Kilde: Getty Images

Snart elsker Børsen First North – ”Public” og aktier for diversitet – Ny vækstbørsforening – Seje Louise Lachmann – Topleder-stafet

 

Dagens tema handler om startup-aktier og kommer fra Wall Street til First North på Nikolaj Plads. Du kan også læse om Louise Lachmann, founder af en af de allerførste SaaS startups med succes og nu bæredygtighedsinvestor i VÅR Ventures. Du kan få tips til arbejdet med bæredygtighed i Vækstfondens podcast og med KvindeKompagniet høre om ”unconscious bias” med Deborah Dunsire, CEO i Lundbeck. Eller med Techtopia høre om den første robotlastbil der kører rundt på de svenske veje. Det er kun onsdag, og alligevel er der 3 ting, vi allerførst skal nævne om ugen i økosystemet:

 

First North og skalerbar vækst. Vi og Børsen elsker det

Da så mange har henvendt sig til os om Børsens dækning af noteringer på Nasdaq First North det sidste halve år handler dagens meget optimistiske klumme om den dag, Danmarks dygtigste erhvervsredaktion med Bjarne Corydon, Niels Lunde, Steen Bocian, Helle Ib, David Bentow og Nikolaj Sommer beslutter, at nu skal linjen lægges om.

Det at knuselske vækstaktier flugter godt med, at dagens fintech er Public med Jannick Malling, der virkelig disrupter aktiebesiddelse og breder den ud til kvinder og etniske minoriteter i USA. Og da ikke mindst med, at vi på fredag ser på den nystartede Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder med hjemmesiden fbv.nu og Thomas Black-Petersen som direktør. Vi uddyber på fredag, hvorfor den er vigtig.

 

SKAT. Morten Bødskovs udfordret. Kan ikke vente på svar

Andreas Steenberg (RV) har i mandags stillet følgende spørgsmål, der i sig selv fortæller alt om betydningen af Skattekredit-sagen, til skatteminister Morten Bødskov (S): ”Er det korrekt forstået, at på trods af en tabt afgørelse fra Landsskatteretten i maj 2021 omkring § 8 X om skattekreditordningen, så fortsætter Skattestyrelsen i flere enslydende sager med at kræve tilbagebetaling af flere års udbetalt skattekredit med den nok utilsigtede konsekvens, at mange af unge vækstvirksomheder måske unødvendigt går konkurs, da de ikke har likviditet til tilbagebetalingen og ikke har mulighed for at rejse ny investorkapital på grund af tilbagebetalingskravet fra Skattestyrelsen og som vækstvirksomhed heller ikke kan overleve i flere år uden mulighed for ny kapital?” Tak Andreas!

 

Finanslov med digitale smuler. Vi savner mest Kloge Åger.

Der er mange sider at læse i Finansloven (ca. 500 plus 2.500 siders bemærkninger) især om velfærd. Det eneste af direkte interesse for økosystemet er de flere vindmølleparker og digitale småting: ESG-data i MinVirksomhed samt SMV:Digital, der fortsat støtter virksomheders digitale omstilling. Finansministeriets Digitaliseringspartnerskab udviklede ellers mange gode forslag fra alle de gode mennesker fra Esben Gadsbøll, BTS og Gregers Kronborg, DanBAN til altid-med André Rogaczewski og formand Jim Hagemann Snabe. Det store spørgsmål for os og regeringen er lige nu manglen på arbejdskraft, på de kloge hoveder. Det problem er udskudt til foråret.

 

10 grunde til at Børsen en dag vil elske og forstå vækstaktier 

Vi er havnet i fremtiden – og den bliver så god! Bjarne Corydon, Niels Lunde, Steen Bocian, Helle Ib, David Bentow og Nikolaj Sommer har sammen med journalister og aktiepanel besluttet, at linjen skal lægges om. I dagens klumme kan du dele deres chokerende oplevelser og gode begrundelser for, at Børsen dækker vækstaktier lige så fornemt, som de dækker value-aktier. Læs og bliv forundret.

 

Ugens Startup: Public – demokratiserer US aktiemarked

Det amerikanske aktiemarked er niveauer og ligaer over det nordiske. Men uholdbart pivskævt. De rigeste 10 % ejer 90 % af alle aktierne. Jannick Malling er blandt dem, for hans fintech ”Public” er værdisat til 8 mia. kr. Men hans arbejde for diversitet i aktiebesiddelse kan føre til et uhørt flip af dynamikker og demokratisering, når kunder og stakeholdere ejer virksomhederne. Læs hans banebrydende og modige betragtninger fra NYC.

 

5 skarpe til ugens investor: Louise Lachmann

’Få af de personer, der kommer med ”kloge penge”, ved hvad det vil sige at bygge en virksomhed fra bunden og skalere’. Louise Lachmann er godt skåret for tungebåndet og ved, hvad hun snakker om. Hun havde en 3-cifret exit med sin tidlige, co-foundede Mono Solutions, en SaaS-platform for webløsninger til SMV’er. Louise er nu aktiv investor i en række fonde og startup-sammenhænge og ikke mindst partner i den nye bæredygtige venturefond VÅR Ventures. Læs med Louise.

 

Rollemodeller for alle #3 – Deborah Dunsire, CEO i Lundbeck

CEO i Lundbeck Deborah Dunsire fortæller til Josephine Volqvarts, Kvindekompagniet, om, hvordan hun arbejder med det virkelig svære i Lundbeck: at modarbejde ”unconscious bias” ned gennem organisationen. Det kræver i al fald det rette lederskab. Lyt til #3 i rækken af topleder-stafetter om diversitet.

 

Vækstfonden: Sådan arbejder du med bæredygtighed i din virksomhed

Hvordan lægger du en bæredygtig strategi, får ledelsen med i processen og får styr på din virksomheds positive og negative aftryk? Gode spørgsmål som Kristoffer Nilaus Tarp, nordisk bæredygtighedschef i NTT Data, fortæller om i denne podcast. Samtidigt har Christina Blak fra We Love People, forslag til hvordan du kommunikerer om din grønne strategi uden greenwashing. Lyt grønt.

 

Techtopia 217: Svensk robotlastvogn triller ud på vejen

De kan så meget i Sverige: En storindustri med fremragende bilproduktion. Et fantastisk børsmarked med fradrag for tab i små vækstaktier. Og måske derfor flest tech startup investeringer pr. indbygger. En af de mange spændende startups hedder Einride og producerer selvkørende elektriske lastbiler. De ruller af sted uden førerhus på de svenske landeveje. Så vær bange for elgen, ikke dem! Hør om robotlastbilen.

 

Rekord og rebound

Over $ 100 mia. er der pumpet ud i det europæiske økosystem i år. Det er mere end en 3-dobling i forhold til 2020! Det fremgår af Niklas Zennströms årlige Atomico-rapport, som vi ser nærmere på i fredagens opsamling. Men alt er ikke rødglødende. Næsten 2/3 af alle tech vækstvirksomheder, der er gået IPO-vejen på Wall Street i år, bliver nu handlet under udbudskurs. Den rebound kan lige nu også ses på alle nordiske vækstbørser inkl. Nasdaq First North. Er det en katastrofe? Næppe. For det glade adventsbudskab er jo: en dag vender alting. Både på børsen og på Børsen. Nu må du have det så fornøjeligt med dine første – små – jule get togethers, til vi ses på fredag.