Foto fra Flickr: https://www.flickr.com/photos/162793571@N04/48979679452/

Uge 19 i økosystemet: 8 Tips, 6 Tricks & Musks Transaktioner: Startups yt? – Nemlig.com-finten – Antler & Rockstar – Astrotech – Superfounders

En weekend i foråret skal man bare rydde op i sine skabe og gøre forårsrent. Den er vi nået til på Bootstrapping. Der er for mange transaktioner vi har forbigået og for mange tips og tricks, du ikke har fået. Så det bliver et ret praktisk overblik med 8 tips, 6 tricks & mange transaktioner i økosystemet. Jeg hører ingen klager – og går i gang.

 

Ugens tips

 

Tip 1: Tech-startup er so yesterday. Vær din egen livsstil

“The company I founded in my 20s exploited vulnerable people for profit. I was a merchant of death, and a charlatan.” Sådan skrev founder Alex Kruger i The Guardian om hans afsmag for den bedemandsplatform, han nu havde forladt. Og ”Startups are so 2010” mente Tim Denning på Medium: Tim er træt af t-shirts og bordfodbold, af pitches og af hele den vrælende programmerings-børnehave. Og af at det hele er et lotteri: In 2020, 90 % of startups failed. 75 % of venture-backed startups fail. Under 50 % of businesses make it to their fifth year.

Og hvad er det nye sort så? Det er at være content creator. Der er masser af god livsstilbusiness, du kan skabe, er Dennings påstand. Og ”free content leads to paid content,” forsikrer han. I overgangen kan du tjene flere penge på at investere i bitcoins end i startups, fx Dogecoin, som har givet 9900 % igen. ”The uncomfortable truth: You’ve got a statistically better chance of buying bitcoin, holding it for a few years, and making a tonne of money than you do with a startup that gives you an exit followed by a huge payday.”

 

Tip 2: Founder-Rasmus: Lær nu af dine fejl!

Nu, hvor vi alle heldigvis fortsætter med at bygge fremtidens virksomheder i stedet for at slå op i banen, kan vi lære af gode råd:

Det sjoveste, jeg læste på nettet i ugen, var at A’et i ARR ikke står for ”Anticipated”. Underforstået: Du skal ikke forvente salg, men fandme tjene nogle penge og levere noget bundlinje. Noget annual recurring revenue.

Det mest selvkritiske menneskelige fra en founder var en 10 fejl lært på en fem års rollercoaster-rejse.

Det mest instruktive, helt ned i detaljer, er Rasmus Madsens ’manual’-bog, som vi bragte uddrag fra i onsdags og fortsætter med de næste to uger. Rasmus fik nej til 4,5 mio. kr. på et DanBAN pitch. Så nu fortæller han, hvad han skulle have gjort i Pitch-Deck #1. Sådan misser du ikke dit pitch.

 

Tip 3: Invester i spilplatforme som Better Collective

Hvis du kombinerer tip 1 og tip 2, kan du jo starte med at investere i spilplatforme. Better Collective noteret på Nasdaq i Stockholm har haft en formidabel kursstigning, så de to danske stiftere, viborgenserne Jesper Søgaard og Christian Dam Kirk Rasmussen, nu ifølge Finans er milliardærer. Deres kontorbygning i Toldbodgade 12 i København har jeg et særligt forhold til, fordi det var min første arbejdsplads, efter jeg som ung forlod min forskerstilling. Og ved indgangen til det monstrøse pakhus var der en stor guldfiskedam. Det tog lidt røven på mig, der i små 30 år kun havde siddet i nedslidte universitetslokaler. Senest har Jesper og Christian brugt over 1 milliard på at købe The Action Network i NYC. Det er en platform for nyheder og analyser om sport, hvor man fx kan sammenligne odds. Strategien bag opkøbet kan du læse hos Medium.

 

Tip 4: Netværk dig til din næste udvikler

Der er rekordmange jobopslag, fortalte Kaare Danielsen, Jobindex i ugen. Startup-jobmarkedet er ekstra hot, og det bliver sikkert kun værre. Så du kan slå en annonce op på The Hub, men det ser en ikke-jobsøgende jo ikke. Så du må netværke. Fx 26. maj i København på HackerX Back-End/Data Science Event. Det er endda officielt også en ”recruiting event” med fokus på 3-6 år back-end developers og data scientists.

 

Tip 5: Dyrk også niche VC/acceleratorer: Antler, Rockstart m.fl.

Venturefonde skal vel i gang med at rejse kapital hvert 3-4 år til en ny fond. Jeg synes bare, alle er i gang nu. Måske også fordi jeg mærker DanBANs nye Co-investment fond. Og så er der pludselig mange udenlandske på det danske marked. Det er godt, for det skærper konkurrencen, som Nikolaj Højer skrev på LinkedIn i ugen, som kommentar til at Tommy Andersen, Byfounders syntes, han måtte slå hurtigere til på de gode deals. De giver også founders mulighed for et større og frem for alt mere specialiseret udvalg af acceleratorer og dermed vidende VC-investorer, som fx:

Rockstart, en global acceleratorfond, her bosat i Matrikel 1 og specialiseret i agri-tech (eller agro som man nu vil), altså i landbrugs- og fødevareteknologi. 20 startups har nu gennemført 2020 programmet, og de har i alt fået for 75 mio. kr. i kapital. Men der mere at gøre godt med, for Rockstart AgriFood I er lukket på 164 mio. kr. med Arla som ’naturlig’ investor sammen med Vækstfonden. I fødevareerhvervet skriger vi, siger jeg kvart-bonde her, på teknologiudvikling. Ja, radikal digitalisering er nøglen, hvis vi skal nå i mål med 2030 klimareduktionerne.

Antler er i gang, men starter deres første  rigtige “green tech” accelerator for 40 personer efter sommer. Så det kan du søge fra nu. Og det særlige ved deres spændende model er jo, at de også sammensætter teams ud fra stærke personer, som de så at sige headhunter, så de er komplementære, herunder kønsdiverse. Vi vender tilbage med Antler som ugens investor, så du kan høre mere.

 

Tip 6: Invester kun i den bedste af den grønne omstilling

I det store udland taler man meget om en aktieboble for tech og for grøn omstilling. Jeg vil nu mene, at bæredygtighed ikke bare er kommet for at blive, men kommer ind i alt. Og at selve den grønne omstilling i Danmark kun lige er begyndt – og ikke vil tage af. Jeg lavede før jul en større oversigt over den grønne omstilling med startup-briller. Og i ugen blev jeg i Børsen selv klogere på enkelte startups på de fem mest relevante felter som PtX, landbrugets pyrolyse og digitale præcisionsstyring med mere. Børsen havde spurgt Anne-Marie Levy Rasmussen, Innovationsfonden, Erik Balck Sørensen, Vækstfonden samt Klavs Hjort og Mikkel Rørvig fra henholdsvis Danske Bank og Nordea. 4 tunge investeringseksperter. Vil fx BTS eller DanBAN samle startups og investorer for videre dialog? Jeg vil i al fald gerne støtte.

 

Tip 7: Lær diversitet af DI

DI vil nu samle dansk erhvervsliv om et mangfoldighedsløfte: The Gender Diversity Pledge, med den ambition at nå 40 % kvinder (mod p.t. 26,6 %) på ledelsesniveau i 2030. Det kan både kaldes nødvendigt for at sikre talentmassen og ambitiøst, når man kigger ud over ledelsesgangene. I vores økosystem, vores del af erhvervslivet er vi som bekendt bagud så det klodser. Halehæng til det store erhvervsliv. Vi skal nok få fulgt op på det. Men du kan starte med at læse de 16 DI-principper her.

 

Tip 8: Brug (ferie)pengene på Nasdaq First North

Jeg vil nødig være den, der skal anbefale, hvilke Nasdaq First North aktier du skal købe, fx for feriepengene. Men samlet set er det, på godt nordjysk, gået rigtig pænt indtil nu. Mon ikke vi som i det store udland kan få en vis nedkøling? Den ramte dog ikke Digizuite, den digitale Asset Management virksomhed, der blev overtegnet med 276 % og lige er noteret.

Starter man investeringsforretning op i Aalborg, skal man åbenbart hedde Nord, ligesom Spar Nord. I Økonomisk Ugebrev læste jeg en længere analyse af Nord Investments, der står lige foran notering. Den er overtegnet af 2.400 investorer med 68 %. Alle får vel robotter som Danske Banks June til at investere, så det er ikke et let marked. ”Vi har endnu ikke slået markedslederen, men det skal nok komme”, lyder det dog selvsikkert fra CEO Anders Hartmann.

Jeg har selv haft større problemer med at finde rundt i lille Jomfru Ane Gade end inde i Aalborg Kongres & Kultur Center. Men derfor kan Mapspeople, Michael Grams indoor mapping startup, godt være en rigtig god ide. Han er selv født i Limfjordsbyen, Mapspeople noteres snart på Nasdaq First North, og den er næste uges startup-case i Bootstrapping.

 

Ugens Tricks

 

Trick 1: Bliv unicorn uden at studere for meget. Dataanalyse af superfounders

30.000 datapunkter og en hel bog har Ali Tameseb anvendt for at finde frem til det, vi egentlig godt vidste: Det er de bløde kompetencer som teamledelse, salg og netværksressourcer, der er vigtigst hos super-founders af de 337 amerikanske unicorns. Og så brugte de mest succesfulde deres energi på analyser, udspørgen og læring fra den sektor, de har disruptet. I øvrigt er den typiske amerikanske founder ikke en 22-årig fra Ivy League Universitet, men er 34 år og oftest ikke udannet på et top 10-universitet. Det er desuden meget mere sandsynligt at nå milliard-værdisætningen, hvis ens konkurrenter er traditionelle industrier end hvis de er andre startups.

 

Trick 2: Kom nu ind og ud af Krypto, SPACs osv., inden FED stopper stimulanserne

“Stock valuations are their richest since the dot-com bubble in 2000. Home prices are back to their pre-financial crisis peak. Risky companies can borrow at the lowest rates on record. Individual investors are pouring money into green energy and cryptocurrency” skrev Greg Ip i Wall Street Journal og gav FED, den amerikanske centralbank, hovedansvaret for at penge er så ”svinsk billige”, at vi har en optur i aktier herunder SPAC IPOs og kryptovalutaer. Nu kommer så frygten for inflation på grund af manglen på råvarer og chips samt det varme jobmarked. ”The many years since inflation dominated the financial landscape have led investors to price assets as if inflation never will have that sway again. They may be right. But if the unprecedented combination of monetary and fiscal stimulus succeeds in jolting the economy out of the last decade’s pattern, that complacency could prove quite costly.”

 

Trick 3: Undgå dårlige pressemeddelelser

Mon ikke vi får en pressemeddelelse om dagen fra startups. I gamle dage udsendte IT-branchen 50 % af alle pressemeddelelser, og på redationer satte vi sorte sække under telefaxen (!), så vi kunne slippe fri. I dag er jeg såmænd glad for at modtage et par stykker om dagen. Men jeg ser også nogle fejl, du let kan undgå. Et PR-bureau sendte mig fx en den anden dag en pressemeddelelse om Butter, en startup der udfordrer Zoom.

  1. Lad være med at starte med ”Jeg har et tip til en historie, som rimer på startup, iværksætteri m.v.” Det er jo ikke en vennetjeneste, men et betalt PR-bureau, oven i købet med navnet Help.
  2. Vær klar på og fortæl, hvem du også har sendt til. Vi er ikke meget for at gentage noget, nyhedsopdates allerede har fortalt. Reelt er det meget bedre, at founders selv ringer med en lidt unik vinkel.
  3. Lav elementær research. Vi havde faktisk omtalt Butter før som dansk mulighed for at gøre on-line møder mere interessante. Så knyt an til det – og skriv så kun, hvis der er en ny vinkel (hvad der ikke var).

Jeg var lige ved at sende den PR-bog jeg skrev i 1998 tilbage til afsender, men det triste er jo, at små startups spilder deres penge på bureauers dårlige standard-PR og marketing.

 

Trick 4: Invester i Astro-tech – og bliv en sand venture

Jeg gned øjnene lidt, da en af mine tidligere kommunikationsmedarbejdere i Børsen mente, at erhvervslivets ledere skulle lægge tarotkort som vej til at diskutere deres fremtidige ledelse. Man kan efterhånden dårligt dyrke yoga, uden det ender i mystik og spiritualitet.  Men det er bare min begrænsning, må jeg indse. For senere på ugen læste jeg i New York Times om en amerikansk venturefond, der vil investere i startups indenfor astrologi. Så der er penge i det, jeg så nu vil kalde astro-tech. Og når jeg tænker på, hvor skøre vi (inklusive mig selv) er på kloden, er der da et købedygtigt publikum og en mulig forretning. Jeg aner dog ikke, om jeg skal forestille mig udstyr til hekseri eller til måltidskasser som Årstiderne og hundekasser som Henrik Werdelins Barkbox?

Jeg havde i ugen en diskussion med tidligere Northzone Ventures partner Arve Johan Andresen om 10X forventningen hos VC’er, fordi jeg havde skrevet, man ikke kan blive ved i tech bare at tro, det er realistisk. Arve skrev så meget rigtigt, at fejlen er ikke 10X, men at man ikke går efter det nye, det endnu ikke sete. F.eks. i 80’erne havde vi PC/HW boomet, så kom 90’erne med “networking-systems”, som udløste “internet-boomet” i 00’erne, og SaaS/internet-services i 2010’erne …. osv. Hele tiden drevet af “opfindelser”, som ikke var kendt 10 år forinden. Fejlen hos VC’s er at fortsætte med at investere i “kendte-modeller” – og det er heller ikke ægte venture-investing”. Det er dog så nok alligevel ikke astrologi, der er det ægte nye. Der er foreløbig kun rejst 17 mio. kr. til astro-tech venturefonden.

 

Trick 5: Lær af nemlig.com finten: Lad fagforeningerne slås og Politiken dø i dobbeltmoral

Du har ikke hørt så meget på det sidste om nemlig.com-sagen, som Politiken breakede for nogle uger siden. Det er der i hvert fald to grunde til – ud over nyhedsmediernes flygtighed.

For det første er der ingen værre fjender end ens venner. HK Handel og 3F Transport kom offentligt op at slås om nemlig.com sagen. For mange år siden fik jeg på et seminar LO’s topledelse til at droppe båndet til Socialdemokratiet, da 2/3 af medlemmerne stemte enten Venstre eller DF. De inviterede mig efterfølgende til et møde i deres daglige ledelse, og det var helt umuligt for daværende topboss Hans Jensen at styre den dysfunktionelle forsamling. De så alt som et indbyrdes nulsumsspil, og deres grænsestridigheder ville ingen ende tage. Så sæt dine fjender op mod hinanden – det er et lidt trist, men effektivt råd.

Den anden er, at Politiken som bekendt er ejet af JP/POL koncernen, der sjovt nok ejer DAO, som kører pakker med de nøjagtigt samme forhold som hos nemlig.com. De følger såmænd branchestandarden i transportbranchen, fortalte en EY-partner og medinvestor i en startup mig. Men kan sikkert godt udfordre standarden, især i forhold til nedslidning i en tidsalder med robotløft. Men selv Politiken kan vel ikke holde til evig dobbeltmoral.

 

Trick 6: Gør cirka som Elon Musk – lær det af Galloway

Jeg har flere gange skrevet om Elon Musk’s samspil med Dogecoin kryptovalutaen, der startede som en vittighed og måske også er det. Efter Musk var på Saturday Night Late og tweetede, at han var The Dogefather, nåede Dogocoin en værdi på $85 mia. Musk indrømmede ved same lejlighed, at “SpaceX will need to pass through a deep chasm of negative cash flow” – ja foreløbig er der brugt $7,5 mia. Men vil du lære af, hvad Musk kan som moderne forretnings- og medie-fænomen, så læs Steve Galloways seneste epistel om ham.

 

Ugens Transaktioner

 

1. Adcendo

Faktisk var BII-biotekselskabets Adcendo 380 mio. kr. kapitalrejsning jo den største i ugen, og den største serie A-investeringsrunde i dansk bioteks historie. Novo Seed var hjørneinvestor og kan vel også hente cirka, hvad de skal bruge, hos Novo Holding.

 

2. Contractbook

Jeg har ikke godt nok styr på forskelle på Docusign, Penneo, Contractbook og alle de øvrige. Men jeg bruger dem og tænker: Må den bedste vinde, så jeg ikke skal anvende for mange systemer i for mange selskaber og bestyrelser. Konsolidere kunne måske Contractbook, der lige med byFounders og udenlandske VC’er har rejst en 185 mio. kr. serie B-runde. Det er sket bare 4 måneder efter serie A, skriver de på LinkedIn

 

3. KNXsolutions

Zendesk-stifter Morten Primdahl blev medejer KNXsolutions, et smarthome-selskab. Og den teknologi er der brug for, sagde Morten. Givet. Selv har jeg nu bevidst holdt smarthome teknologi ude af min nye gård/fritidshus, fordi jeg ikke vil have roen og stilheden afbrudt af bippende beskeder og alarmer. Men 1,5 mio danskere har allerede den slags smartness indbygget.

 

4. Nøie

Hvad er din personlige hudprofil? Aner det ikke, har højst tænkt den uden hud-. Men Nøie har kæmpe vækst på at analysere det, og jeg tror på, at Daniel Jensens eventyr fortsætter efter serie A. Nu har de rejst 75 mio. kr. til at komme ud i Europa.

 

5. Steisdal

Sig ikke, at al den politiske snak om grøn omstilling ikke resulterer i noget. Torben Möger, PensionDanmark har været med til at tale behovet for omstillingen op og investerer nu i Stiesdal, Virksomheden er kendt for at levere offshore-fundamenter. Dem skal der bruges mange af, hvis Danmark virkelig tør investere i en hel PtX-energiø. Og de er også med i de første forsøg med pyrolyse, via projekt Skyclean, der skal halvere landbrugets klimaaftryk

 

6. Tibalo

Onsdag kom vi rundt om mange edtechs med Jørgen Balle Olesen, stifter af Saxo.com. Det noget mere bedagede forlag Gyldendal har aldrig før helt haft held med sine digitale initiativer. Nu har de så købt Tibalo, der udvikler uddannelsesteknologi. Vi siger held og lykke til begge parter.

 

7. N2F

Jeg er positivt overrasket over behovet for en secondary fond i Norden. N2F’s seneste af en række investeringer er i Empirical, der laver ingredienser, en klassisk dansk styrkeposition, og i estiske fintech Fiizy

 

8. Fablewood

Og så den lille søde. Crowdfunding er godt, især til håndgribelige B2C ting. FableWood fra Fanø, der sælger søde dyre-træfigurer, rejste 100.000 kroner på en time via crowdfunding.

 

Hvordan går det så for dig? Altså med forårsoprydningen i denne regnvejrsweekend. Nu glæder jeg mig i al fald til at møde renskuret, klar og parat til en ny fantastisk uge i økosystemet.

Ha’ det så herligt.