Female Founders 3#: Maiken Paaske
Startups med kvindelige founders er næsten fraværende i Danmark: I 2019 gik 95 % af alle VC-investeringer til teams startet af mænd, 4 % gik til mixede teams, mens blot 1 % gik til rent female foundede teams. Bootstrapping stiller i denne serie skarpt på female founders og spørger bl.a. til udfordringer og til, hvad der kan gøres anderledes, fx øremærket barsel, personligt drive og – ja, læs selv indslag #3 med Maiken Paaske, co-founder af BeautyVision.
1. Hvad er dit drive – hvorfor er du founder? Og hvornår vidste du, at det var det rigtige at blive founder?
Jeg har altid været initiativrig og haft en “skabertrang” – en lyst til at bygge nye ting op. Da jeg var yngre, ville jeg gerne være arkitekt, da muligheden for at designe og etablere noget nyt fra scratch tiltalte mig meget. Men min interesse for teknologi blev efterfølgende altoverskyggende, og jeg valgte derfor en IT-uddannelse på universitetet. Mens jeg studerede, fik jeg mit første job, i Lunar bank, og der blev jeg overbevist om, at den skabertrang, jeg havde, skulle sættes i spil inden for tech-verdenen. Man får uvurderlig erfaring med fra en rejse som Lunar, og jeg har ligeledes været enormt heldig at have nogle erfarne mentorer og iværksættere i mit nære netværk, som altid har bakket mig op, og derfor var det faktisk et meget naturligt for mig at vælge iværksættervejen.
2. Hvad ville du gerne have vidst, da du begyndte som founder? Og hvad ser du i dag som den største udfordring i forhold til diversitet inden for startup-/investormiljøet?
Det kom som en kæmpe overraskelse for mig, at min køn faktisk havde betydning ift. min rolle som iværksætter. Siden jeg startede virksomhed, har jeg ugentligt sparret med andre mere erfarne, mandlige, iværksættere i mit nære netværk; og når jeg efter pitches har fortalt dem om de spørgsmål, jeg er blevet mødt af fra investorerne, så har de mandlige iværksættere ofte rystet på hovedet over, at jeg har mødt en så anderledes respons, end de selv har oplevet i pitchsituationer. Spørgsmål om børn, familie og work-life-balance har jeg fået 80 % af gangene, når jeg har pitchet. Og det er ligeledes spørgsmål, som mine mandlige iværksætterkolleger selv siger, de aldrig er blevet konfronteret med fra investorer.
”Jeg havde helt ærligt slet ikke overvejet, at dette kunne blive en udfordring for mig, da jeg aldrig selv har spekuleret over mit køn ift. mine professionelle roller tidligere.”
Men realiteten er, at det jo spiller en rolle for investorernes beslutning, for ellers ville de jo slet ikke stille mig den type spørgsmål.
3. Hvad er dit bedste råd til andre, der overvejer at blive founder? Er der nogle råd, som er særligt rettede til eller særligt relevante for kvinder?
Vent ti år – forhåbentlig er Danmarks iværksættermiljø modnet og blevet mere professionaliseret til den tid. Ej, I’m kidding… Det kræver jo simpelthen, at der er nogle, der går forrest nu; at der er nogle, der tager de svære snakke og sørger for, at vi får skabt den forandring, der er så tiltrængt. Data vidner om, at vi er langt bagefter ift. diversitet, når vi taler om iværksætteri i Danmark, men før vi kommer til at se en reel ændring, så er der nødt til at være en anerkendelse af, at der ikke er lige muligheder mellem kønnene i dag. Ubevidst bias lever i bedste velgående i det danske iværksætter- og investormiljø – og der er en god grund til, at vi ofte siger “kvindelig iværksætter” i stedet for blot “iværksætter”. Det er jo, fordi når man siger “iværksætter”, så tror folk helt intuitivt, at der er tale om en mand. Det er stadig dér, vi er i dag.
4. Har du oplevet, at du er blevet behandlet anderledes, fordi du er en female founder i startup-/investormiljøet?
Helt bestemt. Både på godt og ondt. Nu har jeg allerede nævnt det her, men det er helt sikkert, at jeg har modtaget en anden type spørgsmål fra investorerne end mine mandlige kolleger i branchen ift. pitchsituationer. Jeg har ligeledes også oplevet, at jeg er blevet forfordelt i andre tilfælde, fordi jeg var kvinde. Fx har jeg oplevet at blive valgt til pitcharrangementer i 11. time, fordi der lige manglede en kvinde i programmet. I min optik er det bare et helt forkert incitament. Det bliver jo bare noget, man gør for at dække over, at diversiteten ikke er tilstede.
”Det er blevet “in” at have fokus på diversitet i vores samfund – og så mange organisationer og investorer har travlt med at brande sig på det.”
Men helt ærligt, se på dataene, og drag jeres egne konklusioner. Vi er så langt fra noget, der bare minder om diversitet i dansk iværksætteri. Jeg er derfor også begyndt at takke pænt nej til deltagelse i arrangementer, hvor jeg har mistanke om, at jeg blot er blevet valgt til, fordi arrangørerne lige skal leve op til det brand, de forsøger at etablere for sig selv. Med andre ord: Jeg ser mange paralleller til greenwashing-tendensen, når vi taler om diversitet i iværksætteri.
5. Hvis du selv kunne vælge, hvad ville du så ønske var anderledes i det danske startup-/investormiljø, i det danske økosystem?
Jeg ville ønske, der var en større interesse for at sætte sig ind i, hvad ubevidste bias er, for i min optik spiller det en afgørende rolle i øjeblikket. Der er masser af data, forskning og evidens for, at det er såkaldte ubevidste bias, der påvirker kvinders muligheder inden for iværksætteriet. Dog ser jeg ikke, at denne forskning bliver taget seriøst i branchen endnu af de spillere, som reelt set har evnen og ansvaret for at gøre en forskel. Jeg tror ikke, jeg kommer til at mærke en reel ændring i miljøet i min tid som iværksætter – desværre, men jeg har en idé om, at hvis jeg bliver ved med at bruge min stemme til at sætte fokus på området, så kan det være, at den næste generation af iværksættere vil få nogle andre muligheder. Det håber jeg i hvert fald.
Om Maiken Paaske:
Maiken Paaske stiftede i 2019 BeautyVision, en tech-startup med fokus på augmented reality (AR). Det er kort sagt en 3D-app, der visualiserer kosmetiske behandlinger, og som benyttes af privathospitaler og mere end 30.000 danske forbrugere i dag.
Maiken Paaske blev tidligere på året interviewet af Bootstrapping og har siden været i medierne flere gange, bl.a. som en del af Berlingske Talent 100 samt for at tale om udfordringer ved at være kvindelig frontfigur og problematikker i det danske startup-/investormiljø. Herudover har hun siden 2019 været debattør på Børsen.
Maiken Paaske er M.Sc.IT. i Project Management, Innovation & Technology fra Aarhus Universitet og har tidligere bl.a. arbejdet for de danske startups LUNAR og Plecto.
Om Bootstrappings artikelserie Female Founders:
Bootstrapping, Female Founders of the Future og Nextwork sponsoreret af bl.a. Danske Bank og ITB lancerede i efteråret ”Return on Diversity” – en guide til, hvordan man kan ændre på og gøre op med manglende kønsbalance – for det handler ikke blot om ligestilling, men også om økonomi, da alle undersøgelser peger på, at det går bedre for en startup, hvor både mænd og kvinder er inkluderet.
Bootstrapping tager nu tråden op fra guiden ”Return on Diversity” og har udvalgt de allermest interessante female founders i Danmark til et par spørgsmål om det danske startup-investormiljø.
*Fakta om VC-investeringer i ’19 stammer fra den svenske rapport ”Unconventional Ventures Report 2020” og nævnes også i vores guide ”Return on Diversity”.
Comments