Nytårets helte – Tommy Ahlers om 2021 – Penneo som startup-IPO – Nicolaj Højer som iværksætter-investor

 

I 2021 vil vi gerne udkomme med økosystemets helte, dem der skal skabe vores fremtid. Men blev det ikke lidt umuligt efter Mette Frederiksens nytårstale? Hun unævnte ikke bare dem, der arbejder særlig hårdt med covid-patienter, men os alle til helte. Måske er jeg lidt tyndslidt af al den afstand og afspritning, men jeg synes, det skal siges: Der kommer en dag, hvor vi vil have rigtige helte igen. For bare det at skulle lægge sig i ro og mag på divaneseren med lønkompensation er ikke en heltegerning. Det er i bedste fald et påtvunget led i smittespredningens modlogik. Men derfra og til at være en helt, ved at gøre så lidt om muligt på fællesskabets regning, det overskrider mine grænser. I min barndom var helte 2. verdenskrigs Battler Britton’er samt Superman og Guld-Harald (fodboldspiller). Meget senere erhvervslivets skabende helte og nu især tech og life science vækstiværksættere. Må vi få vores helte tilbage!

Tommy Ahlers kunne som ”politisk iværksætter” for hårdtplagede Venstre godt komme med i den række. Og vores nytårsinterview stammer fra min samtale med Tommy på årsmødet for Danish Business Angels. Tommy kommer rundt om hjælpepakkerne med fokus på 3:1 matchinglånene, og hvordan vi kan fastholde dem i det nye år, samt den grønne dagsorden og om virkeligheden bag Borgens mure. Hovedpointen for 2021 er at komme fra en fælles frygtdagsorden til en fælles fortælling om det håbefulde og optimistiske. Intervieweren kunne ikke være mere enig.

Og økosystemet har noget at komme med. 2020 var ikke – i al fald for os samlet – noget rædselsår. Det er faktisk let, som vi gjorde nytårsdag, at pege på Økosystemets 5 succeser i 2020.  Ikke for at hvile på laurbærrene, men som inspiration til at komme videre. Vi takker for god respons på vores top 5.

Penneo var en af de helt store SaaS startup succeser i 2020. Hvem af os får fx ikke dokumenter til smart underskrift. Og ikke bare fordi Penneo blev børsnoteret på Nasdaq First North, men fordi de har holdt kursen. Herunder værdien fra noteringen til kurs 11 i juni til omkring de 50 nu 7 måneder efter; og dermed en værdi på 1,2 mia. kroner. Konsolidator rapporteringssoftware blev noteret for knap 2 år siden til kurs under 10 og ligger nu konstant over 30. Ugens cases handler ikke om kursudvikling, men forretningsudvikling og børsrejsen og giver masser af tips til den. Læs selv Ugens børsnoterede startups: Penneo og Konsolidator.

CEO for Penneo er Niels Henrik Rasmussen, men det er han så alligevel ikke, for hans datter blev syg, og hvem hoppede så flot ind: Nicolaj Højer Nielsen, som du sikkert kender i kraft af hans mange foredrag, bøger osv. for startups. Og nu altså vikarierende CEO. Det giver nogle erfaringer, som du kan læse om i 5 skarpe til Ugens investor.

Og så må du ellers have det godt, mens du gemmer dig bag skærmen og prøver at overleve den nye bølge af restriktioner. Til sidst kommer du nok til at holde fysiske møder med dig selv, og dermed måske få ny identitet som nonne eller munk. Eller hvad med som Jes Dorph eller John Dillermand. Så – hvis de sidste – gå ikke ud i kulden, men bliv i Mettes skærmvarme. Hvad situationen så gør ved os selv som helte, ved sexisme, diversitet og andet godt, det ser vi nok senere i 2021. Foreløbig vender vi tilbage på fredag, hvor vi varmer op til et kig på, om vores founder-venlige økosystem nu også er så founder-venligt, som vi selv påstår.

Alt godt, som vi skriver – i håb om, at det bliver det. I al fald efter et par helte-stik!