De europæiske lande og læger er så småt begyndt at åbne op for medicinsk cannabis. En forretning, der trods op- og nedture på aktiemarkedet har vist sig at være meget lukrativ i USA og Canada og er i stor vækst. Kampen om at blive den europæiske cannabis-hub er startet, og Danmark har meldt sig på banen med sine bedste spillere.
Den internationale efterspørgsel på medicinsk cannabis har været støt stigende, og det meste tyder på, at den ikke bliver mindre lige foreløbig. En analyse forudsiger, at det medicinske cannabismarked vil være 44,4 milliarder dollars værd i 2024, mens en mere positiv rapport forudser, at markedet vil være 123 milliader euroer værd i 2028. Og her taler de kun om det europæiske marked. Og kampen om at blive Europas førende producent af den grønne medicin er i fuld gang.
Danmark påbegyndte i januar 2018 en forsøgsordning, der både gav læger lov til at udskrive medicinsk cannabis i særlige tilfælde, men som også åbnede op for cannabisforretningen. Som en del af en fireårig forsøgsordning har 33 virksomheder indtil videre fået tilladelse til at dyrke cannabis til medicinsk brug i Danmark. Men det meste tyder på, at cannabisbranchen kommer til at blive i Danmark i langt mere end fire år. Alle andre forsøgsordninger med medicinsk cannabis i Europa er blevet forlænget eller gjort permanente.
Det gør os til den ledende cannabisvirksomhed i Europa, et marked med mere end 400 millioner mennesker.
Og den danske forsøgsordning med medicinsk cannabis har skabt et frugtbart grundlag for, at Danmark kan få en førende position. Modsat mange af de andre europæiske lande, der også kører forsøgsordninger med medicinsk cannabis, er der nemlig ikke nogen grænse for, hvor meget cannabis et selskab må høste. Dette har fået nogle af Canadas og USA’s største cannabisproducenter til at forplante sig i Danmark.
Europas største cannabismark på Fyn
Hvis Danmark ender med at blive Europas næste store cannabis-hub kunne noget godt tyde på, at Fyn og Odense bliver det helt store hotspot. Odense er ved at skabe et cannabisnetværk mellem store internationale og nationale cannabisproducenter i Odense og bl.a. SDU og Universitets Hospitalet for at skabe de optimale vækstforudsætninger for cannabisplanten og virksomhederne, der dyrker den.
Canopy Growth Corporation and Aurora Cannabis Inc., to af de største cannabisproducenter i verden, har også plantet deres rødder i det fynske. Begge selskaber er fra Canada og er gået ind i et joint venture med danske producenter.
De er ikke kommet til Danmark med små ambitioner. Aurora Cannabis, der er verdens næststørste producent af medicinsk cannabis, har slået sig sammen med det danske gartneri Alfred Pedersen & Søn og dannet selskabet Aurora Nordic. De er i gang med at skabe et kæmpebyggeri i Odense, som skal nå op på omkring 93.000 kvadratmeter og dermed blive Europas største produktion af medicinsk cannabis.
”Samarbejde er et stort skridt for Aurora, fordi det gør os til den ledende cannabisvirksomhed i Europa, et marked med mere end 400 millioner mennesker. Det vil effektivt accelerere vores internationale ekspansion,” siger CEO for Aurora Cannabis, Terry Booth, og fortsætter:
”Vi er allerede en ledende eksportør og distributør af medicinsk cannabis i Tyskland, og nu får vi den største kapacitet i et hastigt voksende europæisk marked, hvor kun en håndfuld licenserede virksomheder kan operere i dag. Når vi samtidig kan bringe vores indgående kendskab til cannabissektoren fra dyrkning til distribution i spil, så ser vi et meget stort potentiale i samarbejdet med Alfred Pedersen & Søn.”
Fyn er også hjem for den første danske producent af medicinsk cannabis. Spectrum Therapeutics var i maj 2019 den første danske virksomhed, der fik tilladelse til at dyrke og håndtere cannabis til medicinsk brug. Spectrum Cannabis siger selv, at der er en enorm efterspørgsel fra udlandet, og de regner med at øge antallet af ansatte fra 60 til 100 allerede i efteråret 2020.

Mangel på cannabisgartnere er en udfordring
Selvom markedsvilkårene for cannabisplantagerne er gode i Danmark, kan manglen på specialiserede cannabisgartnere dog blive et problem. Direktøren for Gartneri-, Land og Skovbrugets Arbejdsgivere, Jens Poulsen, forudser i en DR-artikel, at der vil være behov for 1.000 danske cannabisgartnere i fremtiden.
Cannabisgartnerne skal nemlig leve op til den samme høje standard, som man kender fra lifescience-branchen. Gartnerne skal ud over grønne fingre have kendskab til kvalitetssikring og GMP (god fremstillingspraksis) for cannabisfremstilling samt mestre dokumentationsprocessen, der følger de høje farmaceutiske standarder.
Den gode nyhed for branchen er, at der er kommet AMU-kurser og korte uddannelsesforløb, der træner faglærte og ufaglærte partnere til at kunne arbejde med fremstillingen af cannabis til medicinsk brug.