Link: https://www.economist.com/graphic-detail/2020/10/19/in-a-world-mired-in-recession-china-manages-a-v-shaped-recovery

Uge 43 i økosystemet: Unicorns og ventures på slow eller speed, krisen over- eller underdrevet, serie-sexisme eller bare fredag? … Døm selv!

 

Vi står op til strammere restriktioner og kan ellers i ugen læse om triste overskrifter om alt fra minkaflivninger til sexisme-cases. Men i økosystemet skal vi skabe fremtiden, så nu vil vi mest tage jahatten på. Selv kom jeg hjem i går fra en fintech-dagsevent med CrediWire, November First, Roger, Zenegy, Kontolink, FairPay, ClarePlay og Penneo. En fornøjelse at se dygtige unge med solidt afprøvede løsninger. Og dagen før fra et strategiseminar i Vækstfonden, fordi det at diskutere at gøre dette herlige økosystem endnu bedre, mere bæredygtigt og bidragende til den store grønne omstilling bare er en god udfordring. Og så er der også mange seje grønne forretningsideer, fx ugens Bootstrapping-case med visionære Anders Reimann fra Nordic Harvest, der CO2-neutralt dyrker grønt i 14 etager. Som (deltids)landmand vil jeg mene vertikal salat-farming ikke disrupter mig, men dele af de fynske gartnerier. Anyway, grønt er godt for mere end øjnene. Så lad os slippe grønt neonfarvet lys ud over ugens dilemmaer.

 

Hurtigt eller langsomt? Hvor lang tid tager det at blive en unicorn? Og skal man være sjov for det?

Scott Galloway har et skørt nyhedsbrev, hvor han i ugen skrev noget i retning af ’Optimister finder på nye typer bæredygtigt brændstof til fly. Pessimister finder på nye sikkerhedsbælter’. Mange opfindelser, ikke kun Hövding-cykelhjelmen, er i så fald skabt af pessimister eller bare mellemfornøjede.

Stripe er fx måske den hurtigst voksende unicorn (værdi over 1 mia. $) i Silicon Valley og har nu en værdisætning på 180 mia. kr. Ideen er sådan set dødkedelig, bare hurtigere og sikrere onlinebetalingsservice, men altså nok til at udfordre i en konservativ finanssektor.

Snowflake er en anden unicorn, der lagrer data i skyen. Virksomheden vokser dramatisk og er nu værdisat til 450 mia. kr. Investorerne elsker den med fokus på ”net revenue retention rate” som metric. Den ikke alene holder på kunderne, men får dem til at sende mere af deres data op i skyen. Hvor svært kan det være?

Og nogle gange kan situationen opfinde dig med raketfart. COVID-19-nedlukningen af konferencer har skabte en ny unicorn på speed. Hopin er gået fra en værdi på 350 mio. $ for fire måneder siden til, at det nu er en værdisætning omkring 15 mia. kr., founders diskuterer med ventures, ifølge The Information. Virksomheden har eksisteret i ét år! Her kan man da tale om  hockeystick og eksponentiel vækst. Normalt tager den rejse til unicorn minimum fem år.

Som bekendt er det de færreste, der når så langt, og så er det, at vi i økosystemet rituelt og stolt nævner vores danske Big Six: Sitecore, Tradeshift, Unity, Zendesk, Just Eat og Netcompany.

Men i stedet for lige så rituelt at sukke over, hvor kort tid de fleste unicorns er forblevet i Dannevang, kan vi denne fredag opmuntrende sige: De er da mestendels også lidt kedeligt kønsløse B2B-platforme nede i motorrummet. Så come on. Under de grå brosten ligger den herlige strand.

 

Mand eller kvinde? Mød female founders, Adas engle og en investor, der ikke var en engel

Jeg er serieiværksætter og -investor (hvis det ord findes), men altså ikke seriekrænker. Jeg ved, nogle mænd føler sig presset til den slags bekendelser for tiden. Sådan har jeg det nu ikke. Men jeg er som menneske trist over at læse om, at en kvindelig startup i fødevarebranchen, kaldet Camilla, fra en mand i en stor investeringsfond ifølge FødevareWatch efter et investeringsafslag fik tilbudt et blowjob, som var det et plaster på såret.

De sår, kvinder kan tage med sig fra de politiske ungdomspartier, kører TV 2 en stille, stærk og indsigtsfuld serie på kaldet ”Partiernes skjulte overgreb”. Men det er selvfølgelig ikke kun blandt politikere, vi ser udnyttelse af usikkerhed og asymmetriske magtforhold. Vendt den anden vej, altså hvordan vi får mere forståelse og bedre symmetri ind i founder-investor-forholdet, handler DanBAN-investor Michael Bjørnlunds serie om, hvor han i ugen nåede afsnit #6.

Der er en del at rette op på i det hele taget. 1,3 % af alle VC-investeringer i Norden gik i 2019 til kvindelige founders. Og så kommer de investeringer endda oftest fra de statslige fonde, crowdfunding og family offices. 93 % til mandlige og resten til blandede teams. Det viser en rapport fra nordiske Unconventional Ventures og Dealroom. Så meget for den berømte nordiske ligestilling.

Tilsvarende er de fleste investorer selv mænd. I UK er 90 % af alle engle mænd. I Danmark er tallene fx for DanBAN bedre. Jessica E. Lessin skrev i ugen i Sifted, at VC’er prøver at få underrepræsenterede grupper ind, men mest af imagegrunde.”Privately, many venture capitalists still question why they should be responsible for closing some of the opportunity gaps, instead of just finding those whom they consider the “most qualified.” It doesn’t occur to them that they can be doing both and that they are missing opportunities.

I UK vil Ada Ventures gøre sit for at ændre på den fordeling. Fem kandidater får £50,000 til at lave investeringer næste år. Et lille skridt, ja. Men lad os få misbrug fra fortiden frem og så komme videre. Det er de tabte muligheder, vi skal have ændret.

 

Oppe eller nede? Vesten er nede, Kina oppe, Danmark er…

Krisen er alvorlig og dyb på verdensplan og sætter meget i stå. Mens Donald & Joe forsøger at tale pænt til hinanden, betyder nedlukninger stadig, at USA forventes at få et BNP-fald på 7 % i år. Indien er fx rigtig hårdt ramt og får BNP-nedgang på over 10 %, og Japan det halve i år, ifølge morgenens Finans. Eller et konkret eksempel: VC-investeringer i Spanien er 70 % nede i år ift. sidste år.

Men har Ken i Lunar, Jeppe i Pleo, Mette i Too Good To Go, Camilla i Queue-it og hundreder af andre problemer med at få investering til næste runde fra VC’er eller engle? Nej, vel, det var højst lige i en forårsmåned eller to. Ken har fx lige rejst 300 mio kr. Og foreningen af lave renter og veltimede hjælpepakker gør, at kun de, der bør have det svært, faktisk har haft det svært. Og jeg kunne blive ved, også uden for økosystemet. Der har ifølge Experian været færre konkurser i denne september 2020 end i sidste september 2019 og dermed måske i mands minde. Banker er ved at rulle nedskrivningerne tilbage. Så det er rejse- og oplevelsesindustrien samt minkavlere, der for alvor er ramt.

Så vi er godt ovre 1. bølge i langt det meste af økosystemet, godt stimuleret af digitalisering og øget e-handel. Investeringerne ruller, Carsten Borring kan måned efter måned komme med nye noteringer på Nasdaq First North, der overtegnes, og helt nye virksomheder stiftes. Samlet for Danmark får vi selvfølgelig også et BNP-tab på året, men mindre end de fleste andre landes.

Det samme gælder Kina. Economist skrev i ugen, at Kina har haft V-formet kriseforløb; økonomien vækstede 4,9 % i 3. kvartal, så Kina når endda et lille plus på året.

Er alt så guld og grønne skove? Nej, det er ikke tilfældigt, at regeringen lige har lavet en genstartpakke dels til eksporten, for den er jo nu engang afhængig af, hvordan det går på andre markeder, dels selvfølgelig til oplevelsesindustrien, hvor der dog heldigvis ikke er flest iværksættere. Og der er også flere midler til de normale ordninger i de statslige fonde, hvor Vækstfonden har pløjet en milliard ud i vores økosystem samt garantier for over fem mia. kr. Og spørger vi Experian og andre, der følger kreditten, vil vi ikke blive ved med at undgå konkurser, når udskudt skat og moms skal betales. Og måske er investorerne ikke helt så sultne efter at levere egenkapital med risiko ud efter nytårsmiddagen, når vi ikke matches 1:3.

Men nu tager vi ja-hatten på, så lad os se positivt på 2021 i en weekend, hvor mange skal svede i en svær budgetproces. Det bliver hårdt, men det skal nok gå.

 

Trump eller Twitter? Du er dit medie

Alle er på Facebook – men det er finere at sige, at man ikke er det – mine børn er på Snap, min kone på Insta, og jeg kommer reelt kun på LinkedIn! Dansk normalfordeling, vil jeg mene. De politikere, journalister og (wannabe)-celebrities, jeg kender, er på Twitter og mener ofte, de her kommer tæt på vælgerne/publikum.

Joe Biden tweetede 20 gange under nattens valgmøde. Vi ved alle, at Donald Trump nærmest lever på Twitter med sine 83 mio. følgere, og er lige så hyperaktiv, som han er hyperrask. Men det, jeg ikke vidste, var, at 10 % af de mange millioner daglige amerikanske brugere producerer 92 % af tweets, ifølge ugens Pew survey.

Og er de så Trump-tilhængere? Næ, 69 % er faktisk demokrater og det i den liberale (dvs. i USA venstreorienterede) ende. Efter 3. november går demokraterne nok ikke i kødet på ligeså mange Trump-tweets som de gør i dag.

 

Vækst eller misvækst? Ventures på vej op igen

Jeg synes, alle ventures nu banker på med nye fonde på vej. Det gælder fx Ulla Brockenhuus-Schack i SEED og Christel Piron i PreSeed Ventures for nu at tage de nok ældste, mest etablerede ventures i landet. Og til seneste, fx Frank Lyhne og Peter Sandberg i nye N2F (Nordic Secondary Fund), som jeg i går sad i call med sammen med 53 andre potentielle investorer og tænkte: De er godt nok kommet godt fra start i forhold til, vi er i et corona-år.

De udenlandske fonde har jo nok af gode grunde ikke kunnet flyve ind til Kastrup eller andre lufthavne. Jeg tænker, det nok er noget af baggrunden for, at de samlede investeringer fra ventures så langt inde i 2020 er 12 % nede ift. året før.

Vi kunne i Børsen i ugen læse, at Giant Ventures med David Helgason i baglokalet vil accelerere den grønne vækst globalt med indhentede 6 mia. kr. – cirka samme gigantbeløb, jeg i onsdags skrev, Den Grønne Fremtidsfond allokerer til samme formål, vel at mærke i Danmark. Og den nok største udenlandske venturespiller i Danmark, Balderton, er i al fald aktiv. De har netop lanceret det, de kalder en ny fond, der skal ”blitzscale Europa” med mange hundrede millioner dollars; dvs. nu vil de eskalere flere fra serie A og helt til IPO. Og det er et godt perspektiv.

Europas store problem er nemlig ifølge en ny rapport fra McKinsey at konvertere vores mange lovende startups til globale scaleups. Europa har skabt 36 % af alle globale startups mellem 2012 og 2019. Men har kun 14 % af de unicorns, vi omtalte ovenfor! Hurtigere eskalering mod IPO’s og større risikotagning er Baldertons opskrift. Ser jeg på facts, har Balderton foretaget 15 investeringer i 2020, herunder i fem virksomheder ledet af kvinder. Dog er kun 1 ud af 9 investment-partners kvinder. Så ved du det.

 

Således opmuntret må du have en rigtig herlig weekend, hvor vi forhåbentlig kan se frem til lidt mere sol end regn. I al fald varmt. Denne uge var de varme ideer i vertical farming, i næste glipper vi med øjnene over anden innovativ forretningsmæssig opfindsomhed, ja bl.a. på feltet for eyetracking.

På gensyn!