Venture eller børsvejen? – Thomas Blacks vision – Diversitet i LogiSnap – Metavers kluns – Per&Helge investerer – Århus kalder



I Danmark er det – modsat resten af Norden – som om venturevejen er en selvfølge for startups. Men vi bør mere åbent diskutere, om hvilken vækstrejse, der bedst egner sig for en given vækstiværksætter. Hockeysticks og 10x er en nødvendig model for venturefonde, men ikke altid en fornuftig forventning, enhver vækstrejse kan honorere. Og hvordan bevarer founders bedst kontrol – og bidrager mest til at demokratisere ejerskab? Det kan vi måske bedre diskutere nu, hvor rekonstruktioner som septembers af Tame, Tattoodo og Simple Feast trækker overskrifter. De har ellers været forbeholdt de vækstbørser, der med gode undtagelser, har haft mange fald på 30- 50 %.

Hvorfor er det så vigtigt også at have vækstbørser? Thomas Black Petersen, ugens investor her, og direktør nu gennem ét år for FBV, Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder, skærer det ud i pap. I Danmark ender vækstvirksomheder oftest med at blive solgt, inden de når at vokse sig store og forankre sig i Danmark. Ingen af de ofte omtalte danske unicorns stiftet siden år 2000 har fx skabt mange danske arbejdspladser. Kun to danske virksomheder, som er stiftet de sidste 30 år, har skabt over 1.000 danske arbejdspladser. Men børsnoterede selskaber har det med at blive og skabe arbejdspladser. Og hvad er det så, der gør, at vækstbørsen har meget større succes både i Sverige og i Norge? Jo, i Sverige kender og berømmer vi aktiekulturen, der især siden 2012 har fået særlig fart. Meget enkelt fordi de har en aktiesparekonto med flad skat på 30 %. I mere oversete Norge er der hurtigt kommet 1,9 mio nye investorer. Der er ikke noget loft på deres aktiesparekonti og ikke nogen lagerbeskatning – der skal først betales skat, når der hæves. Det er den slags, der giver forskel på fiasko og succes for vækstbørser rundt i Europa. Og nu, vi har et folketingsvalg, er det værd at flage, at Danmark går glip af vækst og arbejdspladser. Thomas Black-Petersen er rigtig god til at flage de pointer, så selv du, jeg og en politiker forstår dem. Læs selv.

Ugens startup Logisnap er bl.a. finansieret af og har som bestyrelsesformand Anders Colding Friis, tidligere CEO i Pandora og Skandinavisk Tobak. Altså et eksempel på, at der kan hentes kapital og kompetence fra tunge, private investorer. Fokus i dagens portræt af softwareplatformen i krydsfeltet af to traditionelle mandebrancher – tech og transport – er ikke bare på, hvad intelligent software kan forny. Men på diversitet i praksis. Tre kvinder er ledere og medejere. En interessant case på, at diversitet skaber mere omtanke og bedre return. Brian Tange, Sabrina Bendjazia og Nikita Ravn har gjort det, andre diskuterer.

Denne onsdag skal du også forkæles med fornyende faglighed. Patrick Theander raser i Her skal næste Google eller Facebook findes mod misforståelser af web3, og Henriks Føhns har i Techtopia 255: Er din garderobe klar til metaverset? klædt sig ud i metaverset. Du kan også lytte til Per & Helge, der er glade for, vi er ude af septembers aktiemarked.

 

Ugens startup: Logisnap, og diversitet i transportbranchen

I 2021 etablerede Brian Tange LogiSnap i transportsbranchen med en ny logistiksoftware. En branche domineret af mænd, der nu mødes af et LogiSnap team, hvor der både er medejerskab og en diversitet, der er med til at sikre ekstra omtanke i beslutninger. Vi har talt med Brian Tange, Sabrina Bendjazia og Nikita Ravn fra ledelsen. Læs hvordan man i en højdivers flok løfter en softwareplatform.

 

5 skarpe til ugens investor: Thomas Black-Petersen

Thomas Black-Petersen er direktør for Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder, der skal gøre det mere attraktivt for vækstvirksomhederne at være børsnoterede og for investorerne at investere. Han har efter exit af sin virksomhed Inspari A/S i 2016 være aktiv i startup økosystemet med både sine business angel investeringer og investeringer i venture fonde. Læs Thomas’ skarpe meninger om, hvorfor vækstbørser er så vigtige for vores økosystem.

 

Web3 #2: Her skal næste Google eller Facebook findes

Er web3 et ligegyldigt buzzword for tech bros og venturekapitalister, eller er det her, næste Google skal findes? Det sidste, hvis du spørger krypto- og blockchain-ekspert Patrick Theander bag venturefonden The Aventures i Miami. Web3 kommer til at revolutionere den verden, vi kender. I denne uge fastslår Patrick, at Web3 er ”fyldt med bullshit, men med kæmpe potentiale”. Tjek – og få usecases næste gang.

 

Techtopia 255: Er din garderobe klar til metaverset?

Klæder skaber folk, og endnu mere i metaverset. For det er jo en scene set med VR-briller. Så du skal klæde dig forskelligt på Fortnite, Horizon, Snap eller til et Zoom-møde. Techtopias gode Henrik Føhns er gået forrest med et halloween-kostume købt i den amerikanske app DressX. Hør, hvad Lars Rahbæk, direktør i MojoMoto, og Rebekka Mikkelsen, producer hos Mannd_xr har fået Henrik ud i. Og se selv!

 

Investeringspodcasten 138: Godt vi er ude af september

Vi starter og slutter med investeringer. September var ikke sjov for Per & Helge og andre aktieinvestorer. Skal Elon Musks Tesla vurderes på fakta eller forhåbninger? Bankaktier og Zealand Pharma får også en tur. Investorer lytter ikke til FED. Men du kan lytte her til Nordnet duoen!

 

Århus kalder

I übermorgen er det Slush i Århus med et flot program. Og der sker meget, og uendelig meget mere end for bare ti og fem år siden, hvor Lasse Chor kunne sidde næsten alene om et rundt bord, Lunar var uden banklicens og gode investorer som Bo Wase, Poul Carstensen og Claus Hansen var tæt på hjemløse. Det vender vi tilbage til, men først efter efterårsferien. Ja, det passer ikke helt, for på fredag er vi da igen i din indbakke. Glæd dig imens fra åen til Øresund.