Uge 45 i økosystemet: Big Tech vinder samt fredagssladder om Ahlers, Agger, Warnøe, Wagner, Ingels – og DK’s 100 rigeste

Mindst 90% af Folketinget bakker op om velfærdsstaten og må dermed politisk være uenige med Donald Trump. Og nok mindst 98% misbilliger Trump pga. hans stil og race- og kvindesyn. Men masser af os elsker vel reelt, at der var noget at forarges over, ryste på hovedet af og grine af. Så selvom vi snart ånder meget lettet op, vil vi og 88 mio. Twitter-følgere måske – ubevist – alligevel af og til savne, at politik kan gøres så underholdende som et realityshow.

Derfor er jeg denne fredag total personcentreret som markering af, at vi nu er post-Trump. Og jeg er sladdervoren lalleglad som de eksperimenterende mænd i Thomas Vinterbergs nye film ”Druk”. Så jeg tjekker de kendte og de rige i vores økosystem ud, mens jeg samtidig kommer rundt om diversitet, tech-giganter og skandaler i vores økosystem. Så glæd dig til en mere munter fredag på promiller, mens mine nordjyske naboer får pelset deres mink til den pels, du nu aldrig får.

 

Le & Tommy: Kun rygters marked er større

Hvis du hverken læser Se & Hør eller Ekstra Bladet, ved du måske ikke at vores allesammens Tommy Ahlers – og det ”allesammens” siger vi ikke kun, fordi han har talt på Bootstrappings nytårsreception fra vores dåb indtil nu – har bekræftet for Ekstra Bladet, at han er kæreste med Le Gammeltoft. Og omvendt formodes. Le er, hvis du heller ikke ved det, også selv iværksætter med sin egen livsstilsradio, Heartbeats. Et godt par.

Og apropos radio kunne du jo i ugen høre unge ”TV-løve” Christian Arnsted tale om kønsroller i startupmiljøet i KvindeKompagniet, mens du venter på vores Return on Diversity-rapport. Første warmup på rapporten kunne allerede læses på Bootstrapping i onsdags, og glad forventning præger kommentarer på LinkedIn. Selvom Søren Kierkegaard mente, forventningens glæde var den største (han nåede vist aldrig længere), og intet i dag er større end forskræp og rygter, så skal vi nok leve op til de høje forhåndsforventninger. Tak.

 

Så kan drengene have det så godt. Mia Wagners nye investeringsplatform

Nordic Female Founders er navnet på en ny investeringsplatform med særligt fokus på kvinder. Bag den står en anden TV-løve, Mia Wagner. Hendes formål er at samle kvinder om investering og iværksætteri. Det er hverken den første eller eneste – vi skal nok snart bringe en oversigt – men Mia Wagner har jo gennemslagskraft. Og hun har ret, når hun til Børsen siger: “Vi ser ind i en virkelighed, hvor udviklingen i ligestilling er fraværende. Vi kan ikke påvise vækst i andelen af kvinder, der stifter virksomhed, eller kvinder, som besidder poster i topledelser og bestyrelser i Danmark. Der sker ikke noget i udviklingen, så nu må vi gå til handling.” Så kan drengene have det så godt. Wagner-far og -bror må blive hjemme og passe Freeway-koncernen.

 

Kan man(d) blive blandt Danmarks rigeste på startups?

Berlingske Business udgav traditionen tro sidste fredag listen over Danmarks 100 rigeste. Så jeg har haft en hel uge til at lede efter, hvor mange der har så tjent deres penge på startups. Hvor er den danske pendant fx til Jeff Bezos, verdens rigeste med i omegnen af 1.200 mia. kr. gemt i sengehalmen? Amazon kan vel kaldes en tech-startup? Jeg har ikke fundet nogen. Endnu. Og det er nok ikke en fejl ved Berlingskes analyse.

Nærmest i miljøet kommer Christian – Løvens Hule – Stadil (nr. 20), som jeg kan sige er en meget underholdende (og snakkende) bordherre. Men hans 6,6 mia. er nok mest tjent på at sætte Hummel-striber på sportstøj. Bestseller-arving Anders Holck-Petersen (nr. 3) investerer i mangt og meget, fra skotsk højland til venturevirksomhed. Fx er hans venture med i fintech-raketten Klarna, ligesom han lige i ugen har scoret en stor gevinst på at eje ti procent af aktierne, som tyske Flaschenpost.de solgte til Dr. Oetker for 7,5 mia. kr. Men det er nu engang ikke platforme, men også her klude hængt på yngre mennesker, pengetanken på 45 mia. kr. stammer fra.

Netcompany tælles med som en af de enhjørninger, vi er så stolte af. Stifter André Rogaczewski (nr. 58) er den markante frontfigur fra østbyen i Aalborg (med landets korteste middellevetid) og god for 2,3 mia. kr. Det er nok digitalt, og det er nok gået næsten eksponentielt, men det er vel mest af alt at regne for IT-consulting.

Så det kan godt være, finanskrisens lave renter har styrket danskere med store formuer. Men der er uendeligt langt op til Jeff Bezos og de andre amerikanske tech-giganters founders og CEO-kredse.

 

87. rigeste: Investerer Bjarne BIG i varm luft og livsstil?

Ligesom André har Bjarne ”BIG” Ingels tjent sine penge på højttakserede kreative rådgivningstimer. Lige nu berømt for at skulle designe Elon Musks rumstation. 1,9 mia. kr. er Bjarke Ingels god for. Og han har måske deltaget i ”Hunt for Yield”, som vi talte om i onsdags; det, at det er forbandet svært at placere sin formue i ”sikre” værdipapirer”. Han har ifølge Børsen i ugen investeret i Mindpool, og det kan kaldes kreativt. En startup, der bygger på medarbejdernes uudtalte dybe indsigter. ”Det kan eksempelvis være indsigter, der italesættes over en frokost mellem menige medarbejdere. Oftest vil sådanne indsigter rumme pointer, som kan komme virksomheden til gode.” Det var så bare mig, der troede, frokostsnakken rækker fra at klage over for lidt eller for meget salat til pludren om, hvorfor Bjarke har døbt sin 2-årige søn Darwin. Men nej:”Ved hjælp af specialdesignede spørgeskemaer skal medarbejderes intuitive forventninger til, hvordan virksomheden fremtidigt skal klare sig, indsamles, og latent viden fra samtlige medarbejdere skal registreres.” Tillykke. Min latente viden rækker kun til, at det enten er en genial investering, eller også er det ..? Jeg har derfor spurgt hele to kolleger, der har en ph.d. i hhv. videndeling og i kreative proesser. Begge hævder Mindpool er mere hårdtpumpet end en varmluftsballon oppe over Amager skibakke. Ud over de tre stiftere, der bl.a. tæller Mik Thobo-Carlsen, der også er medstifter af Tattoodo, er skuespiller Nikolaj Coster-Waldau og Ditte og Nicolaj Reffstrup fra Ganni også medejere.

 

Warnøe og kendtes Tattoodo-tatoveringer

Mik Thobo-Carlsen er som sagt også manden bag Tattoodo, tatovør-sitet, der mest er kendt, fordi alle de kendte fra fodbold til kongehusets venner, fra Daniel Agger (Liverpool/Brøndby-fodboldspiller med mange tatoveringer) til Peter Warnøe, er med som investorer. Her har investorkredsen brændt knap 25 mio. af de sidste tre regnskabsår og nu i alt 100 mio. kr. siden starten i 2012. Der er sikkert nyheder på vej, men inde på sitet er der nu ikke lagt nogen op i nu over to år.

Jeg husker Warnøe engang til en DanBAN-juleevent pitchede Tattoodo og hans (dvs. dengang det lige så meget var Lars Tvedes) endnu mere stormombruste venturefond Nordic Eye. Og han har flair og er en god sælger. Seed Capital er investor. Kort sagt, alt er nok helt efter bibelen eller i al fald bogen. Og vi orker dårligt at ringe og spørge Warnøe, for svaret er givet, at det er forventet runway for Tattoodo, og kun dumme jyder spørger om salg, der i øvrigt hedder traction på rigsdansk. Her er det nok metrics som 20 mio. Twitter-følgere, der tæller. Hos Enrico Krog Iversen, som med OnRobot var ugens case, er omsætning og salg stadig dyder. Men ellers kan man heller ikke uden for Københavnstrup længere altid være sikker på, det er medfødte dyder.

 

Vild i Vejle med de ukendtes Waturu?

Heller ikke, når vi tager videre til Vejle. Næsten 20 mio. danske rigtige kroner fik Waturu, en såkaldt banebrydende, bakterierensende vandvarmer, i kassen ved notering på First North i maj 2019. Du kan se direktør Toke Reedtz og bestyrelsesformand Thomas Marschall præsentere Waturu her i Millionærklubben i sommer med guidance for salget i 2023!

To ting kommer nu et kvartal senere frem. Aktionærerne fik aldrig at vide, at produktet faktisk allerede blev udviklet (altså som idé, for den virkede aldrig) i 2010 og havde en række konkurser, revisorskift og gensidige familiehandler bag sig, hvilket enhver, der slår op på Lasso, kan forvisse sig om. Og den kan stadig i 2020 måske ikke rense for bakterier; i al fald er den ikke bragt på markedet! Waturu er desværre nu en skidt historie for Nasdaq First North, ligesom Conferizes konkurs, som vi omtalte sidste fredag. Det var Conferize, Lars Kolind engang kaldte det nye Skype. I bagklogskabens lys er forårets indkaldelse til generalforsamling i Conferize, hvor Claus Bretton-Meyer, tidligere DBU, bliver bestyrelsesformand, sjov læsning.

Men Waturu er en god serie for læsere af Finans, der nu graver i relationerne i Vejle-familien bag med det fine navn Reedtz. Navnet er nok købt adel; direktørsønnerne er flyttet til Hellerup, og aktionærerne vil sikkert lige vende skråen eller Dandy-tyggegummiet en ekstra gang.

 

Tæsk til Endomondo-heltene Jøncks og Mette Lykkes gamle produkt

”Who are the impact superstars?” spørger Richard Engstrøm i den invitation, han har sendt mig til Nordic Impact Business Summit d. 9. december. Og skal jeg svare fra hoften, er de to gamle McKinsey-konsulenter og kendte startupsuperstars kandidater år efter år: Mette Lykke med To Good To Go og Jakob Jønck med Simple Feast. De rykker i impact. Men inden det skabte de sammen midler og erfaring fra Endomondo-appen, som 20 mio. løbere har brugt (eller som mig bare forsøgt at bruge). I al fald var Endomondo-heltene pænt hypet, som sig hør og bør med sådan en gadget-dims, alle kan snakke med om. De fik i 2015 solgt den for i omegnen af 600 mio. kr. til MyFitnessPal. Denne blev så igen opkøbt af fitness-giganten Under Armour, der nu med tab har solgt MyFitnessPal videre til kapitalfonden Francisco Partners for et par milliarder kroner. Så Endomondo-appen er væk fra Jordens overflade om tre måneder! Konkurrenten kan du se på dine mere tjekkede venners arme: Apple Watch. Og snart kan de abonnere på en Apple Fitness+-service for ca. 500 kr. om året. Hvem kan slå Apple-brandet – hvad enten du sætter Watch, Fitness eller Pay eller andet efter? Morale: Ønsk dig en anden modstander en Big Five – hvis du ellers selv kunne vælge!

 

Tech-giganter scorer kassen på COVID-19, og Jack Dorsey bliver forgæves hevet i ZZ-skægget

I min natlige drøm var Mette Frederiksen min modstander, der spærrede Aggersundbroen, så jeg ikke kunne komme til min gård i Nordjylland. Imens pelser Fab5-vennerne retail over hele verden. FB er, trods annonce-boykot i sommer fra 200 virksomheder, vokset med 17 %, Alfabet/Google med 9 %, Microsoft med 13 % og Amazon med hele 37 %. Du kan selv se grafen.

Alt vel at mærke på ni måneder. Det bliver ikke til at undervurdere betydningen af krisen for online-omlægningen. Vi kan alle gå ned i hver vores provinsby – nu også i de store som fx Odense – og opleve læssevis af tomme strøglokaler. Trist for bybilledet, men tech-giganternes founders og CEOs må så udgøre det farverige indslag.

Jeg er fx lidt fascineret af Twitter-founder og CEO Jack Dorsey. Sidste fredag skrev jeg om senatshøringerne, nu skal du læse om hans kamp mod hedgefonde. Elliot Management købte sig i februar ind med en 4 % ejerandel. De fik nedsat en review-komité af ledelsesstrukturen i Twitter, fordi de synes, to ting er upassende for Jack, og det var ikke hans lange skæg. For det første, at han ud over Twitter også vil fortsætte med at være boss for Square (ikke at forveksle med den fantastiske film ”The Square” med Claes Bang). Retfærdigvis er han medfounder af begge og ejer stadig 25 % af fintech-succesen. AktiekursenSquare Inc. er firedoblet siden marts. For det andet, at han gerne vil arbejde fra Afrika i et halvt år med at undersøge muligheder i kryptovalutaer!  Ikke engang en 10.000 gange mindre dansk startups CEO ville få lov. Men i mandags sagde bestyrelsesformanden så, at alt var, som det skulle være. Jack fortsætter, omend han retfærdigvis har trukket sit kryptoprojekt. Forstår godt, hvis Elliot-drengene har kløet sig lidt i deres manglende ZZ-skæg. På den anden side. Twitter er vokset 20 % på de ni måneder, siden de købte. Resultater taler højere end mumlen i imam-bedetæppet.

 

& nu til ugens allervigtigste person i økosystemet

Jeg lover, jeg gør det aldrig mere! Det var som sagt en post-Trump-fejring, en test a la Vinterbergs ”Druk”, hvor (mande)livet bliver mere muntert levet med ½ promille i blodet. Bootstrapping er jo ikke en sladderspalte! Vi vil gerne seriøst bidrage til at binde økosystemet endnu bedre sammen. Men man behøver ikke være adfærdsforsker for at iagttage, at par af begge køn læser avisen bagfra eller scroller efter det sjove. Og at erhvervsfolk brokker sig over, at Børsen og Finans ikke er mere seriøse end Ekstra Bladet, uden at de dog har opsagt abonnementet. Så vi lover intet andet, end at vi hyperseriøst vender tilbage på onsdag med et nyhedsbrev spækket med godt læsestof, værktøjer, fx til diversitet, og services som ’Folk, der rykker’. Godt, fordi forretningsmodellen er, at vi ikke bliver betalt for artikler, men af dit (og din startups eller investors) PRO-medlems valgte beløb sendt til MobilePay 125016. Og nyd så din weekend. Nu har du læst om en masse personer – den vigtigste for din forretning er jo, guess who: DIG!