystemet”

Zenia Francker er CRO i The Creators Community. Hun er tidligere CEO i Founders House.

Carla Cammilla Hjort, Space10

Carla Cammilla Hjort, Space10. Foto: Presse.

“Provokatør, kunstner og iværksætter. Måske Danmarks cooleste iværksætter.”

Carla Cammila Hjort er stifter af ArtRebels, Trailerpark Festival, Rebel Agency og CEO hos Space10.

Camilla Ley Valentin, Queue It

Camilla Ley Valentin.

“Hun repræsenterer for mig en kvinde, der har løst et reelt problem, som er værd at løse på en måde, som er hyperskalerbar og med kæmpe internationalt potentiale. Vigtigere har hun holdt fast i at være en kvinde, uden at det nogensinde har været ret meget i fokus. Hun fortsætter med at give tilbage til iværksættere, herunder i høj grad kvindelige iværksættere, på en måde, der understreger, at vi skal spille hinanden gode – et ægte forbillede.”

“Fordi hun både er megadygtig, men også giver meget tilbage til økosystemet og hjælper mange yngre iværksættere.”

“Sej international virksomhed, hun har været med til at starte. Gør blandt andet et stort arbejde for mange udenlandske personer, der kommer til landet og vil starte virksomheder eller arbejde.

Camilla Ley Valentin er stifter af og CCO i Queue It.

Laila Pawlak, DARE2Mansion og SingularityU Nordic

Laila Pawlak. Foto: Presse.

“Hun gør så meget godt for mange iværksættere i København og tør være vært ved større tech-arrangementer”

Laila Pawlak er CEO for Singularity Universitys nordiske filial, SingularityU Nordic.

Natasha Friis Saxberg

Natasha Saxberg. Foto: Morten Germund.

“Dygtig, nede på jorden, naturlig. Bare sej.”

Natasha Friis Saxberg har arbejdet med digital vækst, venture & innovation gennem to årtier, hun har stiftet flere globale startups og boet i New York i en årrække, hvor hun har hjulpet danske startups ind på det amerikanske marked.

Forfatter til “Homo Digitalis” og “Twitter!” Hun har en fast klumme på finans.dk om digitalisering og fremtidens teknologier. Hun er næstformand i Fonden for Socialt Ansvar, med i Disruption Taskforce og Digital Hub Denmarks Advisory board samt med i ATVs Digitale Vismænd gruppe.

Gulnaz Khusainova, Easysize

Gulnaz Khusainova. Foto: Privat.

“En dygtig forretningskvinde, som vi skal være stolte af bliver og driver virksomhed her i DK!”

Megasejt eksempel på en af de udenlandske iværksættere, som vi i Danmark skal hylde og være stolte af er kommet til Danmark, har startet virksomhed op og ikke mindst bliver her på trods af mange udfordringer.

“The best female role model I have had the chance to meet, first because she is an incredible entrepreneur but also because she relentlessly tries to make herself available for other female entrepreneurs who look for advice.

Gulnaz Khusainova er stifter af og CEO for e-handelsstartup Easysize.

Sara Green Brodersen, Deemly

Sara Green Brodersen. Foto: privat.

“Tør at stille sig op og fortælle om sin historie med at skifte fra corporate til startup. Gør det rigtig godt og er et godt forbillede.”

Sara Green Brodersen er stifter af og CEO i Deemly.

Maria Flyvbjerg Bo, Spenderlog

Maria Flyvbjerg Bo. Foto: privat.

“Udover at være et tech-talent, der kører derudad med den ene ide efter den anden, så er Maria Flyvbjerg også et kæmpe aktiv for iværksættermiljøet og en inspiration for andre kvinder, der gerne vil kaste sig ud i startuplivet og tech helt generelt.”

“En af de få kvinder i fintech, som skiller sig ud, starter seje virksomheder og giver tilbage til økosystemet.”

Maria Flyvbjerg Bo er partner i Spenderlog, stifter af Digtio og medstifter af virksomheder som NEST og Hufsy.

Ida Tin, Clue

Ida Tin. Foto: Pressefoto, Clue.

“Bor i Berlin og er et forbillede for mig.”

Ida Tin er medstifter af og CEO for Clue. Hun er med i Eventyrernes Klub, har haft motorcykelrejseselskabet Moto Mundo med sin far og er nu bosiddende i Berlin.

Fie Hansen-Hoeck, Fooducer

Fie Hansen-Hoeck. Foto: Presse.

“Hun og hendes partner har gang i en sej biks.”

Fie Hansen-Hoeck er ejer og stifter af Fooducer. Bestyrelsesformand for madkulturen.dk og bestyrelsesmedlem en lang række steder.

Aja Guldhammer Henderson

Aja Guldhammer Henderson. Foto: privat.

Aja Guldhammer er tidl. CEO for Reshopper og har været med i Bootstrappings igangværende tema om rekruttering. Hun er tidligere landechef for Airbnb i Norden og Holland.

Sanne Thougaard, Lundbeck

Sanne Thougaard. Foto: presse.

“Sanne arbejder målrettet imod at gøre verden til et bedre sted samt at skabe en sund forretning ud af det. Hun er ekstremt passioneret i alt, hvad hun gør, og i de mennesker, hun involverer sig i. Både medarbejdere, kunder og brugere. Sanne er både en dreamer og en doer.”

Sanne Thougaard er tidligere medstifter og forretningsudvikler hos Steps, og hun er nu Sr. Digital Innovation Partner hos Lundbeck.

Rikke Koblauch, Malmö Civic Lab

Rikke Koblauch. Foto: Presse.

Rikke Koblauch er Freelance Product Designer hos Malmö Civic Lab. Hun er tidligere stifter af startuppen Steps.

Louise Ferslev, MyMonii

Louise Ferslev. Foto: Presse.

“Er gået forrest i forhold til barsel og iværksætteri og tager sig tid til at være en glimrende rollemodel for yngre kvinder.”

Louise Ferslev er CEO i MyMonii, en app, der hjælper familier med at håndtere deres økonomi.

Malou Aamund, Google Denmark

Foto: Scanpix

Malou Aamund er direktør for Google Denmark og tidligere folketingsmedlem for Ny Alliance og Venstre.

Anette Nørgaard, Vækstfonden

Anette Nørgard. Foto: Claus Peuckert.

Annette Nørgaard arbejder som Network Consultant hos Vækstfonden.

Cathrine Seidelin, stifter af Women in Tech DK

Cathrine Seidelin. Foto: Privat.
“Mange tak for det klap på skulderen! Det er jeg utrolig glad for at høre; jeg vil dog understrege, at Women in Tech DK i den grad afspejler ‘team effort’,” siger Cathrine Seidelin.
Cathrine Seidelin er stifter af Women in Tech DK.

Ritu Jain, LifeX

Ritu Jain. Foto: Privat.

“She helps many other fellow founders and is a big advocate for diversity and inclusion.”

Ritu Jain er medstifter af startuppen LifeX og angel investor.

Tina Israni, SocialCodeDK

Tina Israni, Foto: privat.

New Yorker bosat i Danmark på 4. år – I gang med at lave et psykisk Health VR-startup. 

Nete Green Johannsen, Matter

Nete Green Johannsen. Foto: privat.

“Matter Pension er en bæredygtig pensionsopsparing, med nul investeringer i olie, tobak, kul og våben. Nete er ansvarlig for alle marketings og salgsaktiviteter.”

Nete Green Johannsen er CMO hos Matter Pension.

Linisha Palm, We.Care

“Som en person og leder er Linisha en virkelig inspirerende og kreativ kvinde. Hun er en serieiværksætter som kæmper for sine virksomheder og hendes teams og evner at holde sig motiveret igennem tilsyneladende umulige udfordringer og at opmuntre og motivere ethvert medlem af teamet. Hendes drive og engagement smitter og skaber tillid blandt investorer såvel som kunder og kollegaer.”

Linisha Palm er CEO og stifter af We.Care og tidl. medstifter af to startups.

Lone Jensen, Startup Wise Guys

“Lone er intelligent, engageret og målrettet. Hun har en befriende balance imellem professionalisme og humor, og hendes tilgang til tingene er velovervejede og analyserende. Hun er mester i at engagere samspillet med store virksomheder og startups så begge kan blomstre.”

Lone Jensen er Head of Partnerships hos iværksætterorganisationen Startup Wise Guys.

Henriette Weber, CARE Danmark

Foto: Privat.

“Stjerne indenfor digitalt engagement, specilet inden for klimaforandringer og den grønne dagsorden. Henriette var en af de kvindelige pionerer inden for kvinder i tech.”

Henriette Weber er Digital Branding Specialist for NGO’en CARE.

Sofie Blakstad, hiveonline

Foto: Privat.

“Is a building, a thinker and a changer.maker when it comes to impactful technology solutions. She is a woman bringing together two male dominated spaces of finance and technology.”

Sofie Blakstad er stifter af startuppen hiveonline.