Klima-impact’ere: Klimate og Climaider – Vind som people-investor – Alt sat på plads: Genstartpakke, aktieskat – og især magtmennesker!

Denne dejlige efterårs(ferie)dag skal du høre artige ting om afsløring af magt og mennesker i Innovationsfonden.

Men først skal vi lige fastslå, at meget er faldet på plads på det sidste: Ikke finanslovens grønne aftryk, det skal nok komme; men Simon Kollerups Genstartpakke på 500 mio. kr., der afløser vores forårs store pakker for økosystemet. Og en anden ting har vi fået, nemlig aflyst stigningen i aktieavanceskat, der ellers skulle medfinansiere Arne’s tidlige tilbagetrækning. Tænk at skulle takke Dansk Folkeparti for det. I ugens klumme vurderer vi konsekvenserne. Men lad det straks være sagt: Hvis du er startup og ikke har til de næste 18-24 måneders runway, skal du se at få fingeren ud inden matching 1:3 lukker ned til årets forventelig ikke-over-festlige nytårsaften. For du får ikke bedre krisehjælp end nu!

Genstartpakken understøtter matching 1:1 af grønne investeringer og Danmarks Grønne Fremtidsfond kan jo med 25 mia. kr. i ryggen snart få turbo på. Vi ser i dag på noget af det grønneste af det grønne, nemlig to startups, der offsetter, laver Co2 kompensation. Det drejer sig om Katja Grothe-Eberhardt fra Klimate og  Oskar Dahl Hansen  fra Climaider. Et af de interessante sideperspektiver  er B2C overfor B2B strategierne.  Danmark startede meget på B2C e-commerce, jf fokus hos næsten alle løverne i Løvens Hule. Vores påstand er at den danske scenes fremtid langt mere bliver B2B; en pivotering og et udsagn, vi nok skal forfølge. En yngre investor på scenen er Frederik Lysgaard Vind. Læs hvordan han har opbygget en fin portefølje med uformel assesment og uformel impact bias ud fra sentensen ”It’s all about people”.

Er du også lidt træt af at høre de radikale mundhugges om deres flinkedrenges pubertære fest & druk sexisme, så skal du se hvordan magt rigtig udøves af (os) mænd med magt. Gårsdagens historie i Berlingske er et ’must read’, der vedrører den tidlige del af vores økosystem. Innovationsfonden er som bekendt Danmarks største offentlige pengetank for innovations- og forskningsstøtte, der hvert år uddeler omkring 1,5 milliarder skattekroner bl.a. via Innobooster til tidlige startups. Berlingskes garverhold har fulgt op på den sag, vi omtalte forrige fredags fra Finans.

Den drejer sig om inhabilitet hos næstformanden Flemming Besenbacher, også formand for Carlsbergfondet og Carlsberg. Lydoptagelser afslører pinagtigt, hvordan Flemming bosser en beslutning igennem om 29 mio. kr. støtte til en kollega, tilsyneladende på tværs af alle procedurer og indvendinger. Det er mindblowing. Og meget mere interessant end lårbefamlinger og nøgenbilleder i sms’er. Især fordi det er sådan det foregår. Selvsagt i bedste i intention og for at sikre handling. Men det kan vel være, at arrogancen og »Lad nu være med det jura dér«  er forhold Flemming kommer til at fortryde. Vi er nogle der kender alt til den – heldigvis lejlighedsvise – adfærd i bestyrelser og også selv kender magtknebene. Det gør det ikke kønnere.

Magt- og sexisme-kritikken er runderet fra Folketinget og DR til dele af vores eget økosystem. Maria Flyvbjerg Bo co-founder af Spenderlog stod modigt frem og fået mange positive LinkedIn-kommentarer på sin oplevelse af magtmænd som investorer. Hun er nok opflasket i Aalborg med magtkritik, da hendes nu Oxford-professor far Bent Flyvbjerg var banebrydende med sin  disputas om ”Rationalitet og magt”.  Magtkritikken vil ikke stoppe.  Skal et ”Godt” føjes til, som dengang LO-formand Thomas Nielsen sagde ”Vi har sejret ad helvede til, godt”. Ja, hvis hele magtkritikken ikke ender i sensation og personforfølgelse.

Så vi vil også gerne her på platformen sætte spotlys på magt, men ikke deltage i heksejagt. Og slå et slag for at magt findes, og vi der har den, skal omgås den særlig forsigtigt.  Ikke mindst på vores meget mandetunge starup-scene (1-2% kvindelige founders i EU), hvor vi ikke får løst alle problemer og skabt alle de virksomheder vi fortjener, hvis vi ikke får rettet op på uligestillingen.

Foreløbig må du have et par gode solskinsdage til vi høres ved på fredag med ugens update. Inden kan du selvfølgelig også høre seneste Techtopia om Putin og cyberkrig og læse del 8 af +impact, der handler om, hvorvidt man kan måle effekt på impact startups eller ej.

Hver dag er en spændende dag i dette altid overraskende økosystem. Husk: ”Its all about People”, som Fredrik Lysgaard Vind siger.