Kilde: Pixabay

Iværksættervalget – Slow Forest, og tak for kaffe – Ugly Duckling venturefond – Low om ledelse – Googles AI – Brian Mikkelsen & Rolf Kjærgaard

 

Lederskab er, hvad det først og sidst handler om i den valgkamp der – ganske vist uden valgdato – udspiller sig. Og det tema kan Mette Frederiksen takke sig selv og især håndteringen af minksagen for. Tre statsministerkandidater er på scenen, og en ti stykker spiller interessante biroller. Og absolut intet er afgjort – alt er muligt.

For så vidt der diskuteres indhold, er sundhed & alderspension, grøn energiomstilling samt inflationsøkonomien sandsynlige top 3 dagsordener. Vi diskuterede i sommer i Din top3? Valgkamp for startups, hvordan vi kunne dreje de 3, så de blev offensive for os i økosystemet:

  • Offentlige udbud, der ikke bare går til Netcompany og vanetænkning
  • Mere kapital til grønne startups med 1:3 matching
  • Lavere skat på risiko – og væk med iværksætter- og lagerbeskatning.

Det vi – der står med de nye spirende virksomheder og teknologier – allerhelst vil diskutere, er, hvad vi skal leve af i fremtidens Danmark. Hvilken retning skal der sættes for bæredygtig vækst?

Så nu vil vi lytte til, hvad udvalgte politikere har af bud. Vi starter næste onsdag med Moderaterne, der endda har nogle første tanker i deres programudkast. Her er Lars Arne Christensen, investor og DanBAN-medlem opstillet og har sine meninger om fremtidens spilleplade for startups og vækstvirksomheder.

Det er i øvrigt en fed myte, at politiker-lederen, den ekstroverte evangelist, der hele tiden er i medierne med visioner om alt muligt – er den bedste virksomhedsleder. Den mere introverte beskedne, der spiller andre i teamet gode har langt større succes. Det viste Jim Collins i alletiders ledelsesbog From Good to Great allerede, Harvard studier bekræfter, og Jonathan Løw, Jumpstory sætter trumf på i dagens klumme om den introverte iværksætter-leder. Tidsånden kalder så heller ikke ligefrem på toplinje-lederens store armbevægelser.

Jeg ved ikke, hvordan Sebastian Nielsen, CEO i Slow Forest Coffee, er som leder, men han er i al fald fantastisk at læse og samtale med. Nu har vi i årevis set mærkater for bæredygtig kaffe, bare indpakning og transport var i orden. Men forskellen gøres jo ude i junglen, først i værdikæden, hvor produktionen foregår. Og så er det at undgå de store kaffekoncerners dyrkningsmetoder og bevare junglen, dens træsorter og dyrediversitet fuldt så vigtigt som klimaudledningerne. Det ved Maersk, Arla og andre nu. De tænker Slow.

Ugens investor er de gamle veteraner fra Nodes og Planday, Andreas Green Rasmussen og Rune Hven-Jensen, dugfriske stiftere af Ugly Duckling Ventures. Og de gamle founders mærker også, at det ikke længere et founders marked for venturekapital, når de siger: “Vi har altid haft en appetit for rigtige virksomheder med fokus på at tjene penge, og det er dejligt at se, det er blevet sexet igen. 8 ud af 9 af vores nuværende investeringer opererer med fallback break-even scenarier end of funding.”

Denne onsdag byder vi også på to podcasts. Techtopia 247 giver os historien om den Google-medarbejder, der vitterlig troede, Googles AI havde følelser og menneskelig intelligens. Og med Vækstfondens podcast er vi tilbage, hvor vi startede, med hvordan vi skaber vækst over og for landet. CEO Rolf Kjærgaard har Brian Mikkelsen, CEO for Dansk Erhverv i lydstudiet.

 

 

Ugens startup: Slow Forest Coffee – ”Et er klimakrisen, noget andet biodiversitet”

Hvordan kan vi nævne carbonkrisen uden at tale biodiversitet, når 50% af verdens træsorter står til at være udryddet i 2050? Slow laver ”skov-kaffe” i Asien, hvor de reetablerer skov af 20 forskellige træsorter, så biodiversiteten kan genskabes. Bootstrapping har besøgt CEO og co-founder Sebastian Nielsen, for at forstå de udfordringer verdens næststørste fødevare er oppe mod. Drik med og bliv klogere.

 

5 skarpe til ugens investor: Andreas & Rune, Ugly Duckling Ventures

Grimme ællinger kan som bekendt forvandle sig. Andreas Green Rasmussen og Rune Hven-Jensen har lang startup erfaring fra bl.a. Nodes og Planday samt investor erfaring fra de senere år. Nu er de sprunget ud i at gøre andre i early stage til svaner med Ugly Duckling Ventures. Foreløbig er der 9 ællinger, bl.a. Eurpy, med i den mindre, men tæt founder fokuserede fond. Vi har udfordret de to på, hvad vi lige nu skal med endnu en tidlig, almen venturefond? Se hvad de unge svaner tænker.

 

Klumme: Jonathan Løw – En god leder kan være introvert og uperfekt

Er introverte ledere i samspil med proaktive medarbejdere nøglen til et succesfuldt team i din startup? Jonathan Løw, der har startet fem virksomheder i ind- og udland, og som i dag driver virksomhederne Listen Louder og JumpStory, forsøger med basis i ledelsesstudier fra Harvard at male myten om den ekstroverte leder som den rigtige til jorden. Læs – og se dig i spejlet.

 

Techtopia 247: Myten om Googles bevidste AI

Myten om maskinen der er mere intelligent end mennesket er en gammel traver. Nu er den selvsagt tættere på. Alligevel er det utroligt, at en Google-medarbejder i fuld alvor i juni gik til pressen efter at have chattet med Google AI, fordi han var overbevist om at den havde følelser og menneskelig intelligens. Han blev fyret og jo, robotten var angiveligt bange for at blive slukket. Hvad kan vi lære af historien? Lyt når Henrik Føhns, Erik David Johson og Thomas Telving opruller perspektiverne.

 

Vækstfonden: En samtale om vækst i hele Danmark – med Brian Mikkelsen og Rolf Kjærgaard, Vækstfonden

Erhvervslivet er nøglen til lokal udvikling fremfor afvikling. Fordi virksomheder skaber arbejdspladser til medarbejdere, og medarbejdere er mennesker, der skaber hverdagsliv, lokalsamfund og fremgang. Men hvordan sikrer vi virksomheder, velfærd og vokseværk over alt i hele landet? Lyt med.

 

Nej, hvor er der gang i den

Jeg kan allerede nu sige at der er så mange events, historier og personnyheder, at jeg dårligt kan vente til på fredag med at samle ugen op. Men sådan er det jo i et innovativt system med os ’skøre’ mennesker, der hele tiden er skabende. Hold sensommer-varmen ud så længe – så ses vi fredag over frokost.